Cumpărarea unei locuinţe este o decizie importantă, care poate schimba viaţa. Zona în care se află aceasta stabileşte cât timp faci în fiecare zi până la serviciu şi la ce oră trebuie să te trezeşti, cum îţi petreci timpul liber.

Importante, sau chiar cele mai importante, sunt poblemele juridice care pot apărea dacă nu se verifică istoricul propietăţii ce urmează să fie achiziţionată.

Specialiştii spun că primul pas este verificarea situaţiei juridice a apartamentului, inclusiv a terenului pe care se contruieşte imobilul sau ansamblul rezidenţial.

„Clienţii este bine să aibă alături un avocat care să investigheze cu atenţie istoricul proprietăţii, pentru a nu exista surprize ulterior“, spune Irina Petrescu, partener Esop.

Pasul doi este verificarea bonităţii proprietarului. „Mulţi clienţi au considerat doar marketing atunci când un consultant imobiliar încercă să le atragă atenţia asupra acestui aspect.

Mulţi au fost fascinaţi de aşa-zisele ocazii, adică apartamente cu preţuri sub piaţă. Impactul crizei a fost mare pentru acei dezvoltatori cu o poziţie fragilă pe piaţă, cunoscându-se multe cazuri în care clădirile nu s-au mai livrat, cumpărătorilor fiindu-le extrem de dificil să îşi mai recupereze banii“, explică Irina Petrescu.

Calitatea construcţiei este încă un criteriu de care trebuie să se ţină seama. În ultimii ani au fost o serie de probleme legate, în special, de calitatea locuinţelor noi.

Din lipsa unor oferte, majoritatea vânzărilor se făceau off plan, mulţi dintre cumpărători având la sfârşit surpriza să constate că ceea ce s-a livrat nu prea corespundea cu ceea ce s-a promis iniţial.

Astfel, specialiştii recomandă clienţilor să ceară detalii despre calitatea materialelor folosite şi a firmei de contrucţii cu care se lucrează.

Costuri neprevăzute

În cazul în care locuinţa e situată într-un amsamblu, fie că e vorba de un apartament, fie că e vorba de o casă, e bine să se clarifice cum se va face administrarea ansamblului si ce costuri sunt.

„Au fost o serie de situaţii în care clienţii nu au considerat acest aspect important şi s-au trezit ulterior cu o serie de costuri neprevăzute, pe care nu le mai puteau discuta“, subliniază Irina Petrescu.

Tot în cazul ansamblurilor cu diverse facilităţi (spaţii verzi, centru comercial, spaţii de relaxare, şcoală, gradiniţă, etc) este recomandat să se stabilească clar ce anume va fi livrat la final, pentru că şi în acest caz au fost o serie de nemulţumiri referitoare la facilităţile promise şi cele livrate.

Revenind la locul unde este situată locuinţa, împrejurimile şi accesibilitatea sunt criterii de care trebuie să se ţină seama.

Astfel, în momentul în care mergem într-o zonă în dezvoltare e bine să consultăm un plan urbanistic zonal şi orice alte documente care ne pot da o perspectiva a evoluţiei zonei: ce fel de clădiri se pot face, cum vor arăta drumurile, când şi cine le va face, etc.

Viaţa „la ţară“

Cei care vor o casă „pe pământ“ trebuie să cântărească atât avantajele, cât şi dezavantajele. O casă presupune costuri mai mari de întreţinere decât un apartament - cheltuieli cu amenajarea grădinii, pază, menaj, renovări din când în când şi cu transportul spre locul de muncă/oraş.

„Dacă vorbim de segmentul mediu, se preferă apartamentele din considerente de buget şi locaţie. Chiar dacă şi ansamblurile de apartamente pot fi în zone semicentrale, în general au un acces mai bun în comparaţie cu o casă care e situată în afara Bucureştiului“, spune Irina Petrescu.

În schimb, avantajele cumpărării unei case sunt existenţa unui spaţiu mai independent, cu curte. În cazul in care casa este situată şi într-un ansamblu, se pot adăuga ca avantaje facilităţile specifice: spaţii verzi comune mai mari, loc de joacă pentru copii, centre comerciale şi de agrement, şcoală, grădiniţă.

Sursa: Curentul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...