john-dalli-1Ați fost vreodată pe punctul de a semna un contract pentru un împrumut personal, carte de credit sau alte credite de consum și ați descoperit că este mai scump decât v-ați așteptat? Acesta este și motivul pentru care a fost realizată o investigație la nivelul întregii UE a website-urilor care oferă astfel de credite. Cu această ocazie a fost verificată măsura în care consumatorii primesc informațiile la care au dreptul în temeiul legislației UE înainte de semnarea unui contract de credit.

Astfel, autoritățile naționale de aplicare a legii au verificat 562 de website-uri din cele 27 de state membre, plus Norvegia și Islanda. Ele au marcat 393 de website-uri (70%) pentru investigații ulterioare în legătură cu următoarele probleme principale: publicitatea nu a inclus informațiile standard necesare, ofertele au omis informații esențiale pentru luarea unei decizii și costurile au fost prezentate în mod înșelător. Autoritățile naționale de aplicare a legii vor contacta acum instituțiile financiare și intermediarii de credit în legătură cu suspiciunile de nereguli și le vor cere să aducă precizări sau să ia măsuri de remediere.

Atunci când oamenii caută credit, descoperă uneori că acest credit se dovedește a fi mai scump decât părea la început, deoarece informații importante lipsesc sau sunt neclare. Creditul de consum nu este întotdeauna ușor de înțeles și de aceea există o legislație europeană pentru a-i ajuta pe consumatori să ia decizii în cunoștință de cauză. Prin urmare, este foarte important ca întreprinderile să ofere consumatorilor informațiile corecte și necesare. Și este rolul Comisiei să colaboreze cu autoritățile naționale de aplicare a legii pentru a realiza acest lucru”, consideră John Dalli, Comisarul UE pentru consumatori.

În România au fost verificate 20 de pagini de Internet, dintre care 11 au fost descoperite cu neregularități și vor fi urmărite la nivel național. Vestea bună este că niciuna dintre pagini nu necesită a fi urmărită de Reţeaua de Cooperare în domeniul Protecţiei Consumatorilor. Pentru a înțelege mai bine cât de important este domeniul, trebuie să știți că în 2010, instituțiile financiare din zona euro au oferit credite de consum în valoare de peste 600 de miliarde de euro.

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...