Piaţa spaţiilor de birouri din Cluj a rezistat până acum mai bine în faţa crizei decât a reuşit să o facă segmentul rezidenţial. În timp ce preţurile locuinţelor din Cluj au înregistrat scăderi de 30% până la 60%, în cazul segmentului office, preţurile n-au suferit corecţii mai mari de 30%, susţin specialiştii.

Clujul a urcat pe locul doi la nivel naţional, după Capitală, în ceea ce priveşte stocul de spaţii de birouri livrate, acestea ajungând la 290.000 mp. Cu toate acestea, mai are mult până să ajungă la nivelul Bucureştiului, susţin unii analişti. „Piaţa spaţiilor de birouri din Cluj-Napoca este o piaţă incipientă, unde nu există clasă A care să îndeplinească toate condiţiile, nici chiriaşi dispuşi să plătească astfel de chirii.

Cele mai mari chirii (n.r. pentru clasa A) sunt în jurul valorii de 12 euro/mp. Există o diferenţă uriaşă, (n.r. între Bucureşti şi Cluj-Napoca) plecând de la numărul companiilor mari, (calitatea chiriaşilor)”, ne-a declarat Adrian Crivii, Director general al companiei de evaluare Darian DRS.

Chiriile pentru spaţiile de birouri clujene de clasă B variază între 7 - 13 euro/mp plus TVA. „Estimăm că în 2010, chiriile spaţiilor de birouri nu vor cunoaşte corecţii mai mari de 10-15% pentru clădirile de birouri aflate în zona centrală a oraşului. Însă spaţiile de birouri aflate în zonele periferice ale Clujului ar putea suferi scăderi ale preţurilor la închiriere de până la 25% în acest an”, susţine Lacrima ­Andreica, Marketing Manager Grup de Lux Imobiliare din Cluj-Napoca.

Principalii chiriaşi ai clădirilor de birouri

Cererea pentru spaţiile de birouri este structurată în două părţi mari pe piaţa clujeană. Pe de o parte sunt companiile locale ce solicită, în general, suprafeţe mai restrânse (50-100 mp) şi orientate cu precădere către clasa B şi C, iar pe de altă parte companiile cu capital străin ce aleg Clujul ca al doilea sediu în ţară sau pentru dezvoltarea primei reprezentanţe în România.

„Principalii chiriaşi ai clădirilor de birouri sunt băncile şi companiile multinaţionale”, adaugă Adrian Crivii, Director general al companiei de evaluare Darian DRS.

Ce facilităţi caută chiriaşii spaţiilor de birouri

Conştienţi de superoferta de spaţii de birouri din piaţă, chiriaşii vor condiţii de închiriere mai bune: tarife mai mici, zone centrale, locuri de parcare gratuite, termene de închiriere mai scurte, sisteme de climatizare, chiar implicarea proprietarului în amenajarea spaţiului.

„Unii proprietari nu au suficientă deschidere privind con­diţiile comerciale şi termenele de închiriere. Este într-adevăr greu ca după o perioadă de creş­tere accelerată a chiriilor care a culminat cu anul 2008, să accepţi o realitate total diferită. Mulţi proprietari rămân rigizi sperând vremuri mai bune. Însă trebuie să înţeleagă că vremea în care stăteau clienţii la coadă la clădiri e de mult apusă”, spune Lacrima Andreica, Marketing Manager Grup de Lux Imo­biliare din Cluj-Napoca.

Sursa: Romania Libera

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...