Casa de avocatura Popovici Nitu & Asociatii este recunoscuta drept una dintre cele mai puternice in domeniul imobiliar, unde a asistat clienti precum Immoeast, TriGranit sau RED in proiecte de peste 3 miliarde de euro, dar declinul din imobiliare a determinat intarirea altor domenii de practica.

Avocatii de la Popovici Nitu & Asociatii, care au inregistrat anul trecut afaceri de peste sapte milioane de euro, mizeaza in acest an pe o crestere a incasarilor din domeniul energetic, dupa ce in perioada 2006-2008 imobiliarele au fost nisa care a contribuit la cresterea constanta a cifrei de afaceri.

“In 2003 am simtit ca in real estate va fi un boom si am inceput sa formam o echipa puternica, astfel ca in 2006 cand piata a explodat, aveam deja avocatii capabili sa asiste clientii din domeniu.

In 2007 aveam o discutie despre cum se va dezvolta energia, iar acum avem in domeniu contracte mai mari decat in imobiliare. Contractele de energie au adus anul trecut 10% din venituri, iar in acest an ponderea va creste la 15-20%”, apreciaza Florian Nitu, managing partner al firmei fondate de Ernest Popovici in anul 1995.

Firma a inregistat anul trecut o crestere de circa 5% a incasarilor, depasind pragul de sapte milioane de euro in primul an dificil pentru piata firmelor de avocatura din ultimul deceniu.

“A fost o munca teribila, intr-un an in care nu am avut onorarii de succes si nici incasari de le entitati de stat. Pot spune ca am muncit mult mai mult in 2009 pentru a depasi rezultatele din 2008. Un alt element care ne-a ajutat sa crestem a fost recrutarea a sase noi oameni, astfel ca echipa a crescut la 55 de avocati”, spune Nitu.

Popovici Nitu a cooptat recent doi avocati parteneri in cadrul firmei - Ciprian Dontu si Alexandru Ambrozie, care vor avea responsabilitati de coordonare a practicilor de litigii si arbitraj, respectiv bancar, finantari si piete de capital.

Departamentul de litigii este de fapt unul pe care firma isi propune sa il intareasca in acest an, in care este vizata o noua crestere a cifrei de afaceri.

“Anul acesta credem ca va fi unul tot de crestere, dar nu as putea spune cu cat. Ne-am extins prin inchirierea unui etaj din cladirea de birouri Casa Stega si am semnat pentru inchirierea unui nou etaj in cladirea Dorobanti 239, unde ne desfasuram activitatea acum”, spune Nitu.

Asistenta la investitii de 10 miliarde de euro

Firma de avocatura a fost una dintre primele fondate in 1995 (an in care avocatii au putut sa se organizeze in societati civile - n. red.) de catre Ernest Popovici, 55 de ani, alaturi de alti trei avocati, care au asistat pentru inceput in special clienti francezi, in conditiile in care Popovici absolvise cursurile unui master in Dreptul Contractelor la Universitatea Clermont Ferrand si colaborase cu importante firme de avocatura din Hexagon.

De-a lungul celor 15 ani, firma a asistat la investitii de zece miliarde de euro realizate de clienti precum Renault, Orange, Nokia, EDF, Auchan sau Immoeast.

Cu toate acestea, ca numar de avocati firma a ramas una de marime medie spre mare, in timp ce principalii competitori din urma cu 15 ani - NNDKP si Musat & Asociatii - au crescut la 80-100 de avocati.

“Fiecare a avut o politica proprie de crestere pentru a demonstra ca are un cabinet semnificativ. Eu nu am avut aceeasi politica precum Ion Nestor sau Gheorghe Musat. N-am tinut niciodata sa avem 100 de oameni. In Romania, numele conteaza mai mult decat brandul. Astfel, fie ca vorbim de o companie sau de o persoana fizica, clientul apeleaza la un anumit avocat pentru ca pe el il cunoaste si in el are incredere; daca il asista un alt avocat, fie el si din aceeasi firma, s-ar putea sa nu fie la fel de multumit”, spune Popovici, care in perioada 2000-2002 a fost si asociat in cadrul Musat & Asociatii, una dintre cele mai mari firme de pe piata.

Popovici face in prezent parte din consiliile de administratie ale unor firme precum Orange sau Auchan si este presedinte al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), dar debutul in avocatura de consultanta a fost la fel de anevoios ca si pentru ceilalti competitori.

“A fost foarte greu la inceput. In perioada 1990 - 1995 toti avocatii functionau ca societati comerciale deoarece altfel nu puteai sa-ti faci sediu sau sa iti tragi linie de telefon. Cele mai mari probleme erau reprezentate de comunicare, faxuri, cadea linia si nu mai puteai tine legatura cu clientii. In 1995 am infiintat una dintre primele societati civile de avocatura, alaturi de tata, sotie si Flavia Teodosiu”, povesteste Popovici.

Firma a crescut constant in ultimii ani si a fost unul dintre cei mai activi jucatori din piata de fuziuni si achizitii, in care activitatea avocatilor de consultanta este cea mai vizibila.

“In trei-patru ani cred ca vom ajunge la 70-75 de avocati si 15 parteneri”, conchide Nitu.

Un avocat partener intr-o firma din top zece, pe o piata de 200 mil. euro, poate ajunge la venituri anuale cuprinse intre 700.000 de euro si un milion de euro, alaturi de notari avocatura fiind cea mai profitabila profesie liberala.

Cele mai mari contracte de anul trecut

1. Casa de avocatura a asistat proprietarii in restructurarea corporativa a firmei Medlife si ulterior in tranzactia cu SGAM, afacere de peste 20 de milioane de euro;

2. A asistat Auchan Romania in legatura cu proiecte de achizitie de spatii comerciale in valoare de aproximativ 30 milioane de euro;

3. A asistat fondul de investitii Immoeast in numeroase proiecte de achizitii/completare a portofoliului, precum participatiile detinute de companiile Eyemaxx sau EFG in proiecte comune, achizitii cu valoare combinata de peste 40 mil. euro;

4. Reprezentarea Fondului Proprietatea in legatura cu vanzarea participatiei din CEZ Distributie, Vanzare si Servicii intr-un proiect cu o valoare de peste 230 mil. euro.

Sursa: Ziarul Financiar

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...