Piata mall-urilor la sase luni: Tranzactii multe, constructii putinePrima jumatate a anului a adus un volum de 85.000 mp de spatii inchiriate in centrele comerciale din Bucuresti si din tara, echivalentul unui mall de dimensiunea Sun Plaza.

La baza tranzactiilor au stat stabilizarea chiriilor si numarul scazut de proiecte aflate in constructie, care limiteaza posibilitatile retailerilor de extindere.

Retailerii au inchiriat 85.000 mp

In primele sase luni ale acestui an, retailerii au semnat contracte de inchiriere pentru cel putin 85.000 mp in Bucuresti si in orasele cu o populatie de peste 200.000 de locuitori, potrivit estimarilor companiei de consultanta imobiliara Colliers International, care ia in calcul tranzactiile de peste 100 mp incheiate in centrele comerciale.

“Pe langa proiectele care sunt in constructie, retailerii au gasit solutii de a intra si in centre comerciale existente, de aceea suprafata totala inchiriata este destul de mare. Un impuls pe piata de inchirieri a fost adus de H&M, care a deschis cinci magazine in Bucuresti si unul in Brasov, urmand sa mai deschida si alte unitati pana la finalul anui”, afirma Simina Istrate (foto), associate director in cadrul diviziei de retail a Colliers.

Recent, Iulian Dascalu, proprietarul retelei de mall-uri Iulius Group, anunta ca H&M va deschide in luna septemebrie magazinele din centrele comerciale Iulius Mall Timisoara si Cluj-Napoca.

In plus, retailerul a continuat sa inchirieze spatii, atat in centrele comerciale din Bucuresti, cat si in cele din tara. Printre noile tranzactii incheiate de H&M se numara Sun Plaza (Bucuresti), Lotus Oradea, Atrium Center si Electroputere Parc, potrivit consultantului imobiliar DTZ Echinox, care a intermediat sase tranzactii de inchiriere intre H&M si proprietarii de centre comerciale, reprezentandu-i pe acestia din urma.

“Cei de la H&M au decis sa intre in Oradea pentru ca este un oras complex, dar si pentru ca urma sa intre si Inditex (n.r.: proprietarul Zara)”, spune Razvan Sin, seful departamentului de retail in cadrul DTZ Echinox.

El adauga insa ca Oradea ar putea deveni un oras supra-aglomerat din punct de vedere al centrelor comerciale, in contextul in care cei circa 200.000 de locuitori vor avea la dispozitie patru proiecte: Tiago Mall, redenumit Oradea Shopping City, ERA Shopping Park, Lotus Oradea si Prima. “Poate peste doi-trei ani, cand consumul va creste, in Oradea va fi loc pentru doua mall-uri”, subliniaza Sin.

Chiriile stagneaza

Ultimele sase luni nu au adus schimbari in ceea ce priveste chiriile lunare platite de retaileri in centrele comerciale sau in spatiile stradale. Luiza Moraru (foto), sefa diviziei de retail a consultantului imobiliar CBRE Romania, spune ca in mall-urile foarte bune se observa chiar o usoara tendinta de crestere a chiriei , respectiv de cateva procente, in timp ce in proiectele secundare exista o tendinta de stabilizare a chiriilor, dar continua cu acordarea de reduceri de chirie si a altor facilitati catre chiriasi.

Tot o stabilizare a chiriilor remarca si Razvan Sin, de la DTZ Echinox, care adauga ca singurele cazuri unde retailerii primesc stimulente de tipul lunilor gratis sunt mall-urile deja construite, unde dezvoltatorul si-a asumat un risc si trebuie sa ocupe cu orice pret cladirea, minimizandu-si astfel pierderile.

Astfel, chiriile pentru magazinele din centrele comerciale performante din Bucuresti, oscileaza intre 50 si 60 euro/mp, in timp ce pentru proiectele aflate in zone secundare, proprietarii cer 25-30 euro/mp, nivel similar cu cel intalnit in mall-urile bune din afara Bucurestiului, potrivit DTZ Echinox.

