Megamallul Colosseum va avea sosea cu patru pasaje subterane construite de PrimariePrimăria Capitalei este parteneră de afaceri cu dezvoltatorul centrului comercial Colosseum.

Într-un parteneriat încheiat anul trecut, municipalitatea s-a angajat să modernizeze pe cheltuiala proprie mai multe străzi din jurul Colosseum și inclusiv să contruiască mai multe pasaje subterane în zonă.

În schimb, cei de la Colosseum vor construi o grădiniță și un centru de asistență socială pentriu bătrâni.

Parteneriatul dintre Primăria Capitalei și Nova Imobiliare a devenit oficial la 30 iunie 2010 când a fost aprobat și de Consiliul General al Municipiului București. Conform contractului, Primăria Capitalei va moderniza cu bani de la bugetul local infrastructura din zona centrului Colosseum pentru a-l face mai accesibil populației.

Patru pasaje subterane pe Șoseaua Chitila

Astfel, strada Godeanu va fi lărgită de la intersecția cu Șoseaua Chitila până la sensul giratoriu și amenajată de la intersecția cu strada 16 februarie, inclusiv sensul giratoriu.

Șoseaua Chitila (unde va fi intrarea în centrul comercial) va fi și ea amenajată de municipalitate. Pe segmentul cuprins între intersecția cu strada 16 februarie și jumătatea zonei sudice a centrului Colosseum, cele două benzi pe sens vor fi lărgite prin intermediul a două pasaje subterane “în vederea facilitării accesului/ieșirii spre/de la Colosseum Center”.

În același, scop, alte două pasaje subterane vor fi contruite pe Șoseaua Chitila, pe segmentul cuprins între jumătatea zonei sudice a Centrului Colosseum și până după intersecția cu Șoseaua Aeroportului.

Potrivit lui Panico Panayi, președintele Nova Imobiliare, dezvoltatorul mall-ului Colosseum, data realizării pasajelor subterane depinde de modul în care decurge parteneriatul companiei cu administrația publică.

De asemenea, Primăria Capitalei va prelungi linia de tramvai de pe strada 16 februarie până în zona de nord a Colosseum Center. Pentru acest proiect însă, terenul pe care va fi montată linia de tramvai va fi donat municipalității de către Nova Imobiliare.

În complex sunt prevăzute și staţii dedicate de autobuz şi tramvai, precum şi prima stație de taxi de la nivel național care permite ordonarea mașinilor și a clienților în ordinea sosirii, dupa modelul european.

Primăria Capitalei are un termen de 20 de luni pentru fiecare dintre acestea lucrări, de la data introducerii investiției în bugetul local. În caz contrar va plăti penalități cuprinse între 2.000 și 5.000 euro/zi calendaristică.

Primăria primește o grădiniță și un centru de îngrijire pentru bătrâni

În schimbul lucrărilor de infrastructură realizate de municipalitate, dezvoltatorul centrului Colosseum, Nova Imobiliare, va construi și va amenaja pe cheltuiala proprie o grădiniță pentru copii și un centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Ambele vor fi construite în vecinătatea centrului și vor fi apoi donate Primăriei Capitalei.

Conform contractului, Nova Imobiliare trebuie să termine de construit și amenajat grădinița și centrul social până pe 30 noiembrie 2011. Iar dacă Primăria este penalizată cu 5.000 de euro pe zi pentru nerespectarea obligațiilor către Nova, firma privată va fi amendată doar cu 1000 de euro pe zi, în cazul în care nu termină la timp cele două proiecte pentru municipalitate.

Nova va dona Primăriei și toate terenurile pe care vor fi efectuate lucrările de infrastructură. Astfel, pentru amenajarea Șoselei Chitila și a străzii Godeanu, dar și pentru prelungirea liniei de tramvai, municipalitatea va folosi și terenuri aflate momentan în proprietatea dezvoltatorului Nova Imobiliare.

Contradicție între datele Primăriei și cele ale dezvoltatorului

colosseum-de-susConform parteneriatului dintre Nova și municipalitate, aprobat de Consiliul General al Municipiului București, costul întregii investiții, Centrul Colosseum, grădiniță și centrul social pentru bătrâni, se ridică la 570 milioane euro.

