Vina naşterii monstruozităţilor arhitectonice aparţine fie autorităţilor publice - care emit autorizaţii de construcţie fără respectarea prevederilor legale, fie beneficiarilor - care lăbărţează construcţiile mai mult decât prevăd aprobările

Judecătoria sectorului 2 a dat o decizie istorică. Prima construcţie din Bucureşti ridicată pe un teren privat va fi demolată. Este vorba de un bloc cu opt etaje situat pe strada Aurel Vlaicu nr. 120-122.Imobilul rezidenţial a fost ridicat cu o amprentă la sol mult mai mare decât prevedea autorizaţia de construcţie.

Arhitectul-şef al sectorului 2, Bogdan Pârvanu, susţine că depăşirea amprentei la sol nu a fost singura ilegalitate.

• “Autorizaţia de construcţie a fost dată pentru un bloc cu cinci etaje. Peste acestea aveau de gând să mai ridice încă cinci. Au oprit lucrările de construcţie la etajul opt pentru că a început procesul. Aşteptăm o decizie definitivă şi irevocabilă, dânşii mai având dreptul la recurs, după care vom trece la demolarea construcţiei. Deja am demarat toate procedurile”.

Controalele Inspectoratului de Stat în Construcţii şi ale Direcţiei de Control din cadrul Primăriei Capitalei au confirmat că autorizaţia de construcţie nu a fost respectată şi au dispus încadrarea construcţiei în parametrii aprobaţi, lucru care nu se poate întâmpla decât prin desfiinţarea totală a blocului.

În urma acestor procese-verbale, Primăria sectorului 2 a început anul trecut un proces împotriva constructorului, finalizat cu o decizie de desfiinţare a întregii construcţii.

Arhitectul Capitalei: “Există zeci de construcţii care ar trebui demolate”

Arhitectul Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat pentru Gândul că “există zeci de construcţii în Bucureşti construite fără respectarea normelor legale şi care ar trebui demolate”. O parte dintre aceste proiecte imobiliare fac deja obiectul unor acţiuni în instanţă.

ONG-ul Salvaţi Bucureştiul, prin vocea preşedintelui Nicuşor Dan, susţine că încălcările legislaţiei se fac fie din vina autorităţilor publice care emit autorizaţii de construcţie fără respectarea prevederilor legale, fie din vina beneficiarilor care lăbărţează construcţiile mai mult decât prevăd aprobările.

“Cele mai multe autorizaţii atacate în instanţă provin din sectoarele 2 şi 3 ale Capitalei. Am atacat în instanţă împreună cu vecinii direct afectaţi autorizaţia de construcţie dată de Primăria sectorului 3 pentru imobilul din strada Dudeşti nr.94.

Autorizaţia prevedea construcţia unui bloc cu parter şi 6 etaje. În timpul procesului, cei de la sectorul 3 le-au emis o nouă autorizaţie, de această dată pentru intrarea în legalitate, iar numărul de etaje a fost mărit la 9. Vecinii continuă procesul pe motiv că li s-a luat lumina”, a declarat pentru Gândul preşedintele ONG-ului Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan. Acesta ne-a mai exemplificat cu un alt caz, în care construcţia nouă a dărâmat casele vecinilor.

“Este vorba de un imobil, pe strada Eminescu la numărul 188. În timp ce acesta era ridicat, casele din jur s-au şubrezit, le-au apărut fisuri şi chiar a căzut un perete. La fel s-a întâmplat şi când au început lucrările de construcţii pe strada Zborului nr. 11 sau pe Delea Veche nr. 24″, a mai spus Nicuşor Dan.

Arhitectul Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, susţine că pentru aceste nereguli nu sunt vinovaţi beneficiarii autorizaţiilor de construcţie, ci cei care le-au emis. “Este cazul tipic în care se emite o autorizaţie de construcţie pe baza documentaţiei care încalcă prevederile PUG-lui.

Acesta poate fi modificat doar în anumite condiţii. Cele mai multe abateri s-au constatat la primăriile sectoarelor 2 şi 3″, a declarat arhitectul Capitalei, Gheorghe Pătraşcu. Arhitectul-şef al Primăriei sectorului 2, Bogdan Pârvanu, a refuzat să comenteze acuzaţiile.

Monumente istorice se demolează fără avize

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, consilierii municipali au aprobat un PUZ care va permite demolarea unei case vechi, extrem de frumoase, construite în 1900. “Este vorba de imobilul din strada Ion Bogdan nr.20.

PUZ-ul prevede construcţia unui imobil cu 3 etaje în locul casei. Un alt exemplu îl reprezintă construcţia unor blocuri de birouri în Centrul Istoric, proiect imobiliar anunţat şi de guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. “Fostul cinematograf Doina, de pe strada Doamnei nr.9, este monument istoric.

Pe 15 iulie 2009, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat PUZ-ul prin care automat dispare clădirea fără ca aceasta să fi fost declasată. Un alt exemplu îl constituie fosta casă a generalului Cantacuzino, de pe strada Gutemberg nr. 3. Pentru moment, autorizaţia de demolare este suspendată, dar demolarea continuă”, a mai declarat preşedintele ONG-ului Salvaţi Bucureştiul.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...