Piata cladirilor „verzi” din Bucuresti nu e deloc... rozAtat in privinta cladirilor de birouri deja existente, cat si pentru cele in constructie, piata din Bucuresti este cu mult in urma unor orase precum Varsovia, Praga sau Budapesta in ceea ce priveste certificatele „verzi”, reiese din raportul “Going Green in Eastern Europe” al Jones Lang LaSalle.

Cu atatea cladiri goale sau foarte putin ocupate, dezvoltatorii nu se mai arata deloc interesati sa construiasca cladiri in general si cu atat mai putin sa se mai preocupe de asemenea tendinte… moderne.

In Europa Centrala, de Est si Sudica, exista in prezent 670.000 mp de cladiri de birouri certificate, 35% fiind in Praga, urmata de Varsovia si abia apoi de Bucuresti si Budapesta.

„Exista un stoc masiv de proiecte in constructie ce sunt promise a fi livrate in 2012-2014, dedicate cauzei dezvoltarilor durabile, in special in Varsovia. Pe alte piete, de exemplu in Ungaria, 100% din proiectele in constructie ce urmeaza a fi livrate in 2013 vor fi cladiri verzi”, a declarat Kevin Turpin, seful departamentului de cercetari de piata in CEE & SEE la Jones Lang LaSalle.

La nivel mondial s-au elaborat metode de proiectare si de evaluare pentru dezvoltari sustenabile, cele mai populare si utilizate la scara larga in Europa fiind BREEAM Europe Commercial si LEED.

Daca la cladirile deja construite Bucurestiul nu sta tocmai bine, nici in cazul solicitarilor de certificate de dezvoltare sustenabila situatia nu e diferita.

Astfel, doar pentru o suprafata office cumulata de circa 20.000 mp (de 20 de ori mai mica decat in Varsovia) s-au solicitat certificate de dezvoltare sustenabila in Bucuresti (pentru evaluare BREEAM), conform datelor JLL.

Spre comparatie, in Varsovia, suprafata office totala pentru care s-au solicitat certificate de dezvoltare sustenabila este de aproape 300.000 mp (BREEAM) si de 100.000 mp (pentru LEED).

Cladirile sunt responsabile pentru mai mult de 40% din consumul de energie la nivel global. Acest aspect nu este insa legat direct de motivatiile care stau la baza ridicarii unei cladiri verzi. Nici teoriile despre emisiile de carbon nu sunt suficient de aproape de investitori pentru a se constitui direct in decizii de dezvoltare „green”.

Ponderea cea mai mare in derularea unei afaceri o au, cum e si normal, factorii de ordin economic.

Economisirea energiei in stadiul de proiectare a cladirilor si a functionalitatii este unul dintre aspectele importante care-i determina pe dezvoltatori sa opteze pentru cladiri durabile. „Economiile la nivelul chiriilor, al randamentelor si al evaluarilor vor urma in mod natural”, subliniaza Turpin.

„In prezent, Jones Lang LaSalle are aproape 20 de profesionisti acreditati in dezvoltari durabile in Europa Centrala si de Sud-Est si mai mult de 1.000 la nivel global”, a declarat John Duckworth, director la Jones Lang LaSalle.

Sursa: Finantistii

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...