Un studiu al Băncii Mondiale arată că ţara noastră ocupă ultimele locuri în ceea ce priveşte furnizarea de informaţii privind terenurile disponibile investiţiilor.

Un investitor va dori mereu să afle cât de repede îşi poate deschide o firmă, dacă poate sau nu deveni proprietarul terenului pe care îşi începe afacerea şi cât de rapid se rezolvă contencioasele de afaceri.

Din punctul de vedere al procedurilor, cele mai eficiente din lume sunt autorităţile canadiene. Un investitor străin trebuie să îndeplinească numai două formalităţi de natură birocratică pentru a-şi putea lansa o afacere.

În România, numărul acestora este de şapte, faţă de nouă în Republica Moldova. La extrema cealaltă, în Venezuela, trebuie parcurşi 19 paşi, iar în Uganda 21.

Un antreprenor străin care vrea să îşi deschidă o firmă în România trebuie să aştepte 11 zile, cu una mai mult decât dincolo de Prut. Mult mai rapid decât în Angola (263 de zile) sau Haiti (212 zile).

Dar mult mai simple sunt lucrurile în Canada: luni începi demersurile, sâmbătă eşti numai bun de intrat în pâine. Dar nici Canada nu este modelul ideal: în Georgia şi Ruanda, dosarul se rezolvă în numai patru zile.

Studiul Băncii Mondiale arată că România oferă un acces limitat la informaţiile despre piaţa imobiliară reală. În studiul Băncii Mondiale, preluat de „Deutsche Welle Romanian”, pe o scară de la 0 la 100, România primeşte, în acest sens, un punctaj foarte scăzut - 33 (Moldova are, 52,6 puncte).

Din momentul în care investitorul a dobândit informaţia, acestuia îi sunt necesare 57 de zile pentru a deveni proprietar de teren cumpărat de pe piaţa privată şi, respectiv, 65 de zile, dacă terenul este preluat din domeniul public (în Moldova, perioadele de aşteptare sunt de 19, respectiv, 75 de zile).

Armenia şi Georgia, cele mai performante

În general, „păcatele” statelor rezidă din supra-reglementare, din legislaţia depăşită de realităţile pieţei sau din metodologia de aplicare - fie alambicată, fie deficitară. Europa de Est a ieşit din sistemul economic sovietic şi a deschis spaţii mari pentru investitorii străini.

În plus, a explicat Pierre Guislain, unul dintre autorii raportului realizat de Banca Mondială, „acordurile economice semnate cu Uniunea Europeană şi aderarea la structurile comunitare au dus la o simplificare şi eficientizare a procedurilor şi au accelerat reformele economice”.

Aceasta explică şi prezenţa, printre statele „performante”, a unor ţări precum Armenia sau Georgia alături de Canada sau Coreea de Sud. Există, încă, în multe state, restricţii sectoriale, în sensul că accesul investitorilor străini la anumite domenii este fie imposibil, fie limitat, fie obstrucţionat.

Sursa: Adevarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...