Presa bulgară anunţă o creştere a numărului de locuinţe tranzacţionate la început de an. Şi în România se consemnează o tendinţă similară. Ea va rămâne însă un simplu accident, în lipsa relansării economiei, spun specialiştii

Preţurile locuinţelor din Bulgaria s-au stabilizat la nivelurile de anul trecut. În plus, volumul tranzacţiilor a început să crească, potrivit agenţiei Novinite, citată de Mediafax.

“În piaţă se resimt semnale pozitive, nesperate. Numărul tranzacţiilor a crescut la început de an. Însă acestea s-au realizat în marea lor majoritate cu banii jos şi în contextul în care de mai bine de doi ani s-a acumulat o cerere impresionantă de locuinţe”, a spus pentru gândul Ion Cătuţoiu, directorul general al firmei de consultanţă imobiliară Real Time.

El precizează că revirimentul de durată al pieţei imobiliare presupune o performanţă mai bună a economiei în general. “Problema este puterea scăzută de cumpărare a românilor”, nuanţează reprezentantul agenţiei imobiliare.

Şi dezvoltatorii locali se declară mul­ţu­miţi de începutul de an. “De la începutul anului s-au semnat patru contracte de vânzare-cumpărare. Numărul lor îl egalează deja pe cel înregistrat pe tot parcursul toamnei trecute”, ne-a declarat Cornel Bălan, directorul de marketing şi vânzări al ansamblului rezindeţial Pallady Towers Residence, din Capitală.

De preţuri în stagnare şi de o uşoară revigorare a tranzacţiilor vorbeşte şi unul dintre principalii jucători de pe segmentul locuinţelor de lux.

Segmentul locuinţelor de lux este “Acest fenomen se justifică si printr-o presiune de a face achiziţii, în urma unei expectative lungi, dar şi datorita percepţiei la nivelul pieţei nu vom mai vedea mutaţii semnificative la nivelul valorii proprietăţilor”, a declarat pentru gândul Mihaela Pană, şeful departamentului rezidenţial al companiei de consultanţă DTZ Echinox.

Cât sunt dispuşi să dea românii pe două camere

Dacă un bulgar este dispus să plătească între 45.000 de euro şi 65.000 de euro pentru o locuinţă nouă, puţinii români care cumpără au bugete ceva mai generoase.

De regulă, ei caută apartamente de două pentru care, în funcţie de zonă şi suprafaţă, oferă între 55.000 de euro şi 70.000 de euro, afirmă Cătuţoiu.

În Bulgaria, preţurile proprietăţilor imobiliare au cunoscut un regres mediu de 25-30% de-a lungul anului trecut, potrivit sursei citate.

Pentru România, statisticile oferă date contradictorii. În cazul apartamentelor, preţurile au scăzut în ultimii doi ani cu numai 9% atât în Bucureşti, cât şi în restul ţării, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cifra este cu peste 50% mai mică decât cea avansată de diferitele portaluri online specializate în tranzacţii imobiliare.

Spre exemplu, potrivit datelor furnizate de anunturiparticulari.ro, preţurile continuă să scadă şi în luna ianuarie 2011, în ritmul susţinut din ultimii trei ani.

În medie, în luna ianuarie o garsonieră din Bucureşti a fost cotată la preţul de 37.411 euro, în scădere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut.

Similar, proprietarii de apartamente cu două camere şi-au redus pretenţiile financiare cu 13%, în numai un an, până la nivelul mediu de circa 60.000 de euro.

Locuinţele cu patru camere sunt campioanele deprecierilor. În 2010, acestea au pierdut circa 20% din valoare, în Capitală ele fiind cotate la o medie de 99.000 de euro.

Optimism de primăvară în rezidenţialul local

Valul de optimism cu privire la viitorul luminos al afacerilor imobiliare locale nu se sfârşeşte aici.

Volumul investiţional în piaţa imobiliară din România ar putea avea o creştere de cel puţin 30% în acest an, ajungând la aproximativ 400 milioane euro, estimează Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo, compania de vânzări a fondului de investiţii norvegian Romania Invest.

“În România, apartamentele noi sunt o necesitate. În condiţiile în care nevoia există, iar piaţa permite dezvoltarea de proiecte cu costuri reduse, este inevitabil ca investitorii să simtă şi să speculeze această pârghie”, a afirmat Nimrod Zvik.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...