Perella Weinberg Partners si CA Immo negociaza achizitia diviziei de investitii imobiliare a VolksbankCompaniile Perella Weinberg Partners şi CA Immobilien Anlagen (CA Immo) se numără printre ofertanţii pentru preluarea diviziei de investiţii imobiliare Europolis a băncii austriece Volksbank, au afirmat pentru Bloomberg  patru surse apropiate discuţiilor.

CA Immo şi Europolis sunt printre cei mai importanţi investitori de pe piaţa imobiliară din România. Grupul Volksbank desfăşoară şi alte activităţi în România, inclusiv în sectorul bancar.

Fondul de investiţii american Perella Weinberg şi compania austriacă CA Immo analizează situaţia financiară şi a activelor Europolis, au firmat sursele, sub protecţia anonimatului, întrucât discuţiile sunt confidenţiale.

Şi alte companii ar putea încerca preluarea Europolis, au afirmat două dintre sursele citate.

Europolis avea acticve de 1,5 miliarde de euro la finele anului 2009, mai ales în Europa Centrală şi de Est. Compania a raportat o pierdere de 177 milioane de euro anul trecut, ca urmare a reevaluării în scădere a activelor.

Volksbank a angajat banca de investiţii Lazard în ianuarie pentru a evalua posibili parteneri strategici. Volksbank a raportat o pierdere de 1,1 miliarde de euro în 2009 din cauza creşterii provizioanelor.

“Examinăm vânzarea Europolis cu mai mulţi potenţiali parteneri”, a afirmat un purtător de cuvânt al Volksbank, fără să prezinte detalii.

Reprezentanţi ai Perella Weinberg şi CA Immo au refuzat să comenteze. CA Immo este a doua mare companie imobiliară din Austria după Immofinanz.

Compania americană de investiţii AREA Property Partners, fostă Apollo Real Estate Advisors, s-a retras din negocieri, au afirmat sursele.

Ritmul tranzacţiilor imobiliare a încetinit în Europa Centrală şi de Est de la intrarea regiunii în recesiune, potrivit datelor firmei de consultanţă CB Richard Ellis Group. Investiţiile au totalizat 225 milioane de euro, însumând 15 tranzacţii, în primele două luni ale anului. În primul trimestru din 2008 tranzacţiile au avut o valoare totală de 2,7 miliarde de euro.

Europolis a intrat pe piaţa din România în 2003, cu achiziţia proiectului Europehouse din Bucureşti, pentru care a plătit circa 26 milioane de euro. Imobilul de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă de 16.000 metri pătraţi, avea o valoare de piaţă estimată la sfârşitul în 2008 la 48,7 milioane de euro.

Totodată, investitorul imobiliar dezvoltă parcul logistic Europolis Park Bucharest, situat lângă autostrada A1 şi are în proprietate un imobil de birouri, de 79.000 de metri pătraţi, localizat pe Bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală şi încă două clădiri de birouri de clasa A, cu o suprafaţă cumulată de 50.000 de metri pătraţi, în parcul de afaceri Sema Parc din Bucureşti (construit pe amplasamentul fostei fabrici Semănătoarea).

Valoarea proprietăţilor finalizate sau parţial finalizate deţinute de Europolis în România este de peste 340 milioane de euro, reprezentând circa 20% din portofoliul total al companiei, care mai include operaţiuni în Austria, Cehia, Ungaria, Polonia, Croaţia, Rusia şi Ucraina.

CA Immo deţine proprietăţi în valoare de 251 milioane de euro, la finele lui 2009, în nouă state din Europa Centrală şi de Est. Valoarea proprietăţilor din România a scăzut în 2009 cu 22,3%, la 89,9 milioane de euro, de la 115,7 milioane euro la finele lui 2008.

Investitorul austriac a intrat pe piaţa din România în anul 2003, prin achiziţia imobilului de birouri Opera Center 1, dezvoltat de compania Portland România. Un an mai târziu, CA Immo a cumpărat Opera Center 2, iar în 2005 Bucharest Business Park, un proiect de 35.000 de metri pătraţi.

Compania are totodată în construcţie un proiect de retail la Sibiu şi intenţionează să înceapă construcţia, împreună cu un partener austriac, a unui centru de retail la Arad, pentru care are asigurată finanţarea, dar începerea lucrărilor a fost amânată din cauza situaţiei dificile din sectorul de profil din România.

Sursa: Money.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...