calcul-casaBancherii nu vor mai putea modifica unilateral contractul de creditare

Clienţii care apelează la „Prima Casă” vor avea plăcuta surpriză să nu li se mai modifice, pe parcursul creditului, metoda de calculare a dobânzii, comisionul de rambursare anticipată a creditului - care este zero - , sau durata maximă a creditului, de 30 de ani. De asemenea, bancherii nu vor putea modifica unilateral contractul de creditare. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile hotărârii care modifică HG privind „Prima Casă” şi care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Printre criteriile pe care băncile sunt obligate să le menţină pe întreaga durată de derulare a contractului nu se regăsesc însă cele legate de îndeplinirea condiţiilor de prudenţialitate prevăzute de legislaţia bancară, certificate pentru Fond de către BNR, de evaluarea locuinţei şi nivelul avansului, de efectuarea verificării îndeplinirii obligaţiei de asigurare a locuinţei de către beneficiar şi de reînnoirea în favoarea statului român a ipotecii de rangul I. „Nu mai era nevoie să se menţină aceste criterii. De exemplu, avansul se dă o singură dată la început, evaluarea se face de asemenea doar la început”, ne-a explicat Irina Constantinescu, director executiv la Fondul de Garantare a Creditelor. În plus, în program au fost incluse şi locuinţele deja ipotecate. Hotărârea de guvern pentru aprobarea normelor mai stabileşte că asupra locuinţei cumpărate prin programul „Prima Casă” va fi instituită o ipotecă legală de rang I valabilă pe toată durata finanţării, iar în cartea funciară vor fi notate interdicţia de vânzare a imobilului pe o perioadă de cinci ani, precum şi interdicţia de grevare cu alte sarcini pe toată durata finanţării. Conform legii, instituirea unei ipoteci legale nu mai necesită încheierea unui contract de ipotecă.

„Prima casă”, asigurată pentru toate riscurile

O altă modificare - persoanele care vor cumpăra locuinţe prin credite garantate de stat vor fi obligate să asigure casa împotriva tuturor riscurilor şi să desemneze statul ca beneficiar al poliţei de asigurare, pe toată durata finanţării. Iniţial, Guvernul a decis ca persoanele care cumpără locuinţele să asigure casa şi să cesioneze drepturile de despăgubiri în favoarea statului. În plus, Guvernul a mai stabilit că în cadrul programului poate fi achiziţionată doar o singură locuinţă, care nu va putea fi vândută în interval de cinci ani. Hotărârea aprobată, miercuri, de Executiv mai stabileşte că pentru cumpărarea de locuinţe care se află în fază de construcţie sau urmează să fie construite, antecontractul de vânzare-cumpărare va fi prezentat doar dacă beneficiarul solicită emiterea unei promisiuni unilaterale de creditare.

78 de dosare, deja avizate

Până ieri, un număr de 78 de dosare, în valoare de circa 3 milioane euro, obţinuseră avizul de la Fondul de Garantare a Creditelor. „Dosarele ne-au parvenit practic din toată ţara: Constanţa, Braşov, Prahova, Sibiu, Maramureş, Mureş, Piatra Neamţ. După ce noul ordin comun al miniştrilor Finanţelor şi IMM-urilor va apărea în Monitorul Oficial şi celelalte 6 bănci care nu au semnat până azi (ieri-n.red.) vor semna convenţia cu Fondul de Garantare”, ne-a declarat Constantinescu. „Vom începe efectiv creditarea prin programul «Prima Casă» imediat după publicarea convenţiei în Monitorul Oficial şi semnarea acestuia de către BCR şi Fondul de Garantare”, ne-a declarat Cornel Cojocaru, director de comunicare BCR. Şi OTP Bank a anunţat că va începe să dea credite prin „Prima casă”, dar de la jumătatea lunii august.

În plus, costurile notariale ar putea fi mai scăzute, după ce onorariile notarilor pentru programul „Prima casă” au fost reduse miercuri cu 30%.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...