Romania, o tara a santierelor parasite
icon1 redactor | icon2 News | icon4 05 25th, 2010  

Tot mai mulţi români vor renunţa la achiziţia sau la construirea unei locuinţe. Setul de măsuri de austeritate anunţat de Guvern va avea un efect devastator asupra pieţei imobiliare interne, sunt de părere specialiştii din domeniu.

Scăderea salariilor în sectorul bugetar va crea o stare de nesiguranţă în rândul celor care aveau în plan achiziţionarea unei locuinţe sau demararea unei investiţii imobiliare în viitorul apropiat, consideră Daniel Zamfirescu, manager al firmei de consultanţă imobiliară Activ Imob.

Ca un efect de domino, nici cei din sectorul privat nu vor sta mai liniştiţi, iar pericolul ca şi aici să continue disponibilizările sau tăierile de salarii îi va face pe mulţi să renunţe la ideea cumpărării unei locuinţe.

Mai mult, un alt efect al măsurilor anunţate de guvern, dacă acestea se vor concretiza, este acela că băncile vor deveni şi mai reticente decât în prezent atunci când vine vorba de acordat credite ipotecare.

„Dacă până acum un astfel de credit se contracta mai greu decât în urmă cu doi ani, cu noile măsuri anunţate va fi practic imposibil ca un salariat să mai obţină un împrumut bancar pentru achiziţia sau construirea unei locuinţe”, este de părere Zamfirescu.

În acelaşi timp, dacă vorbim de casele pe pământ, am putea asista, în viitorul apropiat, la oprirea lucrărilor de construcţie la peste 50% din proiectele actuale, lucru care ar transforma România într-o ţară a şantierelor abandonate.

„Am reuşit să aduc proiectul în faza la roşu, totul pe credite bancare, însă, în prezent, mă simt obligat să sistez lucrările pe termen nelimitat deoarece nu mai pot obţine altă finanţare în vederea finalizării construcţiei, chiar dacă în urmă cu un an eram eligibil”, ne-a spus Alexandru A., un bucureştean care a demarat o investiţie imobiliară în localitatea Brăneşti.

Vine vremea oportuniştilor

O astfel de situaţie va fi tot mai des întâlnită, iar toată lumea va avea de suferit, fie că vorbim de beneficiar, de constructor sau de producătorii şi vânzătorii de materiale de construcţii, comentează Alexandru Radu, manager al companiei Alma Construct.

„Oprirea lucrărilor pe şantiere va însemna lipsa banilor pentru firmele de construcţii, care vor fi obligate să concedieze din personal. La fel de afectaţi vor fi şi producătorii de materiale de construcţii, ale căror comenzi vor scădea semnificativ”, precizează Radu.

În noile condiţii din piaţă vor fi reactivate activităţile speculative, iar oportuniştii vor profita din plin, consideră Maria Avramescu, consultant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

„Pentru că multe investiţii vor rămâne nefinalizate, iar multe persoane nu vor mai putea susţine ratele lunare ale creditelor, locuinţele aflate în pericol de executare silită vor putea fi achiziţionate de speculanţi la preţuri derizorii”, susţine consultantul.

Pe termen lung, în contextul în care marii dezvoltatori vor opri investiţiile în ţara noastră, oportuniştii de azi vor deveni vânzătorii de mâine şi vor încerca să impună în piaţă preţurile care le convin şi care le vor genera un profit uriaş, adaugă Avramescu.

Salvat de speculant

„Pentru românul de rând, cu datorii la bancă, speculanţii pot apărea ca o salvare. Concret, decât să ajungă în situaţia de a fi executaţi de bancă pe bunul imobiliar deţinut, vor prefera să-l vândă acestora la un preţ ceva mai mare, care să le asigure suma necesară stingerii datoriei bancare, dar şi o mică diferenţă de bani”, precizează consultantul.

Pe de altă parte, pe termen lung, aceste situaţii ar putea conduce la un monopol al speculanţilor în piaţa imobiliară.

Locuinţele noi se vor mai ieftini

Locuinţele noi ar putea ajunge, pe parcursul lui 2010, la preţuri chiar mai mici faţă de cele înregistrate la finele anului trecut, deşi la debutul anului curent experţii din piaţă susţineau că acestea vor stagna sau chiar vor creşte uşor în cel de-al doilea semestru.

Concret, unii dezvoltatori, pe fondul lipsei activităţii de tranzacţionare, ar putea lua decizia sa mai ieftineasca apartamentele, relevă un studiu efectuat recent de compania LaSalle.

Sursa: Adevarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...