Piaţa locală reprezintă doar 5% din totalul investiţiilor înregistrate în regiune. Ţări mai mici, precum Ungaria şi Cehia, au generat volume mult mai mari.

La nivelul Europei Centrale, piaţa imobiliară a cunoscut, anul trecut, o creştere semnificativă faţă de 2010, din punct de vedere investiţional, însă România a fost cea mai slabă piaţă, din punct de vedere al dinamicii, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară, Cushman&Wakefield.

Valoarea investiţiilor în proprietăţi imobiliare din regiune a fost anul trecut de 6,1 miliarde de euro, dublu faţă de nivelul din 2010.

România, însă, a fost abia al patrulea receptor din regiune, după Polonia, Cehia şi Ungaria, cu un volum tranzacţionat de 320 milioane euro.

“Activitatea de investiţii în Europa Centrală a crescut substanţial în 2011, ajungând la 6,1 miliarde de euro investiţii realizate în principalele pieţe din regiune, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România. Această sumă este dublul celor 2,9 miliarde de euro investiţi în Europa Centrală în 2010″, se arată în raportul citat de Mediafax.

În România, volumul tranzacţiilor în 2011 a fost de 320 de milioane de euro, reprezentând doar 5% din totalul din regiunea analizată. Faţă de 2010, achiziţiile de active imobiliare de pe piaţa locală au crescut cu 32%, de la 241 milioane de euro.

Astfel, România a avut cea mai modestă evoluţie a activităţii sectorului tranzacţiilor imobiliare, având în vedere că celelalte pieţe din regiune au raportat creşteri semnificativ mai mari.

Polonia continuă să fie liderul regiunii, atrăgând aproximativ 45% din totalul investiţiilor din 2011. Cehia, însă, a experimentat cea mai mare creştere a volumului de active imobiliare tranzacţionat în 2011, respectiv de la 479 milioane de euro la 2,2 miliarde de euro în 2011.

Polonia a atras tranzacţii imobiliare totalizând 2,58 de miliarde de euro, iar Ungaria a înregistrat o creştere a valorii achiziţiilor de la 240 milioane de euro la 728 milioane de euro.

Volume mai reduse decât cele din România au fost înregistrate doar în Slovacia, unde au fost tranzacţionate active de 263 milioane de euro, în creştere spectaculoasă de la 53 milioane de euro în 2010.

Preferinţele investitorilor în 2011 au rămas aproape neschimbate faţă de anul anterior, astfel că sectorul de retail continuă să domine tranzacţiile, reprezentând 40% din total, faţă de 49% în 2010.

Ponderea achiziţiilor de birouri s-a menţinut la 37% din total, în timp ce investiţiile în sectorul industrial din Europa Centrală au crescut de la 8% la 15% în 2011.

Pieţele imobiliare reflectă stabilitatea economiilor fiecărei ţări

Diferenţa mare dintre piaţa din România şi celelalte ţări, în special cu statele mai mici, precum Ungaria sau Cehia, este dată în primul rând de starea economiei naţionale, afirmă Ilinca Păun, managing director la Colliers International.

“Polonia este starul regiunii. Cehia, deşi este o ţară mai mică, la fel ca şi Polonia, a fost mai puţin afectată de criza economică decât noi. Au avut măsuri mai ferme decât România, în faţa efectelor crizei. Au economii stabile, iar 2011 a fost un an bun pentru aceste pieţe. Noi am avut un 2010 foarte slab şi un an, să-i spunem, mai stabil. Contează foarte mult şi mesajul transmis de autorităţi.

Exemplul Ungariei. Ministrul Orban a transmis un mesaj clar că nu au nevoie de ajutor financiar extern, iar piaţa a preluat mesajul ca fiind unul pozitiv şi au ales să investească în Ungaria. Nu la fel se va întâmpla şi în 2012, când această piaţă va avea de suferit din cauza îndepărtării FMI”, a explicat, pentru Curierul Naţional, Ilinca Păun.

Potrivit lui Lucian Botan, head of capital markets al Jones Lang LaSalle, Polonia este un exemplu pentru celelalte ţări din Europa, care s-a menţinut pe creştere. Însă referitor la evoluţia pieţei din Cehia, este cu atât mai surprinzătoare cu cât economia acestei ţări a urmat trendul european.

“În Polonia, piaţa imobiliară a crescut şi datorită faptului că economia ţării a crescut. În schimb, Praga a urmat aceeaşi tendinţă ca restul Europei. Însă Cehia este o piaţă foarte matură, foarte apropiată de cea poloneză. În cazul Ungariei, piaţa din această ţară s-a corectat foarte mult în ceea ce priveşte yieldurile.

Astfel profitabilitatea crescută şi stocul de calitate au făcut Ungaria o ţară atractivă pentru investitori. În schimb, în România, cea mai mare problemă este calitatea stocului. Atât în ceea ce priveşte calitatea clădirilor, cât şi potenţialul acestor proprietăţi de a genera venituri sau de a atrage alţi investitori”, ne-a explicat reprezentantul Jones Lang LaSalle.

2012 nu va fi un an de creştere

În ceea ce priveşte evoluţia din 2012, analiştii Cushman&Wakefield estimează o scădere a volumului investiţiilor la 5 miliarde de euro.

“Vedem o creştere a disparităţilor în regiune în termeni de fundamente ale pieţei imobiliare şi, cel mai important, o adâncire a diferenţelor la nivelul încrederii investitorilor. Având în vedere condiţiile mai dificile de pe piaţa financiară, nu ne aşteptăm ca în 2012 volumele să atingă nivelurile din 2011. Estimarea noastră este de circa 5 miliarde de euro”, a declarat Charles Taylor, partner Cushman&Wakefield.

Polonia şi Cehia vor fi şi în acest an principalele ţinte pentru investitorii imobiliari.

“Sentimentul investitorilor rămâne pozitiv în ceea ce priveşte Polonia şi Cehia. Toată lumea se uită însă cu atenţie la Ungaria, pentru a vedea dacă va fi următoarea piesă de domino din UE care va cădea şi dacă aceasta va trage în jos şi alte ţări din Europa Centrală şi de Est sau, dimpotrivă, va împinge presiunea pe pieţele vest-europene, ale căror bănci au o expunere importantă în regiune”, a adăugat Taylor.

Sursa: Curierul National

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...