NEPI ii da inapoi lui Hergan sediul Raiffeisen din Constanta pentru 5,8 milioane de euroFondul sud-african de investitii New Europe Property Investments (NEPI), care a cumparat in urma cu doi ani un portofoliu format din 18 cladiri de birouri de la grupul de dezvoltare imobiliara Avrig 35, va renunta la cea mai mare dintre proprietati - sediul Raiffeisen din Constanta - pentru 5,8 milioane de euro.

Cladirea are un grad de ocupare de sub 70%, astfel ca NEPI a decis sa profite de optiunea pe care o avea in contract cu privire la posibilitatea de a vinde inapoi proprietatea catre Avrig 35, care are obligatia sa o rascumpere.

“Grupul are dreptul de a vinde inapoi (catre Avrig 35 - n.red.) proprietatea, avand o optiune in acest sens. Tranzactia va fi probabil finalizata in decursul anului financiar 2010, la un pret de 5,8 mil. euro”, se arata intr-un raport financiar al NEPI.

Reprezentantii Avrig 35 nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei.

Cladirea are o suprafata de circa 6.000 de metri patrati si este situata pe strada Traian, in apropierea portului din Constanta. Spatii de 2.200 mp sunt insa neocupate, astfel ca in medie cladirea genereaza venituri de doar 6,64 euro/mp.

O parte din banii obtinuti din vanzarea cladirii, respectiv 2 mil. euro, vor fi folositi pentru rambursarea unei parti a creditului de 15 mil. euro luat de NEPI de la EuroHypo pentru achizitia portofoliului care a costat 46 mil. euro.

NEPI este unul dintre putinii investitori care au continuat sa faca achizitii in ultima perioada. Cea mai recenta a fost realizata chiar cu grupul Avrig 35, administrat de omul de afaceri Alexander Hergan, de la care NEPI a cumparat spatiile magazinelor Auchan si Bricostore din proiectul Iris Pitesti, intr-o tranzactie de circa 40 mil. euro.

NEPI avea la sfarsitul anului 2009 un portofoliu imobiliar evaluat la aproape 130 de milioane de euro, constand in portofoliul de 18 birouri din tara, proiectul ERP Braila, patru spatii comerciale cumparate de la Flanco si un proiect industrial in Rasnov.

Proprietatea care genereaza cele mai mari venituri pe metru patrat este spatiul din apropierea parcului Cismigiu din Bucuresti, inchiriat catre KFC, pe care s-a obtinut anul trecut o chirie medie lunara de 56,6 euro/metrul patrat. Cu alte cuvinte, KFC a platit anul trecut 570.000 de euro chirie pentru a opera fast-food-ul situat intr-un spatiu de 838 metri patrati.

Pentru cea mai mare proprietate a sud-africanilor, parcul comercial de la Braila, NEPI a obtinut o chirie medie lunara de doar 6,81 de euro/metrul patrat. Proiectul de la Braila are o suprafata inchiriabila de 54.000 mp, astfel ca veniturile din exploatarea proiectului s-au ridicat la circa 4,5 mil. euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...