Primavara dezgheata creditele
icon1 redactor | icon2 News | icon4 02 23rd, 2010  

RELAXARE. Bancherii au ieftinit împrumuturile imobiliare sau ipotecare, constrânşi fiind şi de reducerea dobânzii-cheie aplicate de banca centrală.

Creditarea ipotecară dă semne de dezgheţare după doi ani în care cumpărarea unui imobil a fost practic imposibilă pentru români. Dobânzile mari au făcut creditele ipotecare de neatins.

Ca o comparaţie, indicele Dobânzii Anuale Efective (DAE) la creditele ipotecare în euro, calculat de Conso.ro, era la finele lunii februarie 2009 la o cotaţie de 12,312 puncte faţă de doar 9 puncte la cât ajunsese la sfârşitul lui ianuarie în acest an, cu peste 25% mai mic. Şi oficialii băncii centrale cred că dobânzile vor mai scădea, în viitorul apropiat.

Totodată, in dicele DAE pentru aceleaşi împrumuturi, dar în lei, a scăzut de la 21,70 puncte, în februarie anul trecut, la 15,80 în prima lună a lui 2010. „Aşteptările pentru primul trimestru indică o uşoară relaxare a standardelor pentru creditele imobiliare, pentru prima dată în aproape doi ani”, se arată într-un raport al Băncii Naţionale a României.

S-a dat startul scăderii dobânzilor

Una din primele bănci care a dat semne că, dobânzile la creditele ipotecare au scăzut în această lună a fost Piraeus Bank. „Pentru creditele ipotecare/ imobiliare, banca a aplicat reduceri ale marjei situate între 0,4% şi 1,25%, în funcţie de procentul de finanţare acordat. În aceste condiţii, noile dobânzi nominale pornesc de la 6,2%”, anunţau reprezentanţii băncii.

Potrivit unor calcule, rata pentru un credit de 50.000 euro pe 360 de luni, cu un procent al finanţării de 75% din preţul unui imobil, a scăzut, conform noilor dobânzi, cu 12 %, de la 373 euro la 328 euro.

Conform bancherilor Piraeus Bank, diminuarea dobânzilor transformă creditul ipotecar într-un produs accesibil, calculele indicând faptul că o familie formată din doi tineri, fiecare câştigând venitul mediu pe economie, poate accesa un credit asemeni celui mai sus menţionat.

Împrumuturile în lei rămân tot scumpe

În această lună şi cei de la Royal Bank of Scotland (RBS) România anunţau că dobânda practicată pentru un credit ipotecar este, în euro, 6,5% pe an. În aceste condiţii, DAE va avea o valoare de 6,85%. În schimb, pentru un împrumut în moneda naţională, dobânda ajunge la 13,5%, fixă în primul an, iar apoi devine variabilă.

În acest sens, DAE pentru un credit ajunge la 14,61% pe an. Banca UniCredit Ţiriac a anunţat şi ea recent că dobânzile pentru împrumuturile ipotecare în lei s-au diminuat cu un procent, de la 12,8% la 11,8%. Dobânda este valabilă pentru două credite din protofoliu: cel de achiziţie de imobil şi cel de construcţie de locuinţă.

9% este nivelul la care a ajuns, la finele lunii ianuarie, indicele DAE, faţă de 12,312 cât era în februarie 2009

IMPULS

„Prima casă 2”, destinată construcţiilor

Un factor care a influenţat foarte mult evoluţia dobânzilor la creditele ipotecare a fost şi „Prima casă”. Programul guvernamental a fost modificat recent pentru a stimula construcţia de case.

* În cadrul „Prima casă 2” se garantează un plafon maxim de 75.000 de euro pentru persoane care se asociază în grupuri de cel puţin şapte persoane pentru a construi imobile şi doar 70.000 euro pentru cei care vor să-şi facă o casă în regie proprie.

* Pentru locuinţele finalizate plafonul a fost păstrat la 60.000 de euro. Potrivit BCR, banca a aprobat deja peste 7.100 de dosare pentru primirea de credite, ceea ce înseamnă aproape jumătate din împrumuturile date până acum. Dosarele aprobate se ridică la peste 290 milioane de euro.
Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...