Renovarea obligatorie a caselor: Cine va profita de pe urma proiectului?Proiectul de ordonanta prin care proprietarii care nu isi renoveaza casele degradate risca amezi de pana la 10.000 de lei sau chiar inchisoare este privit cu ochi buni de jucatorii din piata imobiliara, care considera ca ar putea fi o gura de aer pentru sectorul constructiilor, cu conditia ca lucrarile sa nu fie de mantuiala.

Reparatiile trebuie sa fie de calitate!

Proprietarii imobilelor degradate vor fi obligati sa finanteze lucrari exterioare si vor fi scutiti temporar de impozit pe cladire daca executa lucrarea in regie proprie in termen de sase luni de la primirea notificarii din partea autoritatilor, in caz contrar fiind sanctionati cu amenda pana la 10.000 de lei sau chiar cu inchisoare.

„In alte tari europene, pastrarea imobilelor in conditii bune de catre proprietari nu este o noutate. Initiativa Guvernului de a obliga proprietarii imobilelor degradate sa investeasca in reparatii va influenta in mod pozitiv valoarea imobilului, pentru ca se elimina o parte din uzura care, altfel, ar fi oricum constatata cu ocazia evaluarii. Insa reparatiile trebuie sa fie unele de calitate, nu pentru a masca eventualele defecte”, a declarat, pentru Wall-Street, Filip Stoica (foto), presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).

Marcel Barbut, proprietarul producatorul de mortare uscate AdePlast Oradea, spune ca ar fi bine ca Ministerul sa nu permita renovari fara cap si sa foloseasca materiale indicate pentru ca se vor arunca bani. “Fara un material special orice cladire istorica va arata dupa un an la fel”, subliniaza Barbut.

In opinia presedintelui ANEVAR, masura se impune cu mai mare urgenta la cladirile situate pe arterele centrale sau in centrele istorice. In plus, este nevoie de documente care sa ateste calitatea lucrarilor si istoricul imobilului.

Si Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, cel mai mare consultant imobiliar dupa afacerile din 2009, considera ca o situatia aparte o reprezinta cladiri cu arhitectura deosebita.

“Lucrarile pentru aceste cladiri ar trebui facute cu contractori calificati si numai sub supravegherea primariilor. Astfel, o parte din costurile de supraveghere ar putea fi suportate chiar de primarii”, considera seful Coldwell Banker.

In plus, Ilie crede ca este necesara aplicarea unor norme urbanistice legate de culorile, materiale folosite, precum si stilul cladirii. “Culorile pe care le vedem acum in cazul reabilitarilor sunt alese probabil cu ochii inchisi!”, puncteaza el.

Un impuls pentru sectorul constructiilor

Filip Stoica, presedintele ANEVAR, este de parere ca un avantaj al masurii initiate de guvern este ca ar putea contribui la relansarea economica in serviciile de constructii, al materiallor de constructii si comertului cu acestea. Opinia sa este intarita si de Marcel Barbut (foto), de la AdePlast Oradea.

“In mod sigur aceasta lege mult asteptata va influenta pozitiv sectorul constructiilor, dar ea trebuie completata cu indicatii clare de renovare. Sa nu folosim sistemul romanesc «lasa ca merge si asa».

Spre exemplu, reabilitarea termica a fost un fiasco total. Preturi umflate, licitatii trucate si lucrari de mantuiala date la plata de un diriginte de santier cu buzunare largi. Este adevarata insa ca a dus o miscare in zona noastra de activitate”, explica proprietarul AdePlast.

Barbut povesteste ca a propus la o intalnire cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ca statul sa dea producatorilor o garantie guvernamentala, iar constructorii sa crediteze statul pana la un an.

“Propunerea a fost partial preluata. S-au dat garantii guvernamentale de 50 milioane asociatiilor de locatari. Este o suma mica, dar sunt sigur ca va avea succes. Preturile se vor reduce la o treime iar lucrarile vor fi de calitate.

Daca asociatiile de locatari sunt inteligente, vor negocia cu un constructor manopera si vor chema la licitatie producatorii de materiale de constructii, astfel incat vor beneficia de preturi corecte si calitate buna”, detaliaza el.

Pana sa se ajunga la renovarea obligatorie a caselor, Valentin Ilie, de la Coldwell Banker, considera ca orice proprietate ar trebui sa aiba o mentenantei preventiva, care pe langa faptul ca nu lasa proprietatea sa ajunga in stare de degradare, are costuri mult mai mici decat o eventuala reparatie capitala.

“Sunt tari in care, pentru anumite tipuri de cladiri, proprietarul primeste notificarea din partea autoritatilor, iar daca acesta nu repara cladirea, autoritatile incep reparatiile fara acordul sau si il factureaza pentru lucrarile efectuate.

Daca proprietarul nu plateste aceste reparatii, autoritatile incep executarea silita a sumei neplatita, putandu-se ajunge chiar si la vanzarea cladirii”, explica seful Coldwell Banker.

Cum vor fi influentate preturile locuintelor

Valentin Ionescu, director de vanzari in cadrul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Galaxy Imob, este de parere ca initiativa autoritatilor va reda Bucurestiului statutul de capitala europeana, stopand gradului ingrijorator de deteriorare la care s-a ajuns in zonele care i-au adus pe vremuri denumirea de Micul Paris. “Aceste zone au ajuns astazi deprimante din punct de vedere estetic, majoritatea fiind un pericol public”, subliniaza oficialul Galaxy Imob.

In ceea ce priveste influenta pe care aceasta normativa o va avea asupra preturilor, Ionescu spune ca sunt posibile doua variante.

“Daca lucrarile vor fi executate prin finantare proprie, probabil ca prima reactie a proprietarului in cazul ofertarii la vanzare va fi de crestere a pretului initial. Sa nu uitam insa ca piata este intotdeauna acea care decide, astfel ca in timp se va produce alinierea la pretul corect”, explica Valentin Ionescu.

Pe de alta parte, daca lucrarile vor fi finantate de catre autoritatea locala, iar proprietarii nu vor fi in pozitia de a putea returna sumele aferente, pretul de listare va intra in scadere vertiginoasa pana se va intalni cu cererea, pentru a se evita complicatiile ulterioare descrise in actul normativ, a adaugat reprezentantul Galaxy Imob.

Pentru lucrarile de interventie, prin derogare de la lege, proprietarii vor fi scutiti de plata cotei de 0,7%, catre Inspectoratul de Stat in Constructii, si 0,5%, catre Casa Sociala a Constructorului, din cheltuielile cu lucrarile de interventie, iar taxa pe valoarea adaugata aplicata asupra pretului materialelor de constructii folosite va fi recuperata in cuantum de 50%, in calitate de beneficiari ai lucrarilor.

Daca proprietarul realizeaza lucrarile de interventie in regie proprie, acesta va fi scutit de la plata impozitului pe cladire, datorat pentru anul fiscal in care au fost executate lucrarile.

Ce se intampla daca proprietarii nu au bani

Valentin Ilie (foto), CEO al Coldwell Banker Affiliates of Romania, spune ca propunerea Guvernului este una buna, insa aplicarea sa ar putea conduce la aparitia mai multor probleme, cea mai importanta fiind legata de finantarea lucrarilor.

“Ce se intampla in cazul in care proprietarul nu are fondurile necesare si nu este nici eligibil pentru un imprumut, chiar si in conditiile in care veniturile sunt peste salariu mediu net?”, se intreaba Ilie.

Conform proiectului de ordonanta, proiectarea si executarea lucrarilor de interventie trebuie asigurate, pe cheltuiala proprie, de catre proprietarii constructiilor.

Prin exceptie, autoritatile locale vor putea acoperi costurile, partial sau integral, prin bugetul local, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie, dar numai pentru persoanele care nu pot finanta lucrarea si dovedesc ca au venituri medii nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net lunar pe economie.

O alta problema semnalata de seful Coldwell Banker ar putea fi viteza cu care se obtin avizele si autorizatiile de constructie, ceea ce inseamna ca primariile ar trebui sa aiba un departament special pentru aceste autorizatii.

Si durata lucrarilor de renovare ar putea da batai de cap, daca proprietarul incepe amenajarile si isi epuizeaza fondurile. In acest caz, cladirea ar ramane partial finalizata, iar cele sase luni propuse in ordonanta pot fi prelungite la nesfarsit.

“Ar fi foarte bine daca lucrarile de renovare ar incepe numai dupa ce intreg bugetul din devizul general este disponibil”, a incheiat Valentin Ilie.

Sursa: Wall-Street

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...