Nu vom scapa de taxa pe a doua locuinta
icon1 redactor | icon2 News | icon4 08 23rd, 2011  

De la 1 ianuarie 2012, proprietarii care deţin mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă urmau să plătească aceleaşi impozite ca înainte de 1 iulie 2010, dar Guvernul a revenit asupra acestei decizii.

Codul fiscal va fi din nou modificat, printr-o ordonanţă aflată în dezbatere la Ministerul Finanţelor. Cele mai mari schimbări intervin în regimul proprietăţilor.

Românii care deţin mai mult de o locuinţă sau sunt proprietari de maşini cu motoare mari vor plăti şi în anii următori impozite locale majorate în funcţie de numărul acestora, respectiv de capacitatea cilindrică, potrivit unui proiect de modificare şi completare a Codului fiscal.

Iniţial, măsura - introdusă la 1 iulie 2010 - ar fi trebuit să fie aplicată doar un an şi jumătate, adică numai până la 31 decembrie 2011. Prin noua propunere, decizia devine permanentă.

Statul se bazează pe aceste venituri suplimentare, estimate la aproximativ 348 de milioane de lei în 2011, potrivit Notei de fundamentare a propunerii făcute de Ministerul Finanţelor.

Anul viitor, prin această prevedere, bugetele locale ale primăriilor vor încasa 365 de milioane de lei, apoi 381 de milioane de lei în 2013 şi 398 de milioane de lei în 2014.

Ce înseamnă asta pentru o persoană care deţine mai multe proprietăţi? De exemplu, în cazul unei locuinţe de aproximativ 68 de metri pătraţi, situată în sectorul 3 al Capitalei, impozitul anual datorat este de aproximativ 143 de lei.

Dacă acest apartament este a doua proprietate a aceleiaşi persoane şi nu este închiriată, impozitul creşte cu 65%, până la 235 de lei.

Dacă locuinţa în discuţie este a treia proprietate, deţinătorul plăteşte cu 150% mai mult, respectiv 357 de lei. Suma datorată se majorează cu 300%, până la 572 de lei, pentru a patra locuinţă.

Bază de impozitare mai mare

Proiectul de act normativ conţine însă şi alte prevederi, iar unele reprezintă modificări destul de semnificative ale unor principii, sunt de părere specialiştii.

„Chiar dacă nu se majorează cotele de impozitare, propunerea de modificare a Codului fiscal are în vedere lărgirea bazei de impozitare”, a declarat pentru „Adevărul” avocatul Dinu Petre, partener în cadrul casei de avocatură Cunescu, Balaciu şi Asociaţii.

O asemenea măsură este impozitarea contractelor de prestări servicii încheiate cu nerezidenţi de către persoane fizice române sau sucursale ale companiilor străine.

Finanţele vor să extindă această obligaţie şi pentru persoanele fizice rezidente şi pentru sediile permanente din România aparţinând persoanelor juridice străine. Sunt şi măsuri care ar trebui să ajute mediul de afaceri.

De exemplu, firmele nu mai sunt obligate să achite anticipat, cu plăţi efectuate trimestrial, impozitul pe profit, potrivit proiectului Finanţelor.

Iniţial, măsura ar fi trebuit să între în vigoare în 2012, însă prin proiectul de act normativ, devine doar o modalitate de plată opţională.

Cât plăteşti dacă ai mai multe case

În cazul unei locuinţe de aproximativ 68 de metri pătraţi, situată în sectorul 3 al Capitalei, impozitul anual datorat este de aproximativ 143 de lei.

Dacă aceasta este a doua proprietate şi nu e închiriată, impozitul creşte cu 65%, până la 235 de lei. Dacă locuinţa în discuţie este a treia proprietate, deţinătorul plăteşte cu 150% mai mult, respectiv 357 de lei.

1,1 miliarde de lei vor încasa primăriile din impozitarea suplimentară a caselor şi maşinilor, în următorii trei ani.

Sursa: Adevarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...