Preturile de vanzare ale apartamentelor au scazut cu circa 15% in 2011Există senzaţia - indusă de studiile jucătorilor din imobiliare - că în 2011, piaţa rezidenţială s-a stabilizat.

Evoluţia preţurilor, deşi descrescătoare, e modestă de câteva procente, în general sub 5%. Ei bine, indicele imobiliar al INS contrazice această imagine şi oferă o scădere  a preţurilor de vânzare a apartamentelor cu 20,6%  în Bucureşti şi cu 10,6% în provincie în T3 2011 faţă de T3 2010.

De unde apare diferenţa? Preţurile oferite de portalurile imobiliare sunt cele de strigare, în vreme ce INS deşi nu prezintă valori, indică procentul cu care au scăzut preţurile de vânzare înregistrate de notari.

Cum nimic nu poate scăpa de greşeală, această diminuare a preţurilor poate fi pusă - măcar parţial - pe seama faptului că multe dintre tranzacţiile înregistrate de notari nu sunt declarate la valoarea reală, pentru a diminua impozitul şi onorariile aferente. Oricum, grila de impozitare notarială (care nu include preţuri - să ne lămurim odată - ci valori minime de impozitare) a scăzut suficient de mult ca să fie destul de aproape de valorile de vânzare.

De fapt indicele INS arată foarte clar un lucru. Dacă declarativ proprietarii nu acceptă scăderi - pentru că nu poţi să ştii niciodată cum apare unul chiar dispus să plătească cât ceri, chiar dacă e exagerat - când vine vorba de negocieri şi apariţia unui potenţial client, aceştia sunt elastici şi vând la preţuri cu 10%-20% sub ceea ce au pretins iniţial.

În cazul proprietăţilor scumpe - adică de peste 80.000 - 100.000 de euro raportat la puterea noastră de cumpărare - negocierea poate oferi reduceri mai mari de 20%.

Datele prezentate de INS indică o potenţială ieftinire cu aproape 15% în medie în Bucureşti (14,16% în T1, 14,9% în T2, 20,6% T3, faţă aceleaşi intervale din 2010) pe întreg anul 2011, dar procentul ar putea creşte dacă scăderea din T3 a continuat şi în ultimele trei luni ale anului trecut.

În restul României, media ieftinirii apartamentelor pentru 2011 va fi în jur de 10% - atenţie vorbim chiar despre preţuri de vânzare, nu despre cele de strigare, care cel mai probabil vor rămâne mai mari cu minimum 15%, faţă de tranzacţii.

Sursa: Business Cover

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...