piata_victorieiPlecarea Oracle din Europe House, restrangerea activitatii unor companii mai mici si finalizarea unor imobile noi de birouri cu un grad scazut de inchiriere au crescut suprafata spatiilor de birouri goale din Piata Victoriei, considerata „central business district-ul” Capitalei.

Birouri cu o suprafata de aproximativ 10.000 de metri patrati sunt in prezent goale in zona Pietei Victoria din Capitala, reprezentand un grad de neocupare de circa 8%, tinand cont de un stoc total estimat la aproximativ 125.000 mp, reiese din datele analizate de ZF.

Spatii goale pot fi gasite atat in cladiri finalizate recent, precum Metropolis (pe bulevardul Iancu de Hunedoara) sau Premium Point (pe strada Buzesti), cat si in cladiri mai vechi din piata, precum imobilele America House si Europe House.

In timp ce din Europe House a plecat un chirias semnificativ - compania de IT Oracle - din America House au plecat doar chiriasi mai mici, in timp ce altii doar si-au restrans activitatea intr-un spatiu mai mic. „In conditiile in care activitatea pe piata imobiliara a scazut, a fost redus si personalul in cadrul firmei. In aceste conditii a rezultat un spatiu excedentar, la care am decis sa renuntam. Suprafata ocupata de noi in America House a fost redusa cu circa 50%”, au declarat reprezentantii firmei de consultanta imobiliara Euroest, unul dintre chiriasii mici din America House.

Cladirea de birouri dezvoltata de GTC, care gazduieste birourile unor firme precum BCR, Cosmote, Deloitte tranzactionat in Romania, francezii de la Ixis platind 120 de milioane de euro pentru a-si trece proprietatea in portofoliu. Printre cele mai importante cladiri de birouri din zona Pietei Victoria se mai numara si turnul BRD, unde isi are sediul central cea de-a doua banca din sistem in functie de active, dar si Bucharest Corporate Center, Premium Plaza, Europe House, Buzesti Business Center sau Cascade Office Building.

Premium Point, cea de-a doua cladire finalizata in zona Pietei Victoria de catre compania Premiumred, divizia de dezvoltare imobiliara a grupului Volksbank, are un grad de ocupare in prezent de circa 70%, potrivit reprezentantilor companiei. Cel mai mare chirias al cladirii de circa 6.000 de metri patrati este compania de asigurari Aviva, care a inchiriat 3.600 de metri patrati, respectiv patru etaje.

Zona este considerata „prime” de catre majoritatea companiilor, fiind in centrul Bucurestiului cu acces la mijloace de transport in comun, inclusiv la doua magistrale de metrou. Problema este legata de nivelul ridicat al chiriilor, care depaseau 20 de euro/metrul patrat lunar, in conditiile in care majoritatea companiilor trec in prezent printr-un proces de reducere a cheltuielilor, inclusiv cu spatiul.

Sursa: Ziarul Fianciar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...