Noul Cod Civil aduce modificări consistente în ceea ce priveşte relaţia chiriaş - proprietar. Conform avocatului Cristian Ene, un chiriaş nu poate renunţa la contract fără un preaviz de minimun 60 de zile.

* Din momentul în care a intrat în casă, chiriaşul nu poate pleca decât după o perioadă de preaviz

“În cazul închirierii de imobile, dacă în contractul semnat între părţi nu s-a stabilit o durată anume, chiriaşul poate pleca din respectivul loc numai după un termen de preaviz, care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei”, explică, pentru Libertatea, avocatul Cristian Ene.

Juristul crede că noua legislaţie îi protejează astfel pe proprietarii care, nu de puţine ori, se trezeau după o bună perioadă de timp că persoana căreia îi închiriase casa a plecat deja şi, în plus, i-a lăsat şi o mulţime de datorii neplătite.
Proprietarii sunt protejaţi

“Locatarul (n.r. - chiriaşul) poate denunţa unilateral contractul de chirie, prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz care nu poate fi mai mic de 60 de zile, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mare de o lună.

Dacă intervalul este mai mic de o lună, preavizul este de 15 zile. În situaţia în care perioada de închiriere a imobilului este determinată, chiriaşul este obligat să respecte un termen de preaviz de cel puţin 60 de zile înainte de a renunţa la contract”, susţine avocatul Cristian Ene.

Găseşti ceva pe stradă? Primeşti 10% din valoare

În cazul în care o persoană restituie un bun proprietarului, acesta este obligat să plătească găsitorului o recompensă de 10% din valoarea obiectului.

Noua legislaţie mai spune că, în măsura în care proprietarul a făcut o ofertă publică de recompensă, găsitorul poate să aleagă între ceea ce i se oferă şi ceea ce ar trebui legal să primească.

Sursa: Libertatea

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...