Aproximativ 70% din veniturile firmelor de evaluare sunt generate de imobiliare. 2012 va fi un an mai bun pentru piaţa de profil, anul acesta va fi unul al stagnării.

Piaţa imobiliară din România nu a avut numai părţi rele în ultimii ani. Deşi evoluţia acestei pieţe a fost una dezamăgitoare pentru cei mai mulţi, mai sunt şi alţii care au profitat de schimbarea valorilor acestei pieţe.

Firmele de evaluare din România au avut o pâine de mâncat de pe urma condiţiilor economice tulburi din această perioadă, în care reevaluarea proprietăţilor imobiliare a fost mai mult decât necesară.

Astfel, potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România (ANEVAR), circa 70% din totalul pieţei de profil autohtone a fost generat de evaluările proprietăţilor imobiliare. În 2010 piaţa a fost evaluată de membrii Asociaţiei la aproximativ 25 de milioane de euro.

“Studiile ANEVAR privind piaţa autohtonă de evaluare arată că, anul trecut, aproximativ 10 procente din cifra de afaceri a pieţei au fost reprezentate de evaluările de companii, şi tot circa 10% de evaluările pentru bunurile mobile, cea mai parte a evaluărilor, respectiv peste 70 de procente fiind reprezentate, în continuare, de evaluarea proprietăţilor imobiliare”, se arată într-un comunicat remis redacţiei de către Asociaţie.

Restul de 10 procente a fost generat de alte activităţi precum evaluarea instrumentelor financiare.

Contactat de Curierul Naţional, preşedintele ANEVAR, Filip Stoica, a explicat că modificările din Codul Fiscal au fost cele care au determinat reevaluarea clădirilor.

“Modificările recente ale Codului Fiscal privind creşterea cotelor de impozitare pentru clădiri cu până la 40% reprezintă un motiv de creştere. De asemenea, am constatat o creştere a solicitărilor de evaluare din partea companiilor”, ne-a explicat Filip Stoica.

Piaţa ar putea creşte anul viitor cu 10-15%, în contextul noilor reglementări

ANEVAR a prezentat şi estimările privind evoluţia profesiei de evaluator, ca urmare a aprobării Ordonanţei privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, apărută vineri, 2 septembrie, în Monitorul Oficial.

“În viitorul apropiat ne aşteptăm la o creştere a numărului de lucrări de evaluare, dar şi a calităţii acestora, odată cu reglementarea profesiei. De asemenea, estimez că cifra de afaceri a pieţei de evaluare va creşte anul viitor cu circa 10-15%, până la aproximativ 27 de milioane de euro, pe fondul apariţiei unor semne de revenire a economiei”, a declarat preşedintele ANEVAR.

Oficialul ANEVAR a mai spus pentru Curierul Naţional că pentru acest an membrii asociaţiei estimează o stagnare a pieţei evaluărilor din România. “În 2011, putem spune că piaţa de evaluare a stagnat, a rămas la aproximativ aceleaşi valori ca în 2010, undeva între 24,5 şi 25 de milioane de euro”, ne-a declarat Stoica.

Reglementarea profesiei de evaluator este în favoarea jucătorilor din piaţă

Odată cu reglementarea profesiei se înfiinţează Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România, care va coordona şi va supraveghea activitatea desfăşurată de evaluatorii autorizaţi.

ANEVAR, ca asociaţie profesională relevantă în domeniul evaluării, a fost împuternicită prin lege să organizeze şi să conducă prima Adunare Generală Naţională şi prima Conferinţă Naţională a Uniunii.

De asemenea, Uniunea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România va trebui să adopte standardele profesionale pe baza cărora vor lucra evaluatorii autorizaţi, normele de etică, precum şi reglementările interne, care să asigure buna sa funcţionare. În noul organism profesional se pot înscrie şi evaluatorii care fac parte din alte corpuri profesionale, câtă vreme îndeplinesc condiţiile stabilite prin ordonanţă.

“Aprobarea acestei ordonanţe, faptul că vom avea o profesie reglementată, reprezintă un lucru foarte important atât pentru noi, ca evaluatori, cât şi pentru economie, în general”, a mai spus Filip Stoica.

Ca urmare a ordonanţei, o comisie numită de Consiliul Director al ANEVAR va verifica Condiţiile de apartenenţă la Uniune, în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

“Această ordonanţă vine atât în sprijinul profesiei de evaluator, cât şi în cel al consumatorilor, vine să transparentizeze tranzacţiile comerciale şi să combată frauda. Totodată, va sta la baza apariţiei unor noi companii de evaluare, iar în mediul bancar va fi un sprijin suplimentar pentru estimarea provizioanelor, bazată pe evaluări ale garanţiilor, care vor fi efectuate respectând practici şi standarde profesionale uniforme”, a mai spus oficialul ANEVAR..

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...