Piata terenurilor mai sta o tura in 2011
icon1 Editor | icon2 News | icon4 05 10th, 2011  

Piata terenurilor mai sta o tura in 2011Dacă scumpirile repetate în special ale terenurilor (uneori de la o săptămână la alta) din anii 2005-2008 ar fi fost introduse în inflaţia vremii, probabil că altele erau cifrele, iar piaţa imobiliară în întregul ei ar fi dat de-a binelea peste cap raportările.

Specula de atunci de pe piaţa terenurilor va putea fi cu greu egalată, pentru că e greu de crezut că cineva va mai fi atât de naiv, încât să accepte aşa ceva.

Iar în această ecuaţia intră mai ales băncile, care au dat credite cu ochii închişi. Din naivitate? Nu, din lăcomie. Bonusuri, cotă de piaţă, habarnism, iată cum s-a creditat cumpărarea de pârloage care nici în vis nu ar fi putut avea vreun rol în piaţă.

Prin urmare, cu primele semne ale crizei şi limpezirea minţilor, preţurile terenurilor s-au dezumflat rapid, scăderi de 80% nefiind chiar o surpriză, surpriza fiind mai degrabă modul în care terenuri lipsite de orice infratrusctură şi atractivitate să coste 100-200 de euro/mp, în zonele cu potenţial scăzut. Aşa că cine se mai mira când se cereau 4.000-5.000 de euro/mp în zona de lux?

Pe unde ne aflăm în prezent

În Bucureşti nu prea mai sunt preţuri de peste 1.000 mp, dacă ne uităm rapid pe anunţurile de vânzare, majoritatea oscilând între 50 şi 600 de euro mp, dar evident parcelele libere (atâtea câte mai sunt) din zonele centrale şi de lux (Unirii, Aviatorilor, Victoriei, Universitate) vor fi mereu scumpe, dar nu prea sunt la vânzare.

E drept că cele aflate pe piaţă sunt scumpe şi sar de 1.000 de euro/mp în unele cazuri, în funcţie de poziţionare. Cu toate acestea în Băneasa de exemplu, unde în vremurile bune nu prea se discuta sub 1.000 euro/mp, acum se pot găsi terenuri şi la circa 500 de euro/mp.

Iar raportul se păstrează în majoritatea zonelor, pentru că firul s-a rupt, iar tranzacţiile sunt puţine şi cu valoare redusă.

Practic cererea, atât cât mai există e susţinută în primul rând de lanţurile de retail care se extind şi caută suprafeţe de teren pretabile construcţiei de supermarketuri sau hypermarketuri, pentru care plătesc preţurile lor, pentru că piaţa e una a cumpărătorului acum, aşa cum se întâmplă şi pe celelalte sectoare din imobiliare. „Îţi convine bine, dacă nu la revedere, mergem la vecinu’, că are şi el teren de vânzare”.

Ce urmează

E foarte greu de crezut că anul acesta se va modifica ceva pe piaţa terenurilor, poate doar cei interesaţi de parcele mici pentru locuinţe particulare fiind mai interesaţi, în condiţiile în care costurile de construcţie sunt încă mici.

Dar nici aici nu prea se bate toba, un bun exemplu fiind Prima Casă, program ce oferea şi oportunitatea finanţării construcţiei de locuinţe. Cererea totală pe acest segment al programului de la introducerea sa (în 2010) se numără pe degetele de la mâini, deci…

Analiştii, cred că, în funcţie şi de evoluţia economică, preţurile terenurilor ar mai putea scădea cu 10-15% anul acesta, dar o oarecare relansare economică ar putea să reprezinte punctul de echilibru, iar preţurile să nu mai scadă, iar de la anul…

De fapt, nimeni nu poate anticipa ce se va întâmpla la anul. Dezvoltatorii de pe piaţă au deja portofolii însemnate de terenuri, ba unii chiar scapă de o parte din ele pentru a-şi mai limita costurile, deci e cam greu de estimat.
Preţuri pe zone

NORD - În Piaţa Presei e de vânzare un teren de 871 mp, cu o deschidere de 35 mp, pentru care se cer 436  euro/mp, deci 380.000 de euro. Nu mai e nevoie să spunem că în urmă cu trei ani, în zone preţurile depăşeau de regulă mia de euro pe metru pătrat. De asemenea, în Iancu Nicolae sunt de vânzare parcele de teren cu 350-3260 de euro/mp, iar în Băneasa preţul sare rar de 500 euro/mp. În fine, vedeta vremurilor apuse, Pipera, apare cu preţuri de la 125 la 650 euro/mp.

VEST - În Militari, în zona Veteranilor se cer cu 350 de euro/mp, în vreme ce în Preciziei, pentru un teren de câteva sute de metri pătraţi, proprietarii pretind 240 de euro/mp. ÎN Ghencea cu 200-290 de euro/mp, iar ceva mai departe în Prelungirea Ghencea, preţurile depăşesc rar 100 euro/mp.

EST - În Titan, în apropierea policlinicii, pe strada Codrii Neamţului, se pretind 310 euro/mp, destul de piperat şi puţin probabil vandabil în vreme ce în zona bulevardului 1 Decembrie, preţurile nu depăşesc 250 euro/mp. ÎN Pantelimon Fântânica e şi mai ieftin, cam 200 euro/mp.

SUD - În Berceni, preţurile terenurilor scoase la vânzare oscilează între 100 euro/mp şi 400 euro/mp, iar în zona Constantin Brâncoveanu minima e ceva mai scumpă, de la 230 de euro/mp la circa 450 de euro/mp. În Rahova, preţurile depăşesc cu greu 200 de euro/mp.

CENTRU - unul dintre cele mai scumpe terenuri din anunţuri apare în zona Unirii în apropiere de Parlament. Proprietarul pretinde 2,9 milioane de euro pentru 871 mp, adică vreo 3.222 euro/mp, în vreme ce pe Splai, pretenţiile sunt mult mai reduse, de doar 450 euro/mp. Asemănător, dar ceva mai scumpă e Piaţa Alba Iulia cu 690 euro/mp, iar Floreasca urcă ştacheta la peste 1.000 euro/mp. Un teren de 309 mp e la vânzare cu 450.000 de euro.

Evident, preţurile cerute sunt diferite în funcţie de poziţionare, deschiderea către stradă, existenţa utilităţilor şi a unei infrastructuri rezonabile în zonă, dar şi de gradul de utilizare al terenului.

Sursa: Business Cover

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...