eugen-curteanuÎn cadrul conferinţei „Romania Construct Forum”, organizată astăzi de Mediafax, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi în parteneriat cu Patronatul Societăţilor din Construcţii, Eugen Curteanu, secretar de stat în MDRT a recunoascut, fără să-și dea seama ce face, o foarte mare anomalie într-un stat democratic a cărei economie ar trebui să fie susținută de sectorul privat. Și anume că, prin programele pe care le derulează, MDRT este unul dintre principalele motoare ale creşterii din sectorul construcţiilor din România.

Apoi a discutat despre bugetul ministerului pentru anul viitor și despre cum va fi împărțit acesta, asigurându-se că nu uită să laude guvernul: „În 2012, avem un buget precaut, dar privim cu optimism anul care vine, cu toate că semnalele din mediul de afaceri internaţional au fost îngrijorătoare. Creşterea din ultima perioadă, pe care a avut-o sectorul construcţiilor, arată că politicile guvernului privind investiţiile au dat rezultate.”. Vorbind concret despre buget și direcțiile în care vor fi cheltuiți acești bani, am aflat că în 2012 bugetul MDRT va fi de 3.451.889.000 de lei, în scădere cu 11,22% faţă de cel rectificat din acest an.

Iată ce va face ministerul cu banii!

Conform ministerului, aceste fonduri vor fi utilizate în special pentru continuarea lucrărilor deja începute, dar şi pentru finanţarea unor obiective de investiţii noi. Astfel, vor fi continuate lucrările pentru: 2.500 de apartamente pentru tineri, 1.127 de locuinţe pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, 883 de locuinţe sociale, reabilitarea a 481 de km de drumuri judeţene şi locale, 445 de sisteme de alimentare cu apă, 20 de sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate, reabilitarea termică a peste 400 de blocuri de locuinţe etc. Printre proiecte noi care vor fi demarate în 2012 se numără începerea lucrărilor din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii şi reabilitarea Cazinoului Constanţa.

Secretarul de stat a susținut că, pentru a suplini fondurile insuficiente de la bugetul de stat, pentru anumite tipuri de lucrări, MDRT a pregătit „alte variante de susţinere a statului”, adică solicitarea financiară mai mare a autorităţilor publice locale (cărora le-au fost micșorate bugetele) şi a cetăţenilor (care au venituri tot mai mici și cheltuieli tot mai mari). Totuși, Eugen Curteanu a recunoscut că bugetul alocat MDRT pentru anul 2012 este insuficient față de nevoile de investiţii în infrastructură ce reies din cererile primăriilor, dar şi faptul că sunt restanțe la plată: „Intrăm în anul 2012 cu datorii de 1,097 miliarde de lei pentru lucrări şi programe care au înregistrat facturi în acest an. Dacă nu primeam 430 de milioane de lei la ultima rectificare, suma totală a arieratelor ar fi fost mai mare, am fi fost în situaţia de a avea jumătate din bugetul pe anul viitor deja cheltuit.”.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...