O mare tara europeana isi vinde din simbolurile nationaleCatalunia şi Andaluzia, două dintre cele mai mari şi îndatorate regiuni spaniole, vor să vândă active imobiliare de 1,3 miliarde de dolari până la sfârşitul anului.

În portofoliul de vânzare al Cataluniei au fost puse cele mai bune active pentru a asigura încheierea procesului, a spus un oficial spaniol.

Vor fi vândute clădiri importante, precum cea a Bursei din Barcelona şi a Ministerului Catalan al Agriculturii.

Spania controlează mai bine de o treime din cheltuielile publice. Astfel, este vitală implicarea regiunilor pentru reducerea deficitului bugetar la 6% din PIB de la 9,2% anul trecut, spun experţii.

În august, Moody’s a pus sub observare rating-ul suveran al Spaniei cu perspectivă de retrogradare, invocând deteriorarea bilanţurilor regiunilor.

Şi Fitch stă cu ochii pe iberici. Ratingul Spaniei este pus în pericol de încetinirea creşterii economice şi de eşecul autorităţilor regionale de a respecta ţintele de reducere a deficitelor, a declarat directorul Fitch Ratings Douglas Renwick.

“Evoluţia deficitului autorităţilor regionale creşte presiunea asupra autorităţilor centrale pentru a face reducerile necesare”, a spus Renwick.

Fitch atribuie Spaniei rating “AA+” cu perspectivă “negativă”, iar evoluţia mai slabă a economiei, eşecul de a respecta ţintele de deficit, sau utilizarea mai amplă decât se anticipa a fondurilor publice pentru salvarea de bănci ar putea fi “elemente cheie” pentru o decizie asupra ratingului. Agenţia a retrogradat la jumătatea lunii septembrie, cinci regiuni spaniole, inclusiv Catalonia şi Andaluzia, invocând majorarea datoriei şi perspectivele economice slabe.

Spania a aprobat la începutul lunii septembrie “regula de aur” a stabilităţii bugetare, prin care limita de deficit este trecută in Constitutie. A devenit, astfel, a doua ţară, după Germania, care introduce această prevedere in legea fundamentală.

Reforma constitutională, care stabileste o valoare limita pentru deficitul bugetar, cu exceptia cazurilor de “catastrofa naturala, recesiune economica sau situatii de urgenta extraordinare”, va fi insoţită de o lege organică, ce urmeaza sa fie adoptată anul viitor şi care introduce o limita de 0,4% din PIB, incepand cu 2020.

Adoptarea legii a fost posibila in urma unei înţelegeri considerată de analişti fără precedent, între principalele doua partide,socialişti şi populari.

21% din populaţia activă a Spaniei este şomeră. Numărul celor fără un loc de muncă a continuat să crească de la începutul crizei, iar Fondul se aşteaptă ca rata şomajului să scadă doar moderat pe termen mediu şi să rămână mult deasupra mediei Uniunii Europene.

La sfârşitul lunii august, guvernul spaniol a aprobat noi măsuri anti-criză, între care reducerea TVA pentru achiziţiile de locuinţe noi şi reforme privind impozitele pentru companii.

Executivul speră ca măsurile, menite să atragă venituri de 4,9 miliarde de euro, să fie adoptate urgent de Parlament, în condiţiile în care ţara se află în centrul unei noi furtuni financiare care ameninţă întreaga zonă euro.

“Măsurile includ reducerea temporară a TVA la achiziţiile de locuinţe noi, plata în avans a impozitelor de către companii şi reforma cheltuielilor din sectorul sănătăţii, care prevede folosirea în mai mare măsură a medicamentelor generice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Jose Blanco.

Sursa: Money.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...