Aproape 600.000 mp, în 388 de clădiri din Capitală, încă nu au chiriaşi. Aceste spaţii aduc proprietarilor pierderi de 6 milioane euro lunar.

Deşi rata de neocupare este în scădere, iar chiriile tot mai mici creează un mediu favorabil clientului de spaţii de birouri din Capitală, stocul de suprafeţe neocupate este destul de consistent.

Îndeajuns de consistent, astfel încât proprietarii de spaţii office din Bucureşti să piardă în medie 6 milioane de euro în fiecare lună, pe toată suprafaţa disponibilă din Capitala României.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă imobiliară ESOP, la nivelul Capitalei se regăsesc peste 595.000 de metri pătraţi de suprafeţe neocupate în 388 de clădiri de birouri.

Consultantul ia în considerare o chirie lunară medie de 10 euro/mp, pe baza căreia estimează că în piaţa de birouri se pierd lunar aproximativ 6 milioane de euro.

Pe de altă parte, ESOP afirmă că există o schimbare importantă în ceea ce priveşte comportamentul de închiriere, tarifele mult mai mici decât în anii anteriori îi determină pe chiriaşi să semneze contracte pe perioade de până la trei ori mai mari decât în urmă cu trei ani.

“Dacă în perioada dinainte de criza declanşată în toamna anului 2008 termenele de închiriere variau între 2-5 luni, în funcţie de suprafeţele totale disponibile şi nivelul cerut de chirie, în momentul de faţă termenele de închiriere medii încep de la 8-10 luni, ajungând în cazul anumitor imobile la 14-16 luni”, a declarat într-un comunicat Mirela Raicu, partener la firma de consultanţă imobiliară ESOP Consulting.

Sunt şi proprietari care au înţeles că nu pot ţine chiriile sus

Din analiza de piaţă realizată de ESOP la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2011 se observă o diminuare a ratei de neocupare a clădirilor de birouri clasa A şi o creştere a ofertei de spaţii de birouri disponibile în clădirile care solicită sub 11 euro/mp.

Pe segmentul spaţiilor de birouri sub 11 euro/mp, deşi stocul a înregistrat o creştere în cel de-al doilea trimestru, se observă că nivelul total este mai redus decât pe segmentul spaţiilor de 11-15 euro/mp, aspect firesc în condiţiile în care peste 58% din solicitările venite din partea companiilor medii care închiriază aceste tipuri de clădiri au bugete sub 11 euro/mp, se mai arată în raportul ESOP.

“Am discutat cu mulţi proprietari în ultimele 6 luni şi le-am oferit servicii de auditare a spaţiilor de birouri neînchiriate pentru a stabili care este valoarea reală de piaţă şi ce trebuie făcut pentru a accelera procesul de închiriere.

Ca urmare a demersurilor făcute de ESOP şi de alte companii imobiliare, am observat că o parte din clădirile care în trimestrul 1 din 2011 au fost promovate cu bugete între 12-15 euro/mp, au migrat către categoria sub 11 euro/mp, semn că unii proprietari încep să-şi dea seama că principala pierdere în perioada de criză pe care o traversăm este dată de rata de neocupare”, a adăugat Mirela Raicu.

ESOP: Mulţi proprietari încă aleargă după profitul iluzoriu

Reprezentanta ESOP a mai spus că încă mai există o dorinţă de a obţine profiturile de dinainte de criză, fapt ce îi determină pe mulţi proprietari să ajungă să neglijeze pierderile înregistrate de spaţiile goale.

“Mulţi proprietari încă aleargă după profitul iluzoriu generat de un nivel mai ridicat de chirie, conştientizând destul de puţin pierderea certă pe care o reprezintă fiecare lună de neocupare a spaţiului”, a mai spus Mirela Raicu.

De exemplu, un spaţiu de birouri care se doreşte să fie închiriat cu 12 euro/mp, pe un termen de 2 ani, după o perioadă de neînchiriere de 6-8 luni ajunge la o chirie reală de 9 euro/mp.

Acest lucru se întâmplă deoarece fiecare lună de neînchiriere reduce nivelul chiriei cu 0,3-0,4 euro/mp.

“Dacă mai luăm în calcul şi incertitudinea obţinerii nivelului de chirie dorit, observăm că pierderea poate fi şi mai mare”, se mai arată în analiza ESOP.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...