Parc de distractii pe trei hectare, intre AFI Cotroceni si Plaza RomaniaÎntre mall-urile AFI Cotroceni şi Plaza Romania, firma Rami Dacia pregăteşte deschiderea Terra Park, un mare parc de distracţii cu rollercoaster, platformă înaltă de peste 50 de metri, roată panoramică şi alte atracţii de profil.

Tot în sectorul 6, mai înspre autostrada Bucureşti - Piteşti, ar putea fi anunţat în curând un al doilea parc de distracţii de amploare, conform unor surse din piaţă.

Investiţia iniţială în Terra Park este de 25 de milioane de euro iar dezvoltatorul speră ca inaugurarea să aibă loc în septembrie.

„Pregătim inaugurarea în patru săptămâni. Dacă nu o să reuşim chiar în patru săptămâni, în orice caz o vom face foarte curând. Suntem nevoiţi să fim extrem de atenţi la măsurile de siguranţă a clienţilor care vor veni în parc să se distreze”, a decflarat Eric Eberhart, managerul general al Terra Park.

Bucureştiul întră astfel din toamnă în rândul capitalelor cu parcuri tematice şi de distracţie, prin inaugurarea Terra Park de pe Bulevardul Timişoara. Parcul va ocupa o suprafaţă de trei hectare.

Acesta va avea şi 500 de locuri de parcare, o zonă în aer liber dar şi una acoperită, cu spaţii de alimentaţie de tip food court, magazin de suveniruri, spaţii de evenimente şi alte facilităţi specifice industriei.

Chiar dacă este mult mai mic decât alte centre similare mai vestite (Disneyland-ul din Paris se întinde pe circa 2.000 de hectare), Terra Park este doar la faza de început. Acesta îşi va continua extinderea şi cu o a doua fază.

„Avem în plan şi o a doua etapă a dezvoltării parcului… cel mai mare rollercoaster din ţară, un hotel pentru cei care vin din afara oraşului, o sală de concerte şi alte spaţii inovative de petrecere a timpului liber”, a declarat Eberhart.

Chiar dacă acest parc este pregătit încă din urmă cu doi ani, lucrările au început abia în vară. „La New York, un astfel de parc a fost finalizat în 100 de zile. Nu vrem să intrăm într-o competiţie, dar consider că ridicarea Terra Park în 78 de zile de la începerea lucrărilor este un obiectiv realizabil”, a declarat Eric Eberhart, managerul general al Terra Park.

De unde vin banii?

Reprezentanţii dezvoltatorului nu au dezvăluit dacă în spatele acestei mari dezvoltări se află şi alţi investitori. „Cea mai mare problemă a fost atragerea fondurilor. O parte a banilor au fost luaţi de la bănci iar o altă parte au fost fonduri proprii”, a declarat Doina Gângoe, director executiv al Terra Park.

Asociaţia salariaţilor Rami Dacia a ajuns să deţină circa 78% din capitalul social al firmei, după cumpărarea acţiunilor de la AVAS în ultimii ani.

Asta după ce timp de 16 ani, fosta regie autonomă şi apoi societate comercială a aparţinut exclusiv statului. Firma producătoare de diamante industriale (diamante „de tăiat”) este singura unitate de acest gen din Europa Centrală şi de Est.

În martie 2010, printr-o hotărâre, asociaţia salariaţilor a majorat capitalul social cu valoarea terenului de 38.089 mp, pe care SC Expert Valuation SRL l-a evaluat în noiembrie 2009 la 3.459. 840 lei. Apoi au fost emise acţiuni cu valoarea egală cu cea a terenului şi au fost atribuite de drept şi cu titlu gratuit AVAS, conform legii.

Asociaţia salariaţilor are drept de preferinţă la cumpărarea acţiunilor emise suplimentar mai sus şi a dreptului de opţiune în acest sens. În prezent, Asociaţia salariaţilor deţine circa 78% din acţiuni şi AVAS 22%.

Cele aproape 22% din acţiuni, care aveau la emitere o valoare de circa 3,5 milioane de lei nu au fost cumpărate de Rami Dacia înapoi de la AVAS. În schimb, Rami a avut puterea să găsească fonduri pentru o investiţie de 25 de milioane de euro.

Cât despre profiturile aşteptate din parcul de distracţii, directorul executiv se aşteaptă ca acestea să vină abia din anii următori. „Nu ne aşteptăm să fie o activitate extrem de profitabilă încă din primii trei ani dar cu siguranţă va fi o activitate profitabile pe termen lung. Şi aici mă refer atât la partea de distracţii cât şi la segmentul turistic”, a declarat Doina Gângoe.

Operatorii care intră în parc pe partea de restaurant sau alte activităţi vor avea şi ei partea de contribuţie la profitul dezvoltatorului. „Încă nu am stabilit în detaliu cum vom face cu operatorii, dacă le vom percepe chirie sau va fi o cotă parte din profitul lor sau cifra de afaceri”, a spus directorul executiv.

Industria în Europa

Industria de divertisment & leisure numără aproximativ 308 parcuri de distracţie, care gazduiesc in medie 145 milioane vizitatori / an. Totalul încasarilor anuale realizate de operatorii acestor parcuri depăşeste patru miliarde euro anual.

Cele mai importante parcuri tematice şi de distracţie sunt în Franţa, care deţine 33% dintre veniturile directe produse de această industrie în Europa. Germania şi Regatul Unit sunt considerate, de asemenea, jucători importanţi pe piaţa de divertisment , cu o cotă de 17%, respectiv de 14% dintre veniturile totale directe generate la nivel european.

Cel mai popular parc tematic din Europa este Disneyland Park - Paris, cu peste 10 millioane de vizitatori anual.

Adrenalina în oraş, diamantele în afară

Firma producătoare de diamante sintetice a relocat deja utilajele de pe locul unde se pregăteşte Terra Park, în primă instanţă lângă acesta.

„Suntem în discuţii pentru relocarea fabricii în unul din parcurile industriale de la marginea Capitalei”, a declarat directorul executiv al Terra Park.

Intrarea în Terra Park se va face prin achiziţionarea unui card, care va acoperi un anumit număr de puncte, în funcţie de felul „atracţiilor” alese de vizitatori.

Terra Park îşi propune să atragă aproximativ 600.000 de vizitatori încă din primul an. Asta în condiţiile în care, potrivit estimărilor furnizate de dezvoltator, în medie, o familie va vizita parcul de cel puţin trei ori pe parcursul unui an.

Pe de altă parte, rămâne de văzut cum va afecta traficul deja destul de aglomerat de pe Bulevardul Timişoara, apariţia acestui parc.

Sursa: Saptamana Financiara

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...