Orasele cu cele mai multe birouri: Unde gasesti cele mai mici chiriiCluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov si Sibiu, sunt, alaturi de Capitala, orasele care prezinta interes pentru companiile aflate in proces de extindere sau relocare, arata un raport al CBRE Romania. De asemenea, in aceste orase exista cel mai mare stoc de birouri noi.

Sibiu: 50.000 mp birouri noi. Chiria este de 9-11 euro/mp

Catalogat de prestigioasa revista Forbes ca fiind „a opta cea mai idilica locatie din Europa” si desemnat Capitala Europeana a Culturii in 2008, Sibiul este un punct de atractie pentru companiile active in industriile auto, producatoare, de textile si IT&C, potrivit CBRE Romania.

Orasul avea, la sfarsitul anului 2011, o rata a somajului de 3,86% si un salariu brut mediu de 480 euro pe luna.  Sibiul are un stoc de birouri noi de 50.000 mp, o rata de neocupare de 15% si o chirie “prime” de circa 9-11 euro/mp/luna

Brasov: 50.000 mp de birouri noi. 10-13 euro, chiria

Al saptelea mare oras din Romania cu o populatie de 276.354 locuitori, Brasovul are o situare strategica, aflandu-se in centrul tarii si, totodata, la doar 170 kilometri de Capitala. In plus, existand planuri concrete de dezvoltare a infrastructurii de transport, precum construirea unui aeroport international, dar si a unei autostrazi care sa-l lege de vestul tarii, Brasovul a devenit atractiv pentru investitorii straini din domeniile auto, masini si echipamente de productie, materiale de constructii, farmaceutic, producatori de bere si de mobila.

Orasul avea o rata de somaj de 4,5%, un salariu brut mediu de 350 de euro pe luna, un stoc de birouri moderne de 50.000 mp, o rata de neocupare de 15% si o chirie prime de aproximativ 10-13 Euro/mp/luna la finalul anului trecut.

Timisoara: 80.000 mp de birouri. Chirii de la 12 euro

Timisoara, cu o populatie de 306.854 locuitori, are cea mai buna infrastructura de transport feroviar si rutier din Romania, fiind conectata cu cele mai mari orase din tara, precum si cu cinci capitale europene pe o raza de 600 de kilometri (Belgrad, Bucuresti, Budapesta, Viena si Zagreb).

In plus, in Timisoara se afla si cel de-al treilea cel mai aglomerat aeroport international din Romania. Orasul este atractiv atat pentru producatorii, cat si pentru furnizorii de servicii din industrii precum cea auto, telecomunicatii si IT, spun oficialii CBRE Romania.

La final de 2011, Timisoara avea o rata a somajului de 1,9%, un salariu brut mediu de 400 de euro pe luna, un stoc de birouri noi de 80.000 mp, o rata de neocupare de 15% si o chirie prime de 12-15 euro/mp/luna. Timisoara este orasul cu cea mai mica rata a somajului, dintre cele analizate. Desi nu sunt cele mai mici chirii la birouri, in Timisoara costurile sunt mult mai reduse decat in Bucuresti.

Cluj: 120.000 mp de birouri. 10% din suprafata, neocupata

Cluj-Napoca, al doilea oras ca marime dupa Bucuresti, cu o populatie de 307.136 locuitori, avea in 2011 o rata a somajului de 3,5% si un salariu brut mediu de 400 de euro pe luna, precum si un stoc de birouri moderne de 120.000 mp, o rata de neocupare de 10% si o chirie prime de 12-15 euro/mp/luna.

Avantajele capitalei Transilvaniei sunt forta de munca educata, cu diverse abilitati profesionale si cunoasterea de limbi straine. Cluj-Napoca a devenit destinatia preferata a producatorilor si a companiilor din IT&C. In plus, are o infrastructura de transport bine dezvoltata datorita proximitatii si accesibilitatii fata de Europa de Vest, printr-un aeroport international si o buna retea feroviara si de drumuri.

Iasi: Salariul mediu de 350 euro, chirii de pana la 20 euro/luna

Iasi, principalul oras ca marime din nord-estul Romaniei, cu o populatie de 304.043 de locuitori, o rata a somajului de 6% si un salariu brut mediu de 350 de euro pe luna, avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi de de 70.000 mp, o rata de neocupare de 20% si o chirie prime de 10-20 euro/mp/luna.

Orasul este al treilea centru universitar din tara, dupa Bucuresti si Cluj-Napoca, avand peste 70.000 de studenti anual. Iasiul beneficiaza de o forta de munca educata, infrastructura de telecomunicatii avansata, absolventi bine pregatiti in domeniul IT si prezinta cheltuieli scazute de intretinere. Orasul este atractiv pentru companiile active in IT&C, productie si domeniul farmaceutic.

Bucuresti: Peste 2,1 mil. mp de birouri. 14% din suprafata este neocupata

Astfel, la o populatie de 1,942 milioane de locuitori, cu o rata a somajului de circa 2% si un salariu brut mediu de aproximativ 700 de euro pe luna in 2011, capitala Romaniei avea la finalul anului trecut un stoc de birouri noi moderne de peste 2.1 milioane mp, o rata de neocupare de 14,14% si o chirie prime de 19,5 euro/mp/luna.

Din punct de vedere economic, Bucurestiul este cel mai prosper oras din tara si unul dintre principalele centre industriale si de transport din Europa de Est.

Sursa: Wall-Street

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...