SCANDAL. Companiile de asigurare îşi notifică agenţii să nu încheie poliţe pentru locuinţele din “zone inundabile frecvent”, deşi legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor exceptează doar locuinţele fără autorizaţie de construcţie, nu şi pe cele din arii inundabile

Chiar dacă legea spune că sunt obligatorii, românii care locuiesc în zone inundabile nu vor putea să-şi cumpere o asemenea poliţă pentru casă, pentru că firmele de asigurări nu doresc să asigure aceste clădiri.

Gândul a intrat în posesia unei note interne a uneia dintre companiile de asigurări care îşi instruieşte agenţii ca, în “zonele inundabile frecvent”, să nu fie încheiate poliţe obligatorii pentru locuinţe, specificând, cu litere bolduite: “ATENŢIE! PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor - compania care emite poliţele de asigurare obligatorii pentru locuinţe - n.red.) nu acordă despăgubiri şi EUROINS nu va subscrie pentru (sublinierea notei-n. red.) locuinţe construite în zone în care organele în drept au interzis acest lucru prin acte publice sau comunicate asiguratului (ex: zone inundabile frecvent) (sublinierea notei -n.red.)”, se arată în nota internă trimisă de compania de asigurări către agenţiile sale din ţară.

Şi la Generali am fost refuzaţi politicos, atunci când am specificat că dorim să asigurăm o locuinţă din satul Brădet, comuna Brăduleţ, unde recent au fost inundate câteva zeci de gospodării.

După ce iniţial am fost poftiţi la sediu pentru a cumpăra asigurarea, după ce am precizat că aici câteva zeci de case au fost inundate, am fost asiguraţi că nu riscăm amendă dacă nu vom cumpăra asigurare obligatorie.

“Guvernul a dat această lege pentru a scăpa de plata unor ajutoare în cazul inundaţiilor, de exemplu. Însă companiile de asigurări nu vor încheia poliţe pentru casele care sunt situate în arii frecvent inundabile.

Nu poţi asigura un risc despre care ştii sigur că se va întâmpla”, ne-au explicat specialişti din piaţa asigurărilor.

• Cu toate acestea, reprezentanţii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) susţin că şi locuinţele din aceste zone trebuie asigurate.

“Legea nu prevede excepţii, nici măcar pentru zone inundabile. Potrivit legii, toate locuinţele trebuie asigurate dacă există o asigurare de construcţie”, ne-a declarat directorul departamentului de relaţii cu presa din cadrul CSA, Catrinel Frâncu.

În articolul 11 al legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor se arată că “Beneficiarii asigurării şi asiguraţii care, după data intrării în vigoare a prezentei legi, vor proceda la construirea, lărgirea sau modificarea locuinţelor fără autorizaţie de construire, emisă în condiţiile legii, sau cu nerespectarea autorizaţiei respective, afectând structura de rezistenţă a locuinţelor şi favorizând expunerea la unul dintre riscurile asigurate obligatoriu, nu vor fi despăgubiţi în baza asigurării obligatorii, în cazul producerii riscului asigurat”.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...