Tinerii aleg să stea cu chirie decât să plătească zeci de ani credite la locuinţe. Tinerii români nu mai au acelaşi simţ al proprietăţii precum părinţii lor.

Îndatorarea pe cel puţin 20 de ani pentru a cumpăra o locuinţă îi face pe mulţi să aleagă chiria.

Să stai cu chirie este mai ieftin decât să plăteşti rate la un credit imobiliar şi, în plus, ai o mobilitate mai mare, în cazul schimbării serviciului, a oraşului de rezidenţă sau chiar dacă decizi să pleci în altă ţară.

Mai mult, dacă alegi varianta unui credit imobiliar, vârsta pe care locuinţa cumpărată acum o va avea la sfârşitul perioadei de creditare va face ca aceasta să fie vândută la un preţ foarte mic sau locuită şi folosită de moştenitori pe o perioadă nu foarte mare.

„Am luat în calcul varianta unui credit imobiliar, însă atunci când am realizat că voi plăti cel puţin 500 de euro pe lună pentru o casă care, la sfârşitul creditului, va avea cel puţin 30 de ani vechime, am renunţat şi am preferat să închei un contract de închirire pe o perioadă de trei ani la o chirie lunară de 250 de euro”, ne-a spus Ionuţ Antonesei, un tânăr bucureştean de 26 de ani.

Varianta chiriei, tot mai populară

Povestea lui Ionuţ nu este nici pe departe una izolată, susţine Maria Avram, contulant imobiliar al agenţiei Casa Mea.

„Pe fondul crizei, în ultimul an şi jumătate, cererile primite de noi pe zona chiriilor s-au înmulţit de aproape şapte ori, în timp ce activitatea pe zona tranzacţiilor s-a diminuat cu peste 50%”, precizează consultantul imobiliar.

Însă nu doar criza şi nesiguranţa locurilor de muncă au contribuit la acest lucru, ci şi o schimbare a mentalităţii în rândul tinerilor.

„Mulţi dintre românii cu vârste de sub 30 de ani au călătorit în străinătate şi au observat cum, mai ales în occident, oamenii sunt mai puţin încrâncenaţi în a-şi cumpăra o casă şi preferă să plăteasca chirie”, mai spune Maria Avram.

Acestei opinii îi subscrie şi Florin Dragomirescu, expert imobiliar, care apreciază că, în următorii 10 ani, aproape jumătate din cei care vor locui în spaţiul urban, mai ales în apartamente, vor fi chiriaşi.

„Tinerii nu mai sunt dispuşi să plătească sute de euro pe lună pentru o casă care nu va fi a lor decât peste 30 de ani, adică la sfârşitul perioadei de creditare.

Proprietarii schimbă strategia

Nici motivaţia potrivit căreia proprietatea va râmâne moştenire copiilor nu mai este una prea puternică, dacă avem în vedere ce vârstă va avea imobilul şi la ce preţ se va vinde casa respectivă după zeci de ani, adaugă expertul.

Unii dintre proprietarii persoane fizice au început deja să renunţe la ideea vânzării locuinţelor pe care nu le folosesc şi încep să prefere varianta încheierii unor contracte de închiriere pe termen mediu şi lung. „Deţin un apartament cu două camere în cartierul Colentina şi, recent, am încercat să-l vând.

Am tot scăzut din preţ şi tot nu am reuşit să găsesc un client, motiv pentru care am ales să-l închiriez unui student pe o perioadă de trei ani, cât durează studiile sale, cu posibilitatea de prelungire ulterior”, ne-a spus Marian Grigore, un proprietar din Bucureşti.

Acesta consideră că ambele părţi au de câştigat în urma unui contract pe termen mediu, atât proprietarul, prin faptul că-şi asigură un venit adiţional din chirie, cât şi chiriaşul, deoarece plăteşte o sumă lunară mult mai mică decât o rată la un credit imobiliar.

Mai mult, este de aşteptat ca şi dezvoltatorii de proiecte rezidenţiale să înceapă, în viitor, să adopte astfel de strategii, crede Maria Avram, mai ales dacă avem în vedere că mulţi dintre ei au construit sute sau mii de apartamente cu bani împrumutaţi de la bănci şi, pe fondul lipsei de cumpărători, nu reuşesc să-şi achite creditele.

„Tot mai mulţi dezvoltatori vor alege să scoată apartamentele nevândute spre închiriere, fie pe termen mediu, dând posibilitatea clientului ca, după doi-trei ani, să cumpere locuinţa folosită utilizând chiria achitată până atunci drept avans, fie chiar pe termen lung, pe perioade mai mari, chiar de cinci sau zece ani”, adaugă consultantul.

Dacă vorbim de zona apartamentelor livrate pe piaţă în ultimii doi ani, nici aici cumpărtorii nu se înghesuie. „În prezent eu şi soţia mea câştigăm împreună 1.300 de euro pe lună şi nu suntem dispuşi să achităm lunar o rată de cel puţin 500-600 de euro pentru un apartament nou.

Am fi tentaţi să cumpărăm dacă şi în România s-ar practica dobânzile bancare din occident, acolo unde chiria şi o rată lunară pentru un apartament sunt aproape egale”, precizează Daniel Vişan, un tânăr din Capitală.

Sursa: Adevarul

Share:
  • TwitThis
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google
  • Technorati

 Newsletter

Ti-a placut aceasta stire? Aboneaza-te la newsletter.

Loading... Loading...