Protestele ar putea reduce chiriile stradale din centrul CapitaleiFie ca au loc acte de vandalism sau doar se reduc vanzarile in timpul manifestatiilor, unii comercianti se asteapta ca proprietarii sa accepte chirii mai mici

Pentru situatia destul de plauzibila in care protestele se prelungesc sau se repeta in perioada de pana la alegeri, anumiti comercianti iau in calcul apelul la asiguratori.

Alti comercianti se gandesc la renegocierea chiriilor, in incercarea de a compensa reducerea vanzarilor din perioada manifestatiilor sau asigurarile mai scumpe.

Comertul stradal dintre Piata Universitatii si Piata Unirii este afectat intr-o anumita masura de manifestatiile actuale. Chiar si magazinele care nu s-au trezit cu vitrinele sparte au avut parte de mai putini clienti dupa lasarea serii fiindca multe persoane care obisnuiau ca dupa serviciu sa faca anumite cumparaturi in zona au preferat sa o evite in aceasta perioada.

Deocamdata nu se poate vorbi despre mari pagube, dar problema care se pune este daca manifestatiile, insotite sau nu de acte de vandalism, se vor prelungi sau se vor repeta si in perioada urmatoare, pana la alegerile locale si parlamentare. Iar daca acest lucru se va intampla, afacerile multor comercianti din zona ar putea avea serios de suferit.

O decizie care limiteaza vanzarile a fost luata deja chiar oficial, chiar daca pentru o perioada limitata de timp. Este vorba despre interzicerea vanzarii de alcool in perioada 17-23 ianuarie, intre ora 17.00 si miezul noptii, pe o raza de un kilometru in jurul Pietei Universitatii, in sectorul 1.

Cel mai afectata este artera care leaga Piata Romana de Piata Unirii, deoarece Centrul Vechi apartine de Sectorul 3. Mai importante insa decat deciziile oficiale se dovedesc in aceasta perioada deciziile potentialilor clienti de a trece sau nu prin zona.

Pierderile se pot transforma in faliment

Problema nu se pune insa la fel pentru toti comerciantii. Daca magazinele de amploare, care fac parte dintr-un lant, au deja pachete scumpe de asigurare, magazinele mici se intampla sa nu aiba deloc.

Pe de alta parte, daca pentru multe firme mari prezenta centrala este necesara mai ales pentru vizibilitate, pentru firmele mici totul se reduce la incasari. Cu alte cuvinte, eventualele pierderi ale firmelor dintr-un lant sunt suportate la nivel central.

Pentru firmele mici insa, pierderile se transforma in faliment. Or, spre deosebire de mall-uri, unde chiria este perceputa frecvent si in functie de vanzari, in strada chiria e fixa.

Simplu spus, micii comercianti din strada risca sa nu-si poata plati chiria daca vanzarile se reduc prea mult.

„Daca nu esti un brand puternic, nu ai ce cauta sa faci comert stradal in centru, unde e chiria mare. Nimeni nu-i obliga sa vina in centru daca nu rezista”, este de parere Razvan Gheorghe, director general Cushman & Wakefield Romania.

Micii comercianti, cel mai afectati

Cele mai multe firme care isi stabilesc sedii pe strazile din centrul Capitalei pornesc de la prejudecata ca o mare parte din afluxul de trecatori din zona se va transforma automat in clienti.

„Noi nu prea avem comercianti cu experienta, credem ca daca mergem intr-un loc cu vad nu mai trebuie sa facem nimic, nu mai trebuie sa investim in publicitate”, explica Razvan Gheorghe.

Rezultatul este frecvent acela ca numarul de clienti care trec pragul este sub asteptari, iar chiria trebuie platita oricum. In plus, in perioadele in care anumite evenimente pot conduce la scaderea vanzarilor, afacerile stradale mici se sustin cu greu.

„Am deschis magazinul in vara anului trecut, dar vanzarile sunt mult sub asteptari. Daca manifestatiile astea se mai prelungesc mult, ma gandesc sa plec sau sa incerc renegocierea pe o chirie mai mica”, ne-a declarat directoarea unui magazin de haine de pe bulevardul I.C. Bratianu.

Aceeasi abordare am intalnit-o si la alti comercianti. „Ma gandesc serios sa-mi fac o asigurare mai buna care sa acopere si eventualele distrugeri. Nu m-am asteptat la astfel de manifestari si nu mi-am facut. Daca ma va costa prea mult insa, nu stiu cum imi voi plati chiria, care e aceeasi de aproape doi ani”, spune directoarea unui magazin de ochelari de langa Hotel Intercontinental.

