Reabilitarea termica va fi la moda inca 20 de aniReprezentanţii Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC) spun că programul de reabilitare termică ar putea fi la modă 20 de ani, nu 120, dacă autorităţile locale nu deblochează bani spre cazurile sociale.

“Sunt 50 de miliarde de euro în depozitele băncilor, dintre care jumătate sunt făcute de persoane fizice, iar cealaltă jumătate de persoane juridice. Românii nu sunt neapărat săraci.

Am venit cu posibilitatea de creditare pentru reabilitare termică să le dea o formă de stimulent pentru că nu e normal să primim granturi de la autorităţi.

Nu suntem o ţară de asistaţi sociali. Sunt şi cazuri în care unele proiecte se împiedică de câteva persoane care nu îşi permit. Dacă există totuşi o brumă de bani, aceştia ar trebui să meargă spre cazurile sociale”, a declarat Tiberiu Andrioaie, directorul general al PSC.

Până în prezent, au fost acordate doar 4 garanţii în cadrul Programului pentru reabilitare termică, din care trei pentru locuinţe unifamiliale şi doar una pentru asociaţii de proprietari, în judeţele Gorj, Dolj şi Bucureşti, în valoare totală de 448.000 de lei, potrivit informaţiilor Fondului Naţional pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri,  la cererea Money.ro

Acesta a mai adăugat că o reorganizare corectă a pârghiilor deja existente ar putea debloca programul de reabilitare termică şi ar duce la crearea a 30.000 de noi locuri de muncă.

O altă de venit pentru companiile din construcţii sunt investiţiile private, care după scăderile din ultimii ani, ar putea înregistra o creştere uşoară în a doua jumătate a acestui an, cu efecte vizibile începând din 2012.

„Firmele româneşti aşteaptă ca investiţiile să nu mai fie amânate, chiar şi cele pe fonduri structurale. Investiţiile private sunt de 3-4 ori mai mici faţă de cele de la buget, însă se ştie că proiectele susţinute cu bani de la stat nu sunt finanţate corespunzător, iar datoriile către constructori se adună. Am speranţe că proiectele pe finduri structurale creşte şi ele”, a declarat Cristian Erbaşu, preşedintele PSC.

Investitorii străini sunt interesaţi în continuare de dezvoltări în România, în construcţii, infrastructură şi reabilitare, au mai adăugat reprezentanţii PSC.

Sursa: Money.ro

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...