Piaţa spaţiilor comerciale în România a cunoscut în semestrul doi al anului 2011 cel mai înalt nivel din anul 2008 încoace.

Dacă în anul 2008 au fost inauguraţi circa 435.000 de metri pătraţi de spaţii noi, în a doua jumătate a lui 2011 au fost livraţi aproximativ 230.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale moderne, se arată în Raportul despre piaţa spaţiilor comerciale în România în S2 2011 al CBRE România.

“Tendinţa din 2011 a marilor jucători din retailul global de a se extinde va continua să se menţină cel puţin pe următorul an. Branduri internaţionale au intrat pe piaţa românească anul trecut şi aşteptăm alte nume mari, la nivel global, să îşi dezvolte subsidiare locale în ţara noastră în acest an, potrivit anunţurilor oficiale ale acestor companii.

Consecinţa este că dezvoltatorii imobiliari de spaţii comerciale prime vor încerca să satisfacă această nevoie în oraşele cu populaţie numeroasă din România.

Dar marea surpriză pe care raportul realizat de CBRE o aduce este că, în pofida crizei economice pe care majoritatea companiilor o simt, piaţa imobiliară a spaţiilor comerciale a cunoscut, în a doua jumătate a anului 2011, cea mai mare creştere din 2008, ultima perioadă de boom economic în România”, a declarat, în comunicat, Răzvan Iorgu, director general CBRE.

Constanţa (Maritimo Center), Arad (Galleria), Oradea (Oradea Shopping City) şi Craiova (Electroputere Parc) sunt oraşele unde s-au livrat cele mai multe spaţii comerciale în S2 2011, tendinţa pentru 2012 şi 2013 fiind de creştere a stocului de spaţii comerciale în oraşe cu peste 180.000 de locuitori, potrivit raportului citat.

Retailerii internaţionali au continuat expansiunea atât în Bucureşti, cât şi în provincie. Cei mai activi au fost comercianţii din industria textilă precum H&M, mărcile Inditex, C&A sau New Yorker, precum şi cei din sectorul alimentar, între care Mega Image, Profi, Lidl, Carrefour, Cora sau Auchan, evidenţiază datele citate.

Printre companiile internaţionale de renume ce au intrat pe piaţa locală în ultimele şase luni sunt menţionate New Look şi Leroy Merlin. În sectorul de lux, cel mai nou magazin este Valentino, în timp ce Escada şi Burberry au anunţat că vor intra în România în 2012.

Analiza subliniază, de asemenea, tendinţa de creştere a cererii de spaţii comerciale prime pentru următorii trei-patru ani, în principalele oraşe din România, precum Bucureşti, Iaşi, Constanţa sau Braşov.

În ultimele două trimestre ale anului 2011, chiria primă a rămas stabilă atât pentru spaţiile stradale (70 euro/mp/lună), cât şi pentru centrele comerciale (50  euro/mp/lună), se mai arată în Raportul CBRE.

În România, stocul de spaţii comerciale ce urmează să fie livrat pe piaţă depăşeşte 2 milioane de metri pătraţi, din care numai 15%, respectiv 314.000 metri pătraţi, se află în construcţie. Pentru 2012 sunt planificate deschideri precum: Cora Bacău, Bucureşti şi Slobozia, Palas Iaşi şi InterCora Bucureşti.

În Bucureşti, stocul de spaţii comerciale analizat în funcţie de suprafaţa închiriabilă este format, în principal, din centre comerciale cu suprafeţe mai mari de 40.000 mp, urmate de cele între 20.000 şi 40.000 mp. Parcurile comerciale au o pondere de 28% din totalul stocului.

În ceea ce priveşte tendinţele investiţionale în S2 2011, raportul CBRE evidenţiază faptul că centrele comerciale au reprezentat ponderea cea mai mare din volumul de investiţii, reprezentând 79% din totalul tranzacţiilor.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...