Capitala a devenit raiul specu­latorilor imobiliari pentru ca muni­cipalitatea nu a intreprins zeci de ani actiuni concrete pentru a-si cunoaste patrimoniul, asa se face ca sute de proprietati, care desi apartin Primariei Generale, au ajuns in posesia unor persoane controversate.

In acest an primarul Sorin Oprescu a anuntat ca a demarat un amplu proces de identificare a bunurilor orasului (terenuri si cladiri) in care se va rafui inclusiv cu primariile de sector pe tema parcurilor instrainate catre diverse persoane fizice sau firme.

Primul pas a fost deja facut, iar Primaria Capitalei va semna un protocol de schimb de date cu Autoritatea Na­tionala de Cadastru, de la care va prelua toate informatiile, inclusiv Planul Orto-Fotometric la scara 1:500 si adevaratul Parcelar.

Conducerea Primariei Capitalei arata ca este un inceput pentru cons­truirea unei baze de date urbane, alaturi de datele pe care le va cere detinatorilor de stat sau privati de retele (gaze, apa, electricitate, telefonie).

„Doctorul” ia jucariile sectoarelor

Concomitent se va trece la intabu­larea si inscrierea in cartea funciara a tuturor proprietatilor detinute de muni­cipiul Bucuresti, inclusiv cele care in prezent sunt in administrarea fie a sectoarelor, fie a altor institutii locale sau centrale, aspect in care primarul general spune ca va pastra si va recupera cat mai mult din parcurile Capitalei, care trebuie sa fie spatii de recreere pentru toti locuitorii orasului.

Sorin Oprescu a mai atentionat primarii de sector sa inceteze emiterea de titluri de proprie­tate pe terenuri care apartin muni­cipalitatii, fara ca Primaria Generala sa fie macar consultata.

„Am intreprins actiuni de oprire a hemoragiei de terenuri si case catre diverse grupari care cautau sa le achizitioneze pe nimic sau chiar pe cai ilegale. Primaria nu mai lucreaza pentru interesele unor per­soane private, a incetat sa fie o agentie imobiliara a diversilor si, in sfarsit, a inceput sa serveasca interesul cetatenilor Capitalei.

Am redus numarul conce­sionarilor si al schimburilor de terenuri care pana acum erau facute strict in avantajul celor care le solicitau, avand in vedere atat pretul, cat si oportunitatea de dezvoltare pentru oras.

Aceste terenuri de patri­moniu le voi folosi in interesul ora­sului, pentru dezvoltarea unor obiec­tive nece­sare orasului, fie pe bani publici, credite sau parteneriate public-private”, a decla­rat primarul Sorin Opres­cu la prezen­tarea bilantului de doi ani de mandat.

Pe de alta parte, edilul-sef mai sustine ca a stavilit impro­prie­tarirea cu teren a societatilor comerciale, opera­tiune prin care erau cedate hectare intregi de teren, care luau destinatia speculei imobiliare si nu pe cea necesara desfasurarii activitatii.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...