In ceea ce priveste spatiile stradale, pentru un magazin amplasat pe bulevardele Magheru si Balcescu, chiriile oscileaza intre 70 si 75 euro/mp, si scad pana la 50-60 euro/mp pentru Calea Victoriei si Calea Dorobanti.

Un argument pentru stabilizarea chiriilor il reprezinta si stocul scazut de spatii noi livrate in acest an, in primele sase luni fiind livrate doar extinderea European Park Braila si Family Center din Ramnicu Valcea.

“Proprietarii de centre comerciale sunt constienti ca pe piata nu au fost livrate proiecte noi si sunt in expectativa. Cei care aveau probleme cu bancile, le-au rezolvat pana acum si nu mai trebuie sa faca deal-uri cu orice pret. Stimulente sunt oferite doar pentru acei chiriasi recunoscuti de catre piata ca ridica substantial traficul”, afirma si Carmen Ravon, senior retail negotiator in cadrul King Sturge, companie care a fuzionat in luna mai cu Jones Lang LaSalle.

Ce se mai construieste

Dupa un semestru cu doar doua livrari, ambele in afara Capitalei, gradul de neocupare in mall-urile bucurestene a scazut, in unele cazuri, sub 3%, admit consultantii. In unele proiecte insa, amplasate in zone periferice, precum Vitantis sau Grand Arena, rata de neocupare depaseste 25%, dar fata de anul trecut, se observa o imbunatatire.

Razvan Sin (foto), de la DTZ Echinox, spune ca, pe langa mall-urile existente, un retailer care vrea sa sa se extinda poate opta pentru un spatiu stradal, daca gaseste o cladire care sa i se potriveasca. In plus, dupa ce in prima jumatate a acestui an consultantul imobiliar a inchiriat 12.000 mp pentru Electroputere Parc, spune ca in primavara anului viitor ar putea fi inceputa constructia unui alt mall de care se ocupa, impreuna cu cei de la Colliers, respectiv proiectul Mega Mall, ce va fi dezvoltat pe fosta platforma Electroaparataj. “Asteptam autorizatia de constructia in primavara, cand estimam ca vom atinge un grad de preinchiriere de 50%. In prezent, purtam discutii avansate, inclusiv cu hipermarketul”, a declarat Sin.

In ceea ce priveste noile livrari asteptate pentru a doua jumatate a anului, Bucurestiul a ramas, dupa deschiderea Sun Plaza, pentru prima data fara niciun mall in constructie, singurul santier activ fiind in cadrul primei faze a Colosseum, unde retailerul de bricolaj Leroy Merlin va deschide in luna august, iar Carrefour si Altex, in octombrie.

In tara, centrele comerciale aflate in constructie totalizeaza o suprafata de 275.000 mp, potrivit estimarilor Colliers. Pe de alta parte, CBRE estimeaza ca in prezent se afla in constructie circa 367.000 mp.

Printre proiecte planificate pentru deschidere in al doilea semestru se numara: Palas Iasi, Electroputere Parc, Adora Mall, Maritimo Shopping Center, Coral Constanta, Colosseum, Oradea Shopping City, Galleria Arad si extinderea Baneasa Shopping City.

“In Bucuresti, optiunile pe care le au retailerii care vor sa se extinda sunt Colosseum Shopping Center, singurul centru ce va fi inaugurat in 2012, dar pot opta si pentru majoritatea centrelor existente, in functie de suprafetele necesare. In tara, pot deschide magazine in Maritimo Constanta sau Electroputere Craiova, precum si in majoritatea centrelor existente, cu ancore puternice si potential, ca Shopping City Sibiu, Promenada Targu Mures, Arena Bacau si ERA Iasi”, spune Carmen Ravon, de la King Sturge.

Intre timp, singurul santier  activ in Bucuresti ramane Colosseum, insa din spate ar putea veni si ParkLake Plaza, unde grupul de investitii Caelum Development a anuntat ca  va incepe lucrarile de constructie in luna iulie.

Sursa: Wall-Street

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...