casa-asigurataÎn ședința din data de 7 august 2012, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor  (CSA) a aprobat modificarea legislației secundare, emisă în aplicarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, republicată. Potrivit acestor modificări, toate societățile de asigurare autorizate să subscrie riscuri de catastrofă naturală vor putea încheia asigurări facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polița obligatorie pentru locuințe, respectiv 10.000 sau 20.000 de euro. Asigurarea obligatorie a locuințelor (cutremur, inundații și alunecări de teren) este emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) și poate fi vândută doar prin intermediul celor 12 societăți de asigurare, acționari ai PAID. Singurii care nu sunt obligați să încheie astfel de polițe obligatorii sunt cei care au un contract de asigurare facultativă în desfăşurare, ei fiind nevoiți să adere la noile norme în momentul în care se încheie contractul.

Totodată, CSA a aprobat majorarea comisionului de 10%, plătit de PAID societăților care intermediază vânzarea polițelor de asigurare obligatorie pentru locuințe, până la maximum 20% din valoarea primei de asigurare. Modificările acestor norme vor intra în vigoare de la data de 1 septembrie 2012. Se pare că aceste modificări au ca scop stimularea vânzărilor de poliţe obligatorii, potrivit planurilor PAID, mai ales în condiţiile în care acestea sunt mult sub aşteptări, românii nedorind să își asigure locuințele și să fie obligați să plătească 10 sa 20 de euro/an. „Considerăm că aceste modificări de acte normative vor asigura atingerea obiectivului principal care a fost stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, respectiv cuprinderea în asigurare a fondului locativ din România”, confirmă Constantin Buzoianu, președinte CSA.

Chiar dacă, teoretic, veniturile firmelor de asigurare ar trebui să crească după aplicarea acestor norme, există pericolul ca asigurații să renunțe la cea facultativă în favoarea celei obligatorii. Primii speră că nu va fi așa. „Asigurații care au în acest moment o poliță facultativă pentru valoarea reală a locuinței pentru toate riscurile au conștientizat importanța ei și nu vor renunța la ea. De exemplu, pentru o locuință a cărei sumă asigurată este de 100.000 de euro, costul unei polițe facultative este de 100-120 de euro anual, dar acoperă toate riscurile și, în cazul unei daune totale, asiguratul va fi despăgubit pentru o valoare reală a locuinței, nu doar pentru cei 20.000 de euro. O altă categorie care nu va renunța la polița facultativă o reprezintă persoanele care au achziționate locuințele prin credit bancar. La solicitarea băncii, aceștia își vor încheia în continuare polița facultativă, dar și cea obligatorie. Însă, pe piață există unele produse facultative de asigurare ce acoperă aceeași limită ca polița obligatorie, la aceleași costuri, dar pentru mult mai multe riscuri. Acest produs a fost unul foarte bine vândut de companiile de asigurare ca alternativă la polița obligatorie. Este posibil ca unii asigurați să renunțe la această poliță în favoarea celei obligatorii pentru că ar însemna aproape o dublare a costurilor cu asigurarea pentru ei”, anticipează Sergiu Berceanu, Managing Partner la Risk Control.

Chiar și dacă cei care dețin polițe facultative nu vor renunța la ele, societățile de asigurare neincluse în PAID (nu au voie să vândă polițe obligatorii) vor fi cele mai afectate de aceste norme pentru că vor încheia asigurările facultative scăzând cei 20 de euro din cele obligatorii. Astfel, vor pierde la încasări. Totuși, trebuie spus că, chiar dacă în câteva zile intră în vigoare noile norme, piața asigurărilor de locuințe nu va fi afectată decât foarte puțin și pe termen lung. Asta deoarce noile norme pot fi aplicate numai la expirarea polițelor facultative pentru cei care dețin așa ceva, iar pe românii care nu și-au încheiat până acum niciun fel de poliță de asigurare pentru locuințele pe care le dețin nu cred că aceste norme îi vor convinge să o facă. Așadar este doar o furtună într-un pahar cu apă.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...