Productia schimba fata spatiilor industriale
icon1 redactor | icon2 News | icon4 02 1st, 2012  

Cushman&Wakefield: În 2011 activitatea tranzacţională s-a dublat faţă de 2010, până la o suprafaţă totală de 150.000 mp.

Companiile din producţie generează cea mai consistentă cerere de spaţii industriale, trend ce se va accentua în 2012. Marian Orzu (CBRE): Principalul avantaj al României nu sunt chiriile mici, ci forţa de muncă ieftină.

Sectorul spaţiilor industriale din România a trecut printr-un an bun, în 2011, în ciuda turbulenţelor economice cu care se confruntă economia naţională.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield, activitatea tranzacţională din această piaţă s-a dublat anul trecut faţă de 2010.

“La sfârşitul lui 2011 puteam vorbi de o suprafaţă tranzacţionată de aproximativ 150.000 mp faţă de 75.000 mp la sfârşitul lui 2010. De asemenea, în 2011 am avut mai multe cereri din domeniul producţiei, dar nu au fost de neglijat nici cele venite din partea unor operatori logistici nou intraţi pe piaţă în urma fuzionării sau în urma scindării altor operatori deja existenţi în piaţă”, a declarat într-un comunicat, remis ieri redacţiei, Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al Cushman&Wakefield România.

Mihai Orzu, directorul departamentului industrial din cadrul CBRE România, afirmă că lucrările de infrastructură au determinat investitorii din domeniu să dezvolte parcuri industriale, în special în zonele din vestul ţării. Deşi ritmul nu a fost unul accelerat, lucrări precum cele de la autostrada Timişoara-Arad, care tocmai a fost livrată, centurile oraşelor Timişoara şi Ploieşti, iar acum autostrada Ploieşti-Bucureşti, care urmează să fie livrată, au dat încredere investitorilor din industrial. Un exemplu este compania Alinso, care a atras clienţi pentru West Park Ploieşti”, a declarat, pentru Curierul Naţional, oficialul CBRE.

În ceea ce priveşte structura cererii, reprezentantul CBRE a precizat că sectorul de producţie a fost un motor de creştere pentru spaţiile industriale.

“Companiile străine caută ţări cu un cost redus al forţei de muncă, iar în România forţa de muncă este ieftină. Aceştia trebuie să-şi deschidă unităţi de producţie, ceea ce duce la o cerere sporită pentru spaţiile industriale. Din câte ştim, compania De’Longhi vrea să cumpere spaţiile de la Nokia şi mai sunt câteva companii care vor să investească la Cluj”, a mai spus Marian Orzu.

Tocmai de aceea, acesta nu mizează pe chirii când vine vorba de avantaje. “Sunt ţări care au chirii mai mici decât în România, cum ar fi Polonia, unde piaţa este mult mai matură decât cea din România. Într-adevăr la noi chiriile sunt semnificativ mai mici decât în alte ţări din vestul Europei, dar nu sunt principalul punct de atracţie al pieţei locale”, ne-a explicat şeful departamentului de industrial al CBRE

Omologul său de la Cushman&Wakefield, Gabriel Sfetcu, mizează de asemenea pe forţa de muncă specializată din România, care reprezintă un avantaj faţă de celelalte ţări din regiune. Totodată, ţara noastră este atractivă şi datorită posibilităţii de accesare a fondurilor nerambursabile provenite de la Uniunea Europeană, dar şi datorită existenţei unor spaţii industriale de calitate.

“La aceste avantaje se adaugă maleabilitatea proprietarilor, care sunt dispuşi să ofere diverse stimulente potenţialilor chiriaşi pornind de la gratuităţi până la suportarea costurilor de noi investiţii - în cazul acomodării unui chiriaş din segmentul producţie”, a mai spus oficialul Cushman&Wakefield.

Cushman&Wakefield estimează că în anul 2012 vor avea loc schimbări în ceea ce priveşte profilul ocupanţilor. “Până acum ne bazam mai mult pe necesarul de spaţii de logistică generat de sectorul de retail, fie el food sau non-food. Anul 2012 va continua trendul început în anul 2011 şi vom vedea relocări ale unor producători importanţi care nu vor externaliza către fabricile din România doar asamblarea, ci vor face apel la forţa de muncă specializată în vederea externalizării diviziilor de cercetare şi dezvoltare”, a mai spus Gabriel Sfetcu.

Reprezentantul CBRE împărtăşeşte această părere şi crede că în acest an tot sectorul producţiei va fi cel care va genera cea mai mare cerere.

“Ne aşteptăm ca şi în 2012 să avem o cerere consistentă dinspre sectorul de producţie, care va creşte, şi nu cel logistic, unde este ocupat de retaileri. Nu cred că în 2012 economia se va baza pe consum, aşa că nu văd motive ca cei din retail să aibă nevoie de spaţii suplimentare”, a explicat Marian Orzu.

Chiriile se vor menţine la nivelul înregistrat în 2011

Referindu-se la preţul pe metru pătrat la închirieri în domeniul industrial, reprezentantul Cushman&Wakefield a precizat că acesta s-a menţinut la o medie de 3.8 euro (fără TVA)/mp la suprafeţe între 4.000-5.000 de metri pătraţi şi contracte pe o durată de minimum 5 ani.

“Considerăm că în 2012 preţul chiriilor pe metru pătrat va rămâne relativ constant faţă de nivelul atins în ultimul trimestru din 2011. România poate profita de situaţia economică dificilă din vestul şi centrul Europei prin încurajarea companiilor din segmentul producţie astfel încât acestea să deschidă unităţi de cercetare şi producţie.

Costurile de operare ale acestor noi unităţi de producţie vor fi mai mici în comparaţie cu cele din locaţiile din ţările de origine.
Cushman&Wakefield a atins o cotă de piaţă de 15% în 2011, din segmentul de piaţă industrială, ceea ce reprezintă 25.000 mp închiriaţi din totalul tranzacţionat, respectiv 150.000 mp.

Cererea de spaţii industriale va creşte şi în 2012

Oficialul Cushman&Wakefield crede că la nivel tranzacţional piaţa va creşte cu cel puţin 20% dacă vor avea loc sosirile de companii anunţate pentru acest an.

“În măsura în care vom reuşi să atragem companii din segmentul celor menţionate, estimăm că în 2012 nivelul tranzacţiilor pe segmentul industrial va înregistra o creştere de aproximativ 20% comparativ cu anul 2011″, a declarat Gabriel Sfetcu.

Reprezentantul CBRE are aşteptări mult mai mari decât cele ale celor de la Cushman&Wakefield şi speră ca piaţa să aibă o evoluţie similară cu cea înregistrată anul trecut.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...