Mai multe organizaţii neguvernamentale cer primarului general să revoce autorizaţia de desfiinţare a unui imobil cu grad maxim de protecţie emisă de Primăria Capitalei la data de 5 mai, demolare care, în caz contrar, va demara zilele acestea.

Potrivit scrisorii adresate Primăriei Municipiului Bucureşti de Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Asociaţia Prietenii Şcolii Centrale, autorizaţia trebuie revocată pentru că a fost emisă cu încălcarea a cel puţin două dispoziţii legale.

“Imobilul face parte din Zona Construită Protejată nr. 70, Parcelarea Parcul Ioanid”, se arată în documentul remis primăriei. Potrivit acestuia, punctul I. f. al regulamentului PUZ Zone Construite Protejate pentru această zonă prevede că aceasta se bucură de un grad de protecţie maxim - ceea ce înseamnă că se protejează valorile arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural în ansamblul lor.

Trama stradală, fondul construit, caracterul şi valoarea urbanistică, fiind permise doar intervenţiilor care conservă şi protejează valorile existente.

“Acţiunea de desfiinţare a clădirii de la nr. 13, care se încadrează perfect în ansamblul Străzii Dumbrava Roşie (din care jumătate dintre clădiri sunt monumente istorice) nu are cum să protejeze fondul construit. Nu are cum să potenteze valorile existente (în plus, vorbim de o autorizaţie de desfiinţare care nu este urmată de o autorizaţie de construire)”, se mai arată în scrisoarea adresată primarului general, Sorin Oprescu.

ONG-urile susţin că, potrivit declaraţiilor şefului de şantier, există un aviz al Direcţiei de Cultură Bucureşti. Or, potrivit instrucţiunilor ministrului Culturii nr. 5878/2004 privind exercitarea competenţelor de avizare şi autorizarea executării intervenţiilor la monumentele, ansamblurile şi siturile istorice din municipiul Bucureşti, competenţa de avizare pentru imobile din zona de protecţie a monumentelor istorice clasa A aparţine Direcţiei Monumente a Ministerului Culturii, nu Direcţiei de Cultură Bucureşti.

“Dincolo de aceste consideraţii de natură legală, considerăm că demolarea imobilului din Str. Dumbrava Roşie nr. 13, parte integrantă a unei străzi tradiţionale şi a unei zone protejate deosebit de importante, prezentă în monografiile arhitecturale ale zonei, ar fi o pierdere importantă pentru oraş”, notează în încheiere ONG-urile.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...