Proprietarii de locuinţe trebuie să asigure din surse proprii 10% din costul refacerii, propune Ministerul Dezvoltării. Restul de 90%, din credite bancare cu dobânda subvenţionată de stat.

Românii ar putea să-şi reabiliteze faţadele locuinţelor cu bani împrumutaţi de la bănci la costuri mai mici şi fără a mai veni cu garanţii proprii.

Statul va subvenţiona dobânda şi va garanta şi împrumuturile, în locul proprietarilor - persoane fizice, companii sau instituţii - , potrivit unui proiect de act normativ postat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Timp de zece zile, orice observaţie şi propunere pe marginea acestui proiect pot fi transmise pe adresa ministerului.

Nu este prima oară când MDRT propune o lege pentru îmbunătăţirea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor. Noutatea este însă că proiectul actual prevede posibilitatea accesării de credite subvenţionate şi garantate de stat.

Pentru a putea beneficia de un asemenea credit, acordat pe cel mult cinci ani, proprietarii nu trebuie să înregistreze mai mult de două facturi consecutive neachitate la utilităţi, se arată în document.

Statul nu va garanta însă tot împrumutul necesar finanţării lucrării.

Proprietarii trebuie să asigure din surse proprii cel puţin 10% din valoarea de execuţie, iar restul de 90%, din credite bancare, cu dobânda subvenţionată de stat, care le garantează integral.

Banii vor asigura, printre altele, refacerea zidăriilor, a pereţilor exteriori şi a acoperişului, dar şi eliminarea igrasiei şi remontarea instalaţiilor.

“Lucrările de intervenţie asupra anvelopei clădirilor, pe lângă acţiunea benefică de eliminare a pericolului public pe care îl prezintă riscul de prăbuşire a unor elemente constructive ori ornamentale degradate, «asanează» urbanistic, estetic şi funcţional zona, creează puncte de interes local pentru comunitate şi polarizează activităţile şi serviciile de interes public”, se precizează în expunerea de motive a proiectului.

În cazul în care primăriile nu inventariază clădirile care necesită reabilitări, pot primi sancţiuni cuprinse între 8.000 lei şi 15.000 lei.

Aceeaşi amendă se acordă şi dacă autorităţile nu stabilesc zonele de acţiune prioritară şi nu elaborează regulamentele de intervenţie.

Totodată, proprietarii care nu fac recepţia la terminarea lucrărilor şi pe cea finală, la sfârşitul perioadei de garanţie de cinci ani, pot fi sancţionaţi cu 2.000 - 5.000 lei.

La fel şi cei care nu completează cartea tehnică a construcţiei cu documentele aferente lucrărilor executate.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...