Romanii au depasit complexele cauzate de lipsurile din apartamentele Epocii de Aur si au inceput sa cumpere locuinte la parter si la ultimul etaj.

Daca in blocurile noi preturile pentru apartamentele situate la ultimul etaj sunt mai mari decat ale celor situate la etajele intermediare, in cazul blocurilor vechi, locuintele de acest fel sunt cu cel putin 10% mai ieftine. Reticenta de a cumpara la parter sau la ultimul etaj vine din problemele intalnite la blocurile comuniste, precum terasa neizolata, refularea canalizarii, galagia sau lipsa de lumina. Acestea au facut ca locuintele pozitionate astfel sa aiba un pret scazut, fiind cautate in general doar de cei care nu sunt dispusi sa investeasca o suma importanta in achizitia unei case. Comparativ cu etajele intermediare, ultimele niveluri ale blocurilor vechi se vand chiar si cu 20% mai ieftin.Un apartament cu trei camere la ultimul nivel ajunge sa aiba un pret similar cu unul cu doua camere de la un etaj inferior in aceeasi zona.

In cazul imobilelor noi, locuintele situate la parter si la ultimul etaj nu doar ca sunt mai scumpe, dar sunt preferate pentru facilitatile pe care le ofera. In contextul in care piata se confrunta cu tendinta cumparatorilor de a refuza din start apartamentele de la parter si de la ultimul etaj, dezvoltatorii au plusat la oferta. Astfel, aceste locuinte sunt de obicei mai spatioase, au terase generoase sau sunt pretabile in scop comercial. „In cazul in care nu se pot face astfel de terase sau daca spatiile nu au aceeasi luminozitate ca la celelalte etaje, dezvoltatorii vand parterul ca birou sau ca spatiu comercial“, afirma Irina Petrescu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop.

Trendul din celelalte tari, conform caruia pretul apartamentelor situate la etaje superioare este mai mare, incepe sa se manifeste si la noi. „Apartamentele de la parter si de la ultimul etaj din complexurile rezidentiale noi sunt cele mai scumpe si sunt sanse ca acestea sa depaseasca in vanzari etajele intermediare“, precizeaza Liviu Ureche, analist imobiliar, certified international properties specialist. „Pretul unui apartament la ultimele etaje ale unui imobil poate fi cu pana la 20% mai ridicat decat pretul mediu al locuintelor din aceeasi cladire“, spune si reprezentanta Esop. Potrivit acesteia, de obicei, parterele sunt cu 10-15% mai ieftine decat pretul mediu al apartamentelor in acelasi imobil. Exista insa doua exceptii: atunci cand parterul are pozitie pretabila vanzarii ca birou si atunci cand locuintele de la parter sunt mai spatioase, cu amenajari sau cu gradini. „Altfel, la un imobil de locuinte obisnuit, parterul poate fi mai ieftin decat ultimele etaje cu 25-35%“, adauga Petrescu.

Solutii pentru parter
Specialistii din piata afirma ca, in cazul apartamentelor noi, au fost eliminate principalele probleme cu care cumparatorul se confrunta la achizitia unei locuinte la parter sau la ultimul etaj. Astfel, problema galagiei a fost eliminata de sistemele de tamplarie si de izolare fonica, in timp ce sistemele de apa, caldura si canalizare au la baza componente noi, astfel incat nu mai exista problema refularii de la primele etaje. „De asemenea, riscul izolarii necorespunzatoare este minim in cadrul unui ansamblu rezidential nou, iar daca vorbim despre securitate, in toate cladirile noi, atat condominiumuri, cat si individuale, exista sisteme de securitate bine puse la punct, dublate, aproape intotdeauna, de paza cu personal uman“, afirma Irina Petrescu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop.

Sursa: Cotidianul

www.cotidianul.ro.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...