Planorama se afundă în datorii
icon1 Editor | icon2 News | icon4 01 14th, 2010  

Planorama se afundă în datoriiMare parte dintre clienţi mai speră ca firma să se ţină de cuvânt şi să reia lucrările de luna viitoare.
O altă firmă solicită ajutorul instanţei pentru a obţine o datorie neachitată de la Euro Habitat, dezvoltatorul complexului rezidenţial Planorama, din Capitală. Este vorba despre Schindler Romania , furnizorul lifturilor montate în blocul aflat în cel mai apropiat stadiu de finalizare.

La finele anului trecut, compania Euro Habitat, prin vocea administratorului angajat, firma BSR Europe, le-a cerut clienţilor să renunţe la penalităţi, facilitând astfel accesarea unui credit de la Piraeus Bank şi continuarea lucrărilor.

Termenul-limită pentru semnarea acestor contracte adiţionale este 15 februarie. „Nu au semnat până în acest moment toţi clienţii. Şi-au exprimat acordul 80% dintre aceştia şi avem întâlniri cu ceilalţi”, a afirmat David Silberstein, noul manager de proiect din partea BSR pentru Planorama.

Nu se ştie soluţia în cazul în care nu semnează toţi mare parte dintre clienţi sunt convinşi că merită să renunţe la penalităţi, dacă asta înseamnă că se vor putea muta în casa lor. „Cred că nu avem de ales, oricum conturile lor sunt goale şi, chiar dacă mergem în instanţă, tot n-am obţine mare lucru”, spune unul dintre cumpărători, Florin Vasile.

Pe această rezolvare mizează şi Bjorn Hauge, country manager Romania Invest, care a plătit avansul a 200 de apartamente din cadrul complexului. „Nu dorim ca firma să intre în insolvenţă, pentru că asta, în acest moment, înseamnă pierdere de bani. Căutăm o soluţie rezonabilă”, spune Bjorn.

Pe de altă parte, sunt deja cumpărători care au dat deja firma Euro Habitat în judecată. „Pe mine nu mă interesează să semnez nimic, ci îmi vreau doar banii înapoi. Mi se pare evident că nu au nicio intenţie de a continua lucrările”, spune Dragoş Dehelean, un alt client.

În cazul în care nu vor fi semnate toate contractele, reprezentantul BSR Europe nu are încă o soluţie. „În această situaţie vom analiza fezabilitatea proiectului conform cash flow-ului efectiv şi vom lua o decizie în concordanţă. Noi
am fost şi continuăm să fim optimişti”, precizează Silberstein. El susţine că, în prezent, datoriile firmei la terţi sunt de „câteva sute de mii de euro”.

Euro Habitat a promis că, dacă toţi clienţii din blocurile T3 şi T4 se vor pune de acord cu privire la noile termene de predare şi la renunţarea la penalităţi, se va putea accesa un nou împrumut de la bancă şi vor mai fi investiţi încă 2,5 milioane de euro în proiect.
În acest caz, primul bloc ar fi gata în luna mai, iar al doilea la finele acestui an. Anul trecut ar fi trebuit să fie gata toate cele patru blocuri, a căror construcţie a demarat în 2005.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...