Cifra este mult diferită de cea lansată acum de dezvoltator, care susține că investiția, cu tot cu costurile de infrastructură, se va ridica la 350 milioane de euro.

Prima etapă a proiectului, parcul de retail, cu o suprafaţă de 53.000 de metri pătraţi, a fost inaugurată în această toamnă, odată cu deschiderea primului magazin Leroy Merlin din România și a hipermarketului Carrefour.

Galeria comercială aferentă Carrefour va fi deschisă la sfârșitul lunii noiembrie, iar printre retailerii care vor fi prezenți aici se numără și Helpnet, Inmedio, Nescafe, Orange, Vodafone, Hollistic Art și 5Asec.

Construcţia mall-ului propriu-zis, livrat în doua faze, va începe în toamna lui 2012. Prima fază presupune construcţia unei suprafeţe de 50.000 de metri pătraţi, ce va cumula o investiţie de circa 90 de milioane de euro, şi va fi predată în 2013.

A doua etapă, ce va fi livrată în 2016, va avea o suprafaţă de circa 93.000 de metri pătraţi și va necesita o investiţie de circa 200 milioane de euro.

Decizia de a dezvolta proiectul Colosseum a fost luată în 2003, când dezvoltatorul a ajuns în România pentru a căuta oportunități de afaceri. Terenul pe care este construit Colosseum a fost achziționat în urmă cu opt ani, de la 57 de proprietari diferiți.

Panayi spune că, deși nimeni nu îi dădea atenție terenului arabil destinat acum construirii mall-ului Colosseum, el a mizat pe potențialul pieței de retail din România, dar și pe poziționarea geografică a zonei Chitila.

Bucureștiul este foarte atractiv pentru dezvoltarea proiectelor de retail pentru că există 2,3 milioane de potențiali cumpărători, iar un milion dintre aceștia au o putere de cumpărare foarte mare chiar şi comparativ cu Occidentul.

Ba mai mult, în 10 ani cred că vor fi 5 milioane de locuitori în această arie metropolitană, ceea ce înseamnă de două ori mai mulți cumpărători, a explicat omul de afaceri britanic de origine cipriotă.

The Colosseum, situat pe Şoseaua Chitila, se va întinde pe un teren de circa 62 de hectare. Reprezentanții centrului comercial spun că suprafața totală a mall-ului, de 620.000 mp, care include zonele comerciale, cele de agrement, de food court și utilități, cel mai mare teren destinat unui complex comercial, plasează Colosseum-ul pe primul loc în topul celor mai mari centre comerciale din Europa.

Bulevardul Bellini, artera de lux din mall

Mall-ul va avea forma unui triunghi, iar spaţiile vor dispuse de-a lungul a trei bulevarde de cumpărături, cu o lungime cumulată de 2,5 km. Galeriile şi magazinele aferente sunt împărţite pe teme, în funcție de publicul-țintă.

Bulevardul Capri este destinat în principal tinerilor, Bulevardul Milano va include unitățile comerciale de fashion, iar Bulevardul Bellini va găzdui magazinele de lux. Din Bulevardul Bellini se va ajunge în zona de „food court” printr-un pasaj - The Stoa, care va include magazine mici.

“Bulevardul Bellini este conceput special, pentru că Bucureştiul nu are o arteră dedicată magazinelor de lux. S-a încercat acest lucru cu Calea Victoriei şi Bulevardul Magheru, dar trotuarele sunt înguste, iar în vecinătatea magazinelor sunt clădiri în curs de demolare, nu sunt parcări.

În Bucureşti nu există ceva similar cu Bond Street din Londra sau Fifth Avenue din New York. Vrem să creăm un astfel de bulevard în complex, unde vor fi prezente toate mărcile de lux reprezentative”, a declarat Panico Panayi, președintele Nova Imobiliare, dezvoltatorul mall-ului Colosseum, companie românească, fondată de oameni de afaceri britanici de origine cipriotă.

Sursa: B365.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...