proprietar-sau-chiriasProgramul “Prima casă” ar trebui să ofere tinerilor care nu îşi permit să contracteze un credit ipotecar şansa de a se muta la “casa lor”.

Instituţiile de credit s-au arătat interesate să participle la acest program şi au fost deja semnate primele contracte de credit. În acelaşi timp, preţul chiriilor a scăzut semnificativ de la începutul anului. Unul dintre avantajele programului este că ratele pe care ar trebui să le plătească beneficiarii programului vor fi mai mici sau cel mult egale cu nivelul chiriilor.

Potrivit calculelor ministrului de finanţe, Gheorghe Pogea, în cazul unui apartament de 50.000 de euro, rata lunară va fi de 270 de euro la un credit pe 25 de ani.
Bineînţeles, cu cât creşte preţul apartamentului, cu atât creşte şi valoarea ratei lunare. De exemplu, pentru un credit în valoare de 57.000 euro pe o perioadă de 30 de ani, rata pe care trebuie să o achite lunar un client BRD este de 336 de euro, urmând ca valoarea ei să se reducă treptat până 263 de euro, după 30 de ani.

Clientul BCR va achita o rată lunară de 309 euro, iar cei care contractează creditul de la Alpha Bank vor plăti aproximativ 310 euro pe lună.

Iniţial, 20 de bănci s-au înscris în program: BCR , BRD, Volksbank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost, Alpha Bank, CEC Bank, Banca Românească, Piraeus Bank, OTP Bank, ING Bank, Millennium Bank, Credit Europe Bank, Emporiki Bank, ATEbank, Bank Leumi, GarantiBank şi Intesa Sanpaolo. Între timp, oficialii ING Bank au anunţat că banca se retrage din program şi că va derula unul similar, pe cont propriu.

Preţurile la locuinţe s-au redus cu circa 40% în 2009, pe fondul îngheţării creditării, după cum a explicat pentru evz.ro analistul imobiliar Radu Zilişteanu. În acest context, proprietarii care au dorit să vândă imobile nu au putut obţine preţul cerut şi au optat pentru darea în chirie a locuinţelor. Astfel, oferta mai mare a condus la diminuarea chiriilor cu aproximativ 20%.

Sursa: Evenimentul Zilei

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...