Pretul pentru spatii industriale inchiriate vor ramane in 2011 la un nivel similar cu cel din 2010În piaţa spaţiilor logistice, anul 2011 va semăna din multe puncte de vedere cu 2010. Cel puţin asta arată un studiu realizat de compania DTZ care estimează că preţurile de închiriere ar urma să rămână la un nivel similar cu cel din 2010, de 4,15 euro pe metru pătrat. Motivul? Cererea este în continuare foarte redusă.

Pentru moment cuvântul de ordine din discursurile dezvoltatorilor de spaţii logistice şi ale companiilor de consultanţă rămâne “potenţialul”.

România are un potenţial de creştere de 50% al pieţei de spaţii logistice şi al volumului de mărfuri intermediat în următorii zece ani.

Cifrele arată că în ultimii ani Romănia a pierdut, din cauza lipsei infrastructurii şi a deblocării insuficiente de terenuri pentru spaţii logistice şi capacităţi de producţie, un aport de 25 de miliarde de euro la PIB, mai mult de 100.000 de noi locuri de muncă şi taxe la buget de 4 miliarde de euro.

Cu toate acestea vorbim de o suprafaţa a spaţiilor industriale închiriate în primul semestru care a crescut cu 350% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, la 63.100 de metri pătraţi, în timp ce livrările de noi proiecte au totalizat 46.500 de metri pătraţi, sub nivelul din primul semestru din 2009, potrivit CB Richard Ellis Eurisko.

Suma spaţiilor noi livrate în piaţă, de 46.500 de metri pătraţi, este cu 34% mai mică decât cea înregistrată anul trecut, când peste 70.000 de metri pătraţi de spaţii au fost livraţi, exclusiv unităţi aparţinând dezvoltatorilor imobiliari.

Din spaţiul total livrat în 2009 şi în semestrul unu din 2010, peste 55% se află în Bucureşti, iar alte oraşe, precum Braşov, Timişoara şi Ploieşti, au înregistrat livrări de unităţi industriale de clasa A.

Stocul de spaţii industriale moderne, de clasa A şi B, din România a ajuns la 1,27 milioane de metri pătraţi, din care 70 de procente sunt situate în zona Bucureşti.

Rata de neocupare a spatiilor industriale este de aproximativ 14% în Capitală şi de peste 16% în alte oraşe din ţară.

Chiria s-a menţinut în jurul valorii de 4,15 euro pe metru pătrat pe lună, iar randamentul la 10,5%. Faţă de sfârşitul anului 2008 însă, chiria a scăzut cu mai mult de 10%.

Dezvoltatorii au început să acorde stimulente financiare, precum luni de chirie gratuită (1-3 luni) sau plafonarea taxelor de mentenanţă.

Nivelul chiriilor este stabilit în funcţie de suprafaţa închiriată, astfel că unităţile de sub 999 de metri pătraţi pot fi închiriate la un minim de 4,5 euro, în timp ce pentru o unitate de peste 5.000 mp chiria poate ajunge la 4 euro.

În afara Bucureştiului nivelul chiriei este cu aproximativ 10% mai mic decât în Capitală.

Bucureştiul va experimenta cea mai mică creştere a costurilor de ocupare până în 2014. Costurile de ocupare a spaţiilor logistice în Europa ar putea creşte cu 1,6% în medie pe an până în 2014, în ritmul redresării economice europene, potrivit celui mai recent raport de cercetare al DTZ, European Occupancy Costs - Logistics .

Creşterea costurilor de ocupare va fi slabă până în 2012, prezentând oportunităţi semnificative pentru ocupanţii care urmăresc deal-uri avantajoase. Aceasta va fi urmată de o perioadă de o creştere constantă până în 2014.

Prima ediţie a studiului DTZ European Occupancy Costs Survey - Logistics 2010 relevă, de asemenea, o diferenţă considerabilă a costurilor de ocupare din regiune, variind de la un minim de 51.2 € / mp pe an, în Marsilia la 215 € / mp pe an la Londra Heathrow.

Media europeană s-a ridicat la 86.3 € / mp pe an, la sfârşitul lui septembrie 2010.

Sursa: Money.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...