medina-1Proiectul Vertical Medina este un imobil multi-funcțional (locuințe, birouri și magazine) cu o suprafață de 45.000 mp, amplasat în cartierul financiar King Abdullah din Riyadh, Arabia Saudită. Arhitecții au încercat să ofere o nouă interpretare pentru așezarea urbană arabă tradițională medina (înseamnă „oraș”) prin transpunerea ei pe verticală, într-o clădire labirint, un amestec studiat de funcțiuni și spații deschise. Tradițional, medina este o secţiune distinctă într-un oraş întâlnită în mai multe localități din Africa de nord, fiind, de obicei, înconjurată de ziduri și conţinând mai multe străzi înguste şi dispuse ca un labirint.

În cazul clădirii analizate (16 niveluri), fațadele principale de pe laturile de est și de vest se remarcă prin cadrele întrepătrunse care delimitează unitățile locative de spațiile pentru birouri. Imobilul este placat cu piatră locală de calcar, cuprinde 55 de apartamente de lux (unul până la patru dormitoare) la ultimele opt niveluri și are o suprafață de 18.000 mp. Șase etaje sub zona rezidențială sunt alocate birourilor de clasă A (peste 21.000 mp), iar primele două etaje de la nivelul străzii au fost ocupate cu spații comerciale. Fațadele din sticlă de la zonele rezidențiale sunt protejate cu panouri traforate asemănătoare celor tradiționale denumite „mashrabiya” și care filtrează razele soarelui și oferă un grad ridicat de intimitate.

Designul propus combină noul cu vechiul. Vitrajele și deschiderile sunt protejate de soarele puternic prin retragerea acestora de la planul vertical al fațadei, fiind obținute astfel intrânduri care pot fi interpretate ca și curți ale medinei. Astfel, în orașele arabe tradiționale, curtea/grădina erau centrul vieții locuinței, asigurând initimitate, ventilație și deschideri către fiecare spațiu al casei. Grădinile verticale amenajate pe terasele noului imobil vor avea același rol, oferind în plus priveliști frumoase asupra orașului. Fiecare apartament are curtea lui privată, ele fiind despărțite prin grădini care traversează clădirea și care pot fi utilizate de toți locuitorii. Ele sunt amenajate în dreptul sălii de sport și fitness, a sălii de festivități și a locului de joacă pentru copii.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...