Cumpărătorii se tem să nu piardă ocazia şi se grăbesc să-şi depună dosarul. Proprietarii, pe de altă parte, încearcă să ridice preţurile. Marii câştigători ai acestui “război” sunt însă băncile care se aleg şi cu clienţi şi cu credite garantate

Piaţa imobiliară din Capitală a luat foc în ultimele luni pe fondul epuizării rapide a unui program Prima Casă 3, cu un stoc, de data aceasta, subapreciat de autorităţi.

Cei care au dorit să cumpere o locuinţă au dat buzna la ghişeele băncilor pentru a depune dosarele, iar proprietarii s-au grăbit să pună în geam afişul “De vânzare”.

În ciuda unei cereri ceva mai consistente, preţurile nu au evidenţiat optimismul proprietarilor, de care unii specialişti vorbeau în săptămânile precedente. Semn că cei care s-au grăbit mai tare au fost proprietarii.

Potrivit unui raport de monitorizare realizat de anunţuriparticulari.ro, plafonul limitat al programului Prima Casă 3 a făcut ca persoanele interesate de achiziţia unei locuinţe să se precipite şi, teoretic, să pună presiune asupra preţurilor.

“În acest moment sunt bănci care au terminat plafonul alocat şi sunt blocate sute de dosare depuse de clienţi. Anunţul privind lansarea programului Prima Casă 4, în condiţii cel puţin la fel de avantajoase, a dus la relaxarea lucrurilor şi la liniştirea pieţei”, se arată într-un comunicat remis redacţiei, de către portalul de anunţuri imobiliare.

Contactat de Curierul Naţional, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker, a precizat că dinamica ceva mai agitată a pieţei, în sensul cererii şi ofertei, nu al tranzacţiilor, este şi o trasătură a acestei perioade din an.

“Nu cred că cineva care vrea să cumpere sau să vândă o casă ia o asemenea decizie peste noapte. Nu cred că doar anunţul încheierii programului Prima Casă 3 i-a determinat pe proprietari să-şi scoată la vânzare locuinţele.

Cât despre cerere, putem spune că aceasta a crescut de mult timp. Colegii de pe site-uri nu stau faţă în faţă cu clienţii. Pot spune că numărul celor interesaţi să cumpere o casă a crescut cu 300-400%.

În fiecare zi vine cineva care vrea să cumpere o locuinţă. Dar o creştere a ofertei şi a cererii nu înseamnă o creştere a pieţei. Volumul de tranzacţionare este atât de mic, încât nu putem spune că am ieşit din blocajul imobiliar”, ne-a explicat oficialul Coldwell Banker.

În opinia sa, programul este important în condiţiile economice actuale, iar continuarea acestuia sub orice formă nu va fi un lucru rău pentru piaţa imobiliară din România.

Prima Casă a adus o stabilizare a preţurilor

În ultimul timp, evoluţia preţurilor locuinţelor de la o lună la alta arată variaţii mici ale valorilor imobilelor, iar specialiştii din piaţă apreciază că acest lucru denotă o stabilitate în această zonă.

“Din punctul meu de vedere marele beneficiu al programului Prima Casă este stabilitatea preţurilor locuinţelor. În 2010-2011 preţurile au fost constante. Putem observa că variaţia preţurilor este mică şi pe intervale mici”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Ioan Sorin Roşu, director general Red House, companie imobiliară, dar şi dezvoltator.

Pe de-o parte proprietarii caută motive să crească preţurile, aşadar de fiecare dată când intră în piaţă acest program se simte o forţare a preţurilor, iar pe de altă parte cumpărătorii caută să achiziţioneze o locuinţă la valori cât mai scăzute.

În această luptă continuă dintre clienţi şi proprietari se pare că băncile câştigă. “În această situaţie trebuie să existe şi privilegiaţi, iar acestea sunt băncile. Instituţiile financiare sunt sigure că vor primi banii şi că au clienţi deoarece fără banii din bancă cei mai mulţi români nu-şi pot achiziţiona o casă”, a mai adăugat Ioan Sorin Roşu.

În viziunea reprezentantului Red House, reluarea programului nu va duce la o creştere semnificativă de preţuri, putem vorbi de 2-3 puncte procentuale, ceea ce nu înseamnă foarte mult. Toţi jucătorii din piaţă aşteaptă Prima Casă 4, iar acest lucru poate fi tradus prin faptul că în acest moment Banca Comercială Română (BCR) epuizează în medie 2 milioane de euro pe zi pentru acest program.

“Programul Prima Casă, prin numărul de tranzacţii generate, a susţinut piaţa pe segmentul rezidenţial în această perioadă, dar programul în sine (Prima Casă 3) nu a reuşit să aibă o influenţă majoră asupra preţurilor în sensul că nu am văzut variaţii (în plus sau minus) datorate programului, preţurile au continuat şi în iarna 2010 - primăvara 2011 trendul de uşoară reducere din toamna 2010″, a afirmat Adrian Popa Boachiş, expert evaluator în cadrul companiei Darian.

În ceea ce priveşte comportamentul vânzătorilor, reprezentantul Darian a spus că în ultima lună (pe măsură ce se anunţa că o parte din bănci urmează să epuizeze fondurile) au fost cazuri în care vânzătorii au încercat să crească preţurile în mod speculativ, dar cererea a fost suficient de redusă încât această încercare nu a dus la o creştere efectivă de preţuri de tranzacţionare.

Faţă de lunile trecute preţurile s-au mişcat puţin, dar faţă de 2010 au scăzut destul de mult

Potrivit anunţuriparticulari.ro în luna martie o garsonieră a fost cotată la preţul mediu de 37.902 euro, cu 1% mai scăzut decât în luna precedentă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut se observă o scădere de 12% a preţului mediu solicitat de proprietari.

Apartamentele cu 2 camere se regăsesc pe piaţă cu un preţ mediu de 58.815 euro. În luna februarie un apartament cu 2 camere era scos pe piaţă la preţul mediu de 59.921 euro, preţul fiind în scădere cu 2%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea este de 14 procente.

Preţul mediu al apartamentelor de 3 camere a fost cotat la valoarea de 81.365 euro, cu 3% sub preţul din luna februarie. Raportat la martie 2010, preţul este însă cu 12% mai mic. În ceea ce priveşte preţul solicitat pentru apartamentele cu 4 camere se învârte în jurul valorii de 101.000 euro.

Comparativ cu anul trecut, acelaşi apartament este mai ieftin cu 15% în medie. Numărul ofertelor apărute pe piaţă în luna martie este în creştere.

Dacă în ianuarie a.c. pe piaţă au fost scoase 1.797 de apartamente, 1.828 erau ofertate în februarie, iar în martie oferta viza 2.251 de apartamente.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...