Valoarea tranzactiilor intre companii pe piata locala a achizitiilor si fuziunilor (M&A) a scazut in prima parte a anului cu 57%, la 318 mil. USD, fata de 732 mil. USD in acelasi interval al anului trecut.

Si numarul de afaceri in sectorul de profil s-a diminuat de la 94 de tranzactii incheiate in sem. I 2010 la 58 semnate in sem. I 2011, potrivit unui studiul al companiei Ernst&Young. Sectorul cel mai cautat de investitori a fost in continuare cel imo­biliar, unde s-au inregistrat 10 tranzactii.

Alte dome­nii cautate de investitori sunt productia industriala, energie&minerit (8 tranzactii), si telecom (7 tran­zactii).

Chiar daca sectorul de real estate a conta­bilizat cele mai multe tranzactii, din punct de vedere al valorii medii, retailul a ocupat cea mai mare cota, urmat de energie si minerit.

Ca si in celelalte state din CEE, piata de profil romaneasca a fost dominata in prima jumatate de an de investitorii autohtoni (62% din tranzactii), comparativ cu sem. I 2010, cand investitorii straini au detinut o cota de 59%.

Tranzactiile transfrontaliere care au implicat si entitati juridice din tara noastra totalizeaza 901 mil. euro. Trei dintre afacerile mari la nivel european au tintit si portofolii din Romania ca in cazul tran­zactiilor Fresenius-Euromedic, CHS Inc.-Agri Point si Immofinanz-Adama.

Totodata, gradul de trans­parenta al pietei s-a redus, deoarece doar in cazul a 45% din fuziunile si achizitiile realizate au dezvaluit valoarea tranzactiilor, fata de 50% cu un an mai devreme.

In regiunea Europei Centrale si de Est (CEE), Polonia a fost tara cea mai interesanta pentru in­vestitori, in prima jumatate a anului in curs fiind incheiate nu mai putin de 163 de fuziuni si achizitii de companii.

Urmatoarele doua tari care au atras atentia investitorilor sunt Turcia si Ungaria, cu 130, respectiv 69 de tranzactii incheiate.

In termeni de valoare, tranzactiile de achizitii si fuziuni au insu­mat in prima jumatate de an 16,9 mld. USD in Po­lonia, 6,6 mld. USD in Turcia si 1,4 mld. USD in Un­garia, mai arata raportul Ernst&Young.

In regiunea CEE, numarul total de tranzactii pe piata M&A a fost de 571, cu 5% mai mult fata de cifra inregistrata cu un an in urma.

Volumul afacerilor incheiate in intervalul de timp mentionat a fost de aproximativ 28,6 miliarde de euro, cu 117% peste nivelul atins anul trecut.

Sectoarele cele mai popu­lare printre investitorii din CEE, dupa numarul de tranzactii, au fost productia industriala (86 de tranzactii), urmata de sectorul serviciilor, ener­gie&minerit.

Din punct de vedere al valorii tran­zactiilor incheiate, cel mai important sector a fost telecom&media, industria chimica, precum si sec­torul serviciilor financiar-bancare.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...