Sorin Oprescu a solicitat guvernului sa cumpere locuintele si sa le puna la dispozitia municipalitatii.

Problema cladirilor cu risc seismic ridicat in Capitala s-ar putea rezolva cu o investitie de aproape 150 de milioane de euro sustinuta din fondurile Guvernului Romaniei.

Statisticile ingrijoratoare efectuate pe simularile unor cutremure de mare intensitate in Bucuresti cer investitii mari in vederea punerii la adapost a catorva mii de familii.

Primarul general a solicitat guvernului sa cumpere aproximativ 3.500 de apartamente de pe piata imobiliara, unde sa-i mute pe cei care locuiesc in imobile cu risc seismic ridicat.

,,E normal sa le achizitioneze guvernul pentru ca daca am fi avut bani le luam noi. Dar in momentul de fata ei ar trebui sa le cumpere si sa le ofere spre administrare”, a precizat Sorin Oprescu.

Edilul a declarat ca se fac in permanenta interventii la imobilele cu bulina rosie, dar ritmul de lucru si fondurile sunt insuficiente pentru a preveni eventuale dezastre.

,,Pe langa cele opt cladiri cu grad seismic ridicat refacute in anii trecuti si cele 10 aflate in lucru, in 2010 au fost incepute lucrarile la alte 18 imobile. In semestrul II al anului 2011 vor fi declansate proceduri de achizitie publica pentru contractarea executiei lucrarilor de consolidare a noua imobile, in functie de semnarea conventiilor civile.

In trimestrul III al anului 2011 vor fi declansate proceduri de achizitie publica pentru contractarea expertizarii tehnice a imobilului din str. I. Brezoianu nr. 46 si pentru contractarea proiectarii lucrarilor de consolidare a imobilului din str. Nicolae Iorga nr. 22.

275 de apartamente, in lucru

O simpla socoteala arata ca municipalitatii i-ar mai trebui cel putin 20 de ani pentru a muta locatarii din imobilele cu cel mai mare risc seismic.

In anul 2009 primaria a finalizat blocul de locuinte  V34B din strada Nucului nr. 2, in ansamblul Vitan Dudesti, ce are profil S+P+8E si un numar de 35 de apartamente. La nici doi ani de la receptie se desfasoara lucrari de renovare si refacere in urma evacuarii persoanelor intrate abuziv.

Un alt bloc, pe strapungerea Marasesti, se afla in executie in strada Nerva Traian nr. 8, cu profil S+P+8E, ce cuprinde 98 de garsoniere, urmand sa fie finalizat in acest an.

In Sectorul 6 a fost achizitionat in ansamblul Desisului, str. Cetatea de Balta nr. 122, un bloc S+P+4E ce are 28 de apartamente. Procedura de achizitie a fost finalizata, iar contractul de executie este in curs de semnare.

Tot in apropiere se vor mai construi 24 de apartamente, in strada Cetatea de Balta nr. 124, dar in urma desemnarii castigatorului, proce­dura a fost contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

Consiliul General a mai aprobat achizitia de locuinte sociale pe strada Drumul Piscul Mosului nr. 4-6, care se va realiza in trimestru patru al acestui an si va aduce inca 90 de apartamente in patrimoniul Primariei.

Cum va influenta piata?

Pe piata imobiliara din Bucuresti aproximativ 4.000 de tranzactii imobiliare sunt incheiate lunar pe raza Capitalei (fara Ilfov), din care circa 85% este procentul reprezentat de transferurile de proprietate rezidentiala, potrivit estimarii analistilor. Totodata, in ultimii trei ani, sectorul constructiilor a livrat in zona Bucuresti-Ilfov intre 2.700 si 3.000 de locuinte noi.

Efect negativ: Aparitia unui investitor dispus sa cumpere dintr-un foc volumul tranzactionat la nivelul Capitalei pe parcursul unei intregi luni va pune o presiune imensa pe preturile locuintelor din Bucuresti.

Practic, gratie primariei, numarul de tranzactii imobiliare ar putea sa creasca in acest an cu cel putin 10% peste rata de majorare a volumului de noi tranzactii incheiate in mod normal.

Efect pozitiv: In prezent, stocul nevandut de locuinte noi este estimat a fi in Bucuresti intre 7.000 si 10.000 de unitati.

Daca municipalitatea va alege sa cumpere din acest stoc, este posibil ca, urmare a tranzactiilor incheiate, dezvoltatorii sa faca rost de bani pentru noi proiecte, mai adaptate cererii actuale.

Sursa: Financiarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...