Noua generatie office: cladiri cu fonduri UE sau sedii de banciDificultatile dezvoltatorilor de a gasi finantare sau chiriasi au condus la o schimbare de macaz pe piata.

Doar doua directii principale de dezvoltare le-au mai ramas constructiilor office: proiecte cu finantari europene sau comenzi ale bancilor pentru sedii noi. Raiffeisen si UniCredit isi pregatesc mutarea in cladiri de birouri noi, la care se lucreaza la foc continuu de anul trecut.

Alti investitori reusesc sa atraga bani europeni pentru ridicarea cladirilor office, dar sunt constransi sa aloce spatii IMM-urilor

Finantarea constructiei si gasirea chiriasilor sunt in prezent marile probleme ale investitorilor de pe piata cladirilor de birouri. Cele doua aspecte sunt legate unul de celalalt, dar intr-un singur sens. Astfel ca, daca se gasesc chiriasi sa semneze antecontracte pentru viitoarea cladire, sansele de a atrage finantare cresc.

Invers nu mai e valabil. Adica daca exista banii pentru constructie, nu e sigur ca se vor gasi si chiriasi. Dovada in acest sens sunt multe dintre cladirile finalizate in ultimii trei ani, dar care stau mai mult goale sau reusesc sa se ocupe partial abia dupa luni sau chiar ani de cautari si negocieri.

Daca aceste doua probleme sunt rezolvate, lucrurile aproape ca merg de la sine, data fiind „foamea” din sectorul constructiilor. Rezolvarea celor doua probleme nu este insa tocmai usoara.

Cele mai noi directii pe care avanseaza totusi constructiile office sunt proiectele dedicate bancilor si cele care reusesc sa atraga bani europeni. Astfel, daca bancile nu dau bani pentru altii, acestea gasesc destul de usor fonduri pentru proiectele in care sunt direct implicate, in calitate de proprietar sau de chirias.

De cealalta parte, proiectele dezvoltate cu bani europeni rezolva doar problema cu finantarea, dar nu au chiriasii asigurati. Cum nmic nu e gratis pe lumea asta, chiar daca se gasesc cu greu chiriasi in aceasta perioada, proiectelor cu bani de la UE li se impune sa gazduiasca o perioada nu orice chiriasi, ci IMM-uri. Cerinta este insa normala, pentru ca banii primiti gratis de la UE trebuie sa aiba un… pret.

Raiffeisen si Sky Tower

Cea mai rapida si de amploare dezvoltare imobiliara din tara are loc langa statia de metrou „Aurel Vlaicu”. Acolo, Sky Tower a ajuns deja la etajul 22, iar fatada de sticla a fost completata aproape in intregime. Asta dupa ce in toamna abia se lucra la fundatie.

Cu alte cuvinte, constructia avanseaza in medie cu 3-4 etaje lunar, pentru a ajunge la 36 de etaje si 137 de metri inaltime, cat scrie in proiect. In ipoteza finalizarii cu succes, turnul va fi cel mai inalt din Romania.

Lucrarile au inceput si la cladirea Floreasca Office de langa turn, care a ajuns deja la etajul doi. Cele doua cladiri de birouri ale proiectului apartin de Raiffeisen Bank International Viena. Banca a cumparat cladirile in luna noiembrie, pentru a muta acolo sediul subsidiarei din Romania. Cladirile ar putea fi gata inca din acest an.

Proiectul gigant Floreasca City Center este dezvoltat de compania Raiffeisen Evolution, constructorul fiind compania austriaca Strabag. Intregul proiect a avut ca data initiala pentru livrare anul 2010, dar a suferit o amanare.

Sky Tower este proiectat pentru o suprafata office de inchiriat de peste 37.000 mp, cu 1.150 mp pe etaj. Urcarea pana la etajul 36 va fi asigurata de 10 lifturi. Parcarea subterana este proiectata sa aiba peste 500 de locuri.

UniCredit Tower e aproape gata

Cladirea office din zona Piata Presei, din apropierea Universitatii Romano-Americane, a fost construita special pentru chiriasul UniCredit, care va ocupa intregul imobil. Politica bancii la nivelul grupului este ca sucursalele sa-si desfasoare activitatea in spatii inchiriate, si nu cumparate.

In prezent, cladirea este foarte aproape de finalizare, iar bancherii s-ar putea muta in noul sediu central chiar din lunile urmatoare. De altfel, in acest an expira cele cinci contracte de inchiriere pentru sediile in care sunt impartite in prezent activitatile UniCredit Tiriac Bank.

Lucrarile la cladirea de 15 etaje au inceput in forta anul trecut, dar contractul de pre-inchiriere s-a incheiat din prima jumatate a anului 2010. Cladirea are un regim de inaltime 2 S+P+15 E si o suprafata totala desfasurata de 23.413 mp.

Banca nu face decat sa-si concentreze activitatile centrale intr-un singur imobil, dupa procesul fuziunilor din perioada 2005-2007 dintre Banca Tiriac si HVB Bank.

Miscarea de concentrare a activitatilor UniCredit intr-o singura cladire vine dupa o alta similara, din urma cu doi ani, cand Piraeus si-a concentrat activitatile in turnul din Piata Victoriei, parasind alte spatii din centrul Capitalei. De asemenea, Volksbank si-a mutat anul trecut cea mai mare parte a operatiunilor in cladirea Nusco Tower, in zona metroului “Aurel Vlaicu”.

West Gate Business Center

La cativa zeci de metri de liniile de autobuz si de statia de metrou „Preciziei” din cartierul Militari se ridica o noua cladire de birouri, West Gate Business Center. Investitia este de aproximativ 85 de milioane de lei, aproape jumatate fiind fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana.

Beneficiarul este firma Alma Trade, care este la prima experienta de acest fel. „Am trecut de la consultanta de afaceri si management la dezvoltare office. In prezent suntem cu constructia aproape la etajul patru din cele cinci”, a declarat Simona Capraroiu, administrator al Alma Trade.

Terenul a fost cumparat de Alma Trade de la West Gate, firma controlata de omul de afaceri Liviu Tudor, la inceputul anului 2010.

Finalizarea este prevazuta pentru luna noiembrie.

Cladirea va trebui ca in primii cinci ani sa gazduiasca 52 de IMM-uri. „In prezent ne pregatim de cautarea chiriasilor, dar mai avem cateva detalii de pus la punct”, adauga administratorul dezvoltatorului. Cladirea va avea o suprafata inchiriabila desfasurata de aproximativ 15.000 mp, suprafata terenului fiind de 6.800 mp.

Banii de la Uniunea Europeana insa nu se obtin chiar usor. Firma a depus un dosar de 3.000 de pagini pentru cererea de finantare, inca din martie 2010. Aprobarea dosarului s-a intins pe 11 luni.

„A trebuit sa platim o firma sa faca proiectul tehnic, o alta firma pentru planul de afaceri, o alta care sa ajute la implementare si am apelat apoi la o firma pentru promovare”, a detaliat Simona Capraroiu. Proiectul se construieste sub programul Regio de dezvoltare prin care Uniunea Europeana cofinanteaza proiectele locale si regionale in Romania.

Ovidiu Sandor si fratii Cristescu merg la Timisoara tot pe mana UE

Cel mai mare complex de birouri de clasa A din afara Bucurestiului, City Business Centre din Timisoara, a ajuns deja cu constructia la a patra cladire din cele cinci ale proiectului.

Piatra de temelie a celei de-a patra cladiri din complexul din centrul Timisoarei a fost pusa anul trecut in iunie. Dupa o mica intarziere cauzata de unele descoperiri arheologice, constructia a ajuns deja cu structura la etajul sase.

Daca primele trei cladiri au fost ridicate cu fonduri proprii si credite bancare, pentru cea de-a patra s-a apelat la bani europeni. Aceasta, cu o suprafata inchiriabila totala de 9.500 mp, urmeaza a fi livrata in vara.

“Pentru noi, finantarea europeana pentru cladirea a patra reprezinta un ajutor fara de care ne-ar fi fost imposibil sa demaram constructia pe timp de criza”, a declarat omul de afaceri Ovidiu Sandor, cel care a dezvoltat proiectul. Acesta precizeaza ca peste 16 din cele 25 de firme pe care le-ar putea gazdui in cladirea a patra vor fi IMM-uri locale.

Cel mai bun semn al recunoasterii calitatii complexului a fost dat la inceputul anului, cand CBC a fost cumparat de marele fond sud-african de investitii imobiliare NEPI. Pentru primele trei cladiri finalizate deja, NEPI a platit circa 16,55 milioane de euro. Dupa achizitia cladirilor 4 si 5, in functie anumiti factori, NEPI a anuntat ca va mai plati cel mult 46 de milioane de euro.

Tot la capitolul office cu fonduri europene si tot in Timisoara pot fi amintiti fratii Marius si Emil Cristescu, care se pregatesc de construirea centrului de birouri Optica Business Center.

Investitia totala in proiect este de circa 4 milioane de euro, din care jumatate sunt fonduri europene. Centrul de afaceri al actionarilor Bega Grup va avea o suprafata de circa 10.000 de metri patrati.

Sursa: Finantistii

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...