Preţurile pe metru pătrat, între 6 şi 9 euro, sunt la acelaşi nivel cu cel al apartamentelor vechi din Capitală, construite înainte de ‘90, cu instalaţii sanitare şi mobilă vechi.

În blocurile noi, suprafeţele sunt însă mult mai mari faţă de cea mai mare parte a apartamentelor construite în comunism, respectiv de peste 100 mp în apartamentele de trei camere şi de peste 75 mp în cele de două camere.

Astfel că o chirie lunară pentru o locuinţă într-un bloc nou sare de 800 de euro pe lună pentru un apartament de trei camere.

Analiştii imobiliari spun însă că, cel puţin pe moment, chiriile în apartamentele noi sunt o oportunitate foarte bună pentru cei cu venituri peste medie, ele fiind mai performante decât un apartament vechi, comparând preţurile pe metru pătrat.

Pe site-urile de închirieri direct de la proprietari au apărut şi apartamente din complexul Asmita Gardens, unul dintre proiectele noi mai bine poziţionate din Bucureşti, fiind situat chiar pe Splaiul Unirii în zona Tineretului.

Spre exemplu, un apartament de două camere de 76 de metri pătraţi ar putea fi închiriat cu 650 de euro pe lună, potrivit datelor de pe un site imobiliar.

Marcel, un inginer din Bucureşti, a cumpărat un apartament cu trei camere, mobilat, în ansamblul rezidenţial de lux Liziera de pe Şoseaua Pipera Tunari, vizavi de pădure, şi l-a dat în chirie.

Suprafaţa utilă a apartamentului este de 129 mp, iar preţul cu care a fost promovat era de 850 de euro pe lună, adică 7 euro/mp. A reuşit să-l dea în chirie abia după trei luni de căutări.

“L-am cumpărat pentru mine, dar am amânat să mă mut în el şi între timp m-am gândit să-l închiriez. Nu am găsit uşor chiriaş, ştiţi foarte bine că sunt multe apartamente goale.”

Comparând însă preţul pe metru pătrat al unui apartament nou cu preţul unei locuinţe vechi, cu mobilă şi instalaţii sanitare de zeci de ani, se observă că ansamblurile rezidenţiale au preţuri similare sau chiar mai scăzute.

Chiria unui apartament vechi şi înghesuit din zona Iancului este tot de 7 euro pe metru pătrat pe lună. Chiriaşii au speculat însă scăderea preţurilor şi s-au mutat în altă parte.

“Ne-am mutat într-un apartament mai mare, în zona Nerva Traian, unde plătim 5 euro pe metru pătrat. Am vrut mai mult spaţiu şi am profitat de scăderea chiriilor din ultimul an”, spune Andreea, 23 de ani, studentă în Bucureşti.

Consultanţii imobiliari spun că este normal ca apartamentele construite în 2008 sau 2009 să fie competitive în contextul actual al pieţei.

“Vorbim de o piaţă a chiriilor în apartamente noi, special cumpărate pentru a fi închiriate. De când au început să apară proiecte noi, mulţi oameni s-au hotărât să cumpere apartamente în scop investiţional şi acum caută să le dea în chirie. Mai există şi categoria celor care le scot în chirie de nevoie.

Apartamentele mari în complexurile rezidenţiale noi sunt avantajoase acum, dar ele sunt doar o oportunitate de moment. Nu se ştie pentru cât timp vom mai vedea astfel de oferte”, spune Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Mai ales că românii vor să fie proprietari, iar piaţa chiriilor are încă dimensiuni foarte reduse pe plan local. Spre deosebire de ţările vestice, unde circa jumătate din locuitori sunt proprietari, în România, ponderea ajunge la peste 90%.

“Mobilitatea oamenilor este mult mai mare în alte ţări. La noi nu sunt adevărate poluri economice şi industriale între care românii să migreze”, mai spune Ilie.

Firma de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania primeşte circa 150 de cereri noi pe zi, dintre care doar aproximativ 30 sunt pentru chirii. În acelaşi timp, în jur de 95% din tranzacţiile încheiate de firmă sunt pentru cumpărări de apartamente.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...