De acum până în 2013, francezii pot cumpăra sau concesiona castele, cabane forestiere, cazărmi dezafectate şi diverse terenuri - un total de 1.700 bunuri imobiliare de care Statul nu are nevoie

“Redresarea finanţelor pu­bli­ce” se va face, în Repu­­blica franceză, inclu­siv prin vân­zarea şi concesionarea a circa 1.700 de bunuri imobiliare moştenite de pe vremea regilor. Statul nu mai are nevoie de ele, însă are disperată nevoie de bani, în condiţiile unui deficit public de 8% din PIB.

În ciuda măsurilor dureroase de austeritate luate peste tot în Europa, Franţa a reuşit, cel puţin până acum, să nu reducă salariile (se discută doar diminuarea celor ministeriale), însă nu poate merge mai departe fără “sacrificii”. Pentru a nu trece la concedieri - excluse până acum de preşedintele Nicolas Sarkozy - au fost găsite alte resurse care pot fi “sacrificate”

Între acestea se numără castele şi reşedinţe nobiliare moştenite de Republica franceză (sau răscumpărate de la urmaşii scăpătaţi ai unor nobili), dar şi cabane forestiere, foste unităţi militare şi foarte multe terenuri bine plasate, care ar putea fi valorificate de dezvoltatori imobiliari. Peste 97% din bunurile scoase la vânzare sau concesiune se află în afara Parisului.

Potenţialii cumpărători sunt invitaţi pe o pagină de internet guvernamentală (www.budget.gouv.fr/cessions/prochaines-ventes). Teoretic, oricine poate deveni “partener de afaceri” cu Guvernul francez, cu precizarea că, în caz de ofertă egală ca valoare, vor fi preferate comunităţile teritoriale din Franţa.

Încă dinainte de noua ofertă publică, noi prieteni ai Franţei, precum Rusia, au reuşit achiziţii spectaculoase. Pentru “mai puţin de 60 milioane euro” (potrivit Le Figaro), Moscova a cumpărat două imobile pe strada Boétie (în apropiere de Champs Elysées) care a fost sediul Institutului meteologic francez.

12 milioane metri pătraţi, 53 miliarde euro

Tot în capitala Franţei, Guvernul a scos la vânzare un fost sediu al Organizaţiei Internaţionale a Franco­foniei (OIF) de pe strada Bourgogne şi o clădire a Ministerului Apărării de pe bulevardul Tour-Maubourg. Din 2010, OIF are sediul într-o nouă “Casă a Francofoniei”, în timp ce Parisul vrea construirea unui “Pentagon fran­cez” într-o suburbie sud-vestică a Parisului.

Aceste clădiri reprezintă doar vârful aisbergului din totalul de 12 milioane metri pătraţi de bunuri imobiliare nefolosite pe care le deţine Guvernul. Prin comasarea mai multor ministere şi agenţii, începând cu 2007, Executivul s-a ales cu spaţiu de birouri excedentar de 500.000 metri pătraţi.

La Paris, fiecărui funcţionar public îi revin 15 metri pătraţi de spaţiu, iar în provincie - 18-20 metri pătraţi. În Franţa, un spaţiu de lucru “decent” este de 12 meti pătraţi.

Valoarea totală a imobillor care se doresc valorificate este estimată la 53 miliarde euro. Totuşi, dincolo de valoarea prezumată, situaţia de pe piaţa imobiliară a ultimilor doi ani nu a adus Executivului veniturile scontate. Prin urmare, pentru a nu ieşi în pierdere, au fost vândute mai puţin imobile decât s-a dorit. Pentru 2009 fusese fixat un obiectiv de 770 vânzări şi concesiuni, dar puţin peste 400 contracte au fost semnate.

O avere care consumă bani

Bunurile imobiliare ale Republicii franceze nu sunt într-atâta o “avere”, cât mai ales o “povară”, din pricina cheltuielilor de întreţinere. Între 2005 şi 2010, Parisul a vândut bunuri de trei miliarde euro, dar numai 15% din sumă a constituit economie la buget, utilizabilă pentru acoperirea deficitului public.

Restul banilor au fost necesari pentru renovarea imobilelor istorice. De altfel, prioritatea la vânzare au avut-o, până acum, imobilele considerate “prea costisitoare la întreţinere”. Din pricina crizei bugetelor publice din UE, care nu a ocolit nici Franţa, tot mai multe clădiri intră în această categorie.

Sursa: Gandul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...