Imediat dupa actele de vandalism, angajatii de la Germanos au luat decizia de a inchide cateva zile pana se mai calmeaza situatia. Afectata de vandalism a fost si Millenium Bank, care pe 16 ianuarie a tinut unitatea inchisa.

Chiar si afectate de luptele de strada, atitudinea firmelor mai mari difera de a celor mici. „Ne-a fost sparta vitrina, dar se repara in curand. Suntem asigurati la nivel de lant, nu-mi fac probleme”, a precizat administratorul unui supermarket Angst din apropierea BNR.

In blocul de pe I.C. Bratianu pe diagonala cu Magazinul Unirea, si vitrina de la Bancpost, dar si de la un centru Loto au fost sparte. „Am facut deja o contabilizare a daunelor si se vor remedia imediat. Exista asigurari. Nu as vrea insa sa punem vitrina noua si sa ne-o sparga iarasi in zilele urmatoare fiindca e neplacut”, a declarat administratorul cladirii.

Asigurarile, cu dus si intors

In foarte putine cazuri, tulburarile civile sunt prezente in politele facultative de asigurare. Singura varianta in care distrugerile pot fi acoperite este atunci cand in politele de asigurare nu este mentionat expres ca riscul acesta este exclus, deoarece in general este clar mentionata neacoperirea acestui risc.

“Riscul acesta nu este preluat nici de companiile de reasigurare. De aceea, in mod normal, nu se despagubeste”, a declarat Viorel Vasile, Managing Partner Safety Broker.

Apelul la asiguratori nu este inca un obicei foarte des intalnit in Romania. „Omul cu educatie de business se asigura. Acesta stie ca asigurarea face parte din bunul mers al unei afaceri sanatoase. Mici comercianti, mai rar”, a declarat Gheorghe Grad, director general al SRBA Broker Asigurare Reasigurare.

„In mod normal, la nivel comercial nu se depaseste 0,2-0,25% cota de prima pentru un mic magazinas. Asta inseamna, la 100.000 de euro valoare asigurata, o prima de 200 de euro anual”, adauga Grad.

Problema care se pune in aceasta perioada este insa si ca asiguratorul sa vrea sa faca polite in zona centrala la preturile de dinainte de evenimente.

„Teoretic, comerciantii ar putea lua in calcul sa se asigure in perioada asta, dar si asiguratorul ar putea la fel de bine sa-i refuze sau sa ceara foarte multi bani. Se poate intampla ca asiguratorul sa-i spuna… nu acum, ca e nebunie in centru, reveniti cand e mai liniste”, adauga directorul de la SRBA.

Aceasta este o ilustrare foarte clara a cererii si ofertei de pe piata, care include si piata asigurarilor.

Renegocierea chiriilor, cu probleme

Rulajul in comertul cu amanuntul este in scadere de peste trei ani, in stransa legatura cu mersul economiei. Pe de alta parte, retailul stradal central este in competitie puternica cu mall-urile.

„Toti chiriasii cer acum reducerea chiriilor, chiar si pentru ca nu le merge afacerea. Nu am auzit chiriasi care sa se planga de profiturile mari din anii 2006-2008. Daca au fost semnate contracte, se presupune ca s-au semnat asumandu-si si riscul scaderii afacerii”, spune directorul de la Cushman.

Acesta considera ca prezenta pe arterele centrale este un castig mai mare decat eventualele pierderi aduse de manifestatiile de strada. Pe de alta parte, el considera ca, in perspectiva, firmele mici nu au viitor in centru.

„Cred ca zonele ultracentrale se vor ocupa de catre cafenele si restaurante mai ales, branduri exclusiviste, magazine uni-brand, magazine mari de tipul Zara, H&M”, considera Razvan Gheorghe.

Nu este exclus insa ca in aceasta perioada comerciantii care incearca renegocierea contractelor sa aiba uneori castig de cauza pentru ca intr-o zona de turbulente proprietarii si-ar putea gasi mai greu noi chiriasi daca raman fara cei prezenti.

Chiriile de pe arterele centrale variaza in functie de suprafata si de pozitionare. Luand ca reper unitatile de 100 de metri patrati, pe bulevardul Nicolae Balcescu chiriile sunt cuprinse intre 55 si 65 de euro/mp. Pe bulevardul I.C. Bratianu, cel mai afectat de actele de vandalism, chiriile se incadreaza in intervalul 35-40 de euro/mp.

Sursa: Finantistii

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...