prima-casa_1Precizarile si unele modificari care se vor adauga textului conventiei de garantare a creditelor contractate pentru cumpararea unei locuinte prin Programul “Prima Casa” nu vor afecta desfasurarea programului propriu-zis si, potrivit declaratiilor specialistilor, nu vor avea influente care sa conduca la costuri suplimentare pentru beneficiarii care aplica pentru credite.

Discutiile de marti dintre premierul Emil Boc si reprezentantii bancilor interesate de Programul “Prima Casa” au vizat gasirea unor solutii juridice referitoare la executarea garantiei in caz de neplata, constituirea asigurarii pentru locuinte, forma ipotecii si posibilitatea achizitionarii unei locuinte nou-construite prin credit bancar, deja ipotecata.

Modificarile care se vor aduce prin actele normative la programul guvernamental “Prima Casa” nu vor afecta clientii care vor aplica pentru credite. “Reprezentantii bancilor au adus in discutie chestiuni de natura juridica referitoare la instituirea ipotecii, a garantiei etc., si care nu vor afecta clientii, cei care aplica la program. Cel mult, se poate intampla sa mai existe o banca, doua care sa nu fie de acord cu noile modificari, la fel cum s-a intamplat cu ING Bank Romania, care a anuntat ca nu mai participa la program”, a declarat Radu Zilisteanu, analist imobiliar.

Bancile implicate in Programul “Prima Casa” vor semna, la sfarsitul acestei saptamani, o noua conventie cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei. Ipoteca instituita asupra proprietatilor vandute prin “Prima Casa” va fi legala, nu conventionala, asa cum era prevazut in documentul initial.
“Nu vor fi influente din punctul de vedere al costurilor pentru cei care aplica in cadrul programului. Deoarece ipoteca va fi una legala, si nu conventionala, actele nu se vor mai face la notar si, implicit, pentru clienti va fi o cheltuiala mai mica. De altfel, Ministerul Justitiei, printr-o recomandare, a confirmat inca de la inceput ca ipoteca este legala”, ne-a declarat Irina Constantinescu, director in cadrul Fondului National de Garantare pentru IMM-uri.
Din cele 19 banci care au ramas inscrise in Programul “Prima Casa”, 13 au semnat deja conventii cu FNGCIMM, insa doar doua au acordat deja credite. Conventia este semnata intre Ministerul Finantelor si Fondul National de Garantare pentru IMM, pe de-o parte, si reprezentantii bancilor interesate de acest program. Modificarile conventiei cu Fondul de Garantare se vor aplica si contractelor semnate deja de banci, prin incheierea unor acte aditionale.

Sursa: Romania Libera